Δελτίο Τύπου

Εκτελεστική Γραμματεία

Στις 10/9 στο Υπουργείο Παιδείας, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Αθήνα διαδήλωσαν διεκδικώντας να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα των φοιτητών που αναζητούν στέγη και των εστιακών φοιτητών.

Σε συνάντηση που είχαμε αντιπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων με το υπουργείο παιδείας, απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, να αξιοποιήσει κτίρια εγκαταλελειμμένα για δημιουργία φοιτητικών εστιών και να δοθεί έκτακτο στεγαστικό επίδομα σε όλους τους επαρχιώτες φοιτητές που θα νοικιάσουν σπίτι. Επίσης απαιτήσαμε από τους αρμόδιους του υπουργείου να πάρουν τώρα μέτρα για να λυθούν τα πολύ οξυμένα ζητήματα στις εστίες και να επινοικιαστούν δωμάτια για όσους θα μείνουν έξω από τις εστίες.

Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά έδειξε πλήρης αδιαφορία για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών. Στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας και άμεση λύση στα προβλήματα των φοιτητών που αναζητούν στέγη, δεν έδωσε ουσιαστικά καμία απάντηση, ισχυριζόμενη πως οι φοιτητές έχουν δίκιο αλλά η οικονομία δεν μας επιτρέπει, δεν έχουμε λεφτά κ.α. Είναι αδίστακτοι και ψεύτες! Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας πιστά το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να δίνει το 2% του ΑΕΠ (4,2 δις) για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και ασκήσεις, από τα πλεονάσματα και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργήθηκαν από το μάτωμα των οικογενειών μας, κερνάει φοροελαφρύνσεις (-8% σε βάθος διετίας η μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων) και αναπτυξιακά πακέτα το μεγάλο κεφάλαιο.

Στο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, μας απάντησαν ότι έχουν προχωρήσει ήδη σε δημιουργία νέων εστιών μέσω ΣΔΙΤ! Οι εστιακοί ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει επιχειρήσεις και εργολάβοι μέσα στις εστίες μας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα διογκώνει το πρόβλημα, δεν το λύνει. Επειδή υπάρχουν εργολάβοι στις νέες εστίες του ΕΜΠ και δεν δίνουν δεκάρα για να συντηρηθούν τα μηχανήματα, το εστιατόριο έχει πάρει 3 φορές φωτιά τα τελευταία χρόνια, επειδή υπάρχουν εργολάβοι και δεν συντηρούν τα ασανσέρ στη ΦΕΑ αναγκάζονται να ανεβαίνουν 7 ορόφους με τα πόδια, επειδή υπάρχουν εργολάβοι στη σίτιση της ΦΕΠΑ, απολύουν εργαζόμενους, υπογράφουν συμβάσεις μιας βδομάδας για υπέρογκα ποσά! Μάλιστα η κυβέρνηση είχε το θράσος να ομολογήσει ότι σε αυτές τις εστίες θα επιβάλλει ενοίκια!!!

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, σε κάθε έτος σε κάθε τμήμα. Οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους μας παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Πρωτοστατούμε στην γνωριμία με όλους τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προχωράμε στην δημιουργία επιτροπής φοιτητών που αναζητούν στέγη, σε κάθε σχολή. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις σε προέδρους και πρυτάνεις σχολών, απαιτώντας κανένας εστιακός να μην μείνει έξω από τις εστίες και να επινοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των επαρχιωτών φοιτητητών! Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να καλυφθούν ολόπλευρα οι ανάγκες μας, για δωρεάν και δημόσια στέγαση για όλους!

Διεκδικούμε:

 • Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία!
 • Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος,
 • Άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
 • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες.
 • Καμία καθυστέρηση! Τώρα να γίνει υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
 • Να δοθεί τώρα λύση στα προβλήματα των εστιακών!
 • Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.
 • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες.
 • Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.
 • Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
 • Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους.
 • Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.
 • Όχι στο ξεσπίτωμα των οικότροφων στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς για την εμπορική αξιοποίηση-ενοικίαση των κλινών.
 • Εξασφάλιση της σίτισης, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητας σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους.
 • Αγορά καινούριων και σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Πλήρης φωτισμός σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές.
 • Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Comments are closed.