Καμπάνια του Μετώπου αγώνα Σπουδαστών: Άσυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος του λαού! Κόντρα στην καταστολή των αγώνων και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα & κέρδη!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους σε κοινή οργάνωση καμπάνιας τους μήνες Οκτώβρη-Νοέμβρη, για να οργανώσουμε τη συζήτηση, τη διεκδίκηση, την οργάνωση πολύμορφων πρωτοβουλιών σε κάθε τμήμα και έτος για ΣΠΟΥΔΕΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ! Αυτή η πρωτοβουλία αφορά κάθε φοιτητή, απευθύνεται σε κάθε φοιτητικό σύλλογο, γιατί ήδη στερούμαστε πολλά και πρέπει:

 • Να βάλουμε τέλος στη διαρκή επίθεση κυβερνήσεων- ΕΕ στα δικαιώματα μας.
 • Να μπλοκάρουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την Εκπαίδευση.
 • Να κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο για το άσυλο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα Πανεπιστήμια για την καλύτερη προώθηση των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων!
 • Να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματά για μόρφωση-δουλειά-ζωή!

Κάθε φοιτητής να σηκώσει το κεφάλι ψηλά μπροστά στις δυσκολίες και τα προβλήματα που συναντά! Κανένας να μη συμβιβαστεί με την κατάσταση που ζούμε στις σπουδές και τη ζωή μας, που έχει ως αποτέλεσμα: το πτυχίο μας να μην αρκεί για να μπορέσουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας, να πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά τις σπουδές μας, οι σχολές μας να στραγγαλίζονται οικονομικά, να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα!

Κανένας να μη θεωρήσει αυτή την κατάσταση ως δεδομένη! Βλέπουμε και διδασκόμαστε ότι σήμερα υπάρχουν δυνατότητες, όπως η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, η λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση», η «ψηφιακή οικονομία» που μας επιτρέπουν να σπουδάζουμε, να δουλεύουμε, να ζούμε με πολύ καλύτερους όρους από ότι γίνεται. Αντίθετα όμως δεν αξιοποιούνται αυτές οι δυνατότητες για να ικανοποιηθούν βασικές λαϊκές ανάγκες όπως να μορφωθούμε ολόπλευρα και ολοκληρωμένα όλοι, να μειωθεί ο μόχθος των εργαζομένων, να αντιμετωπιστούν ασθένειες, να προστατευθεί το περιβάλλον και η ανθρώπινη ζωή. Την ίδια ώρα μάλιστα παρακολουθούμε διαφημίσεις διάφορων ιδιωτικών πανεπιστημίων σε Ελλάδα και εξωτερικό που μιλούν για εξασφάλιση στους φοιτητές υψηλής ποιότητας μόρφωσης, με σύγχρονες υποδομές επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο πως οι ολοκληρωμένες σπουδές αποτελούν προνόμιο για λίγους, για αυτούς που "αντέχει η τσέπη τους".

Όλοι μαζί δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, δεν θα ξεμπερδέψει με τους αγώνες μας! Διεκδικούμε μαζικά, μαχητικά τα δικαιώματα μας:

 • Πανεπιστήμιο αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν. Ένα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς να δημιουργούνται κατηγορίες ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων.
 • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές.
 • Η μόρφωση να είναι δικαίωμα όλων, όχι προνόμιο για λίγους! Όχι στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση! Ούτε σκέψη για διαγραφές φοιτητών.
 • Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα! Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
 • Να ζούμε οι λαοί ειρηνικά! Η έρευνα μας να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Κάνουμε στην άκρη τα παραμύθια της κυβέρνησης ΝΔ

που στόχο έχουν να συμβιβαστούμε με τη σημερινή κατάσταση!

Οι φοιτητές έχουμε πλέον πείρα: Δεν κερδίζουμε όλοι από την ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς και οι οικογένειές μας πληρώσαμε ακριβά την κρίση τους…Δε θα πληρώσουμε και την ανάπτυξη τους!

Το 29,6 % των εργαζόμενων που δουλεύουν με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 396,11 ευρώ μεικτά, οι εργαζόμενοι που είδαν το μισθό τους να πέφτει κατά 25% από το 2011, οι 2,036 εκατ. φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 500 ευρώ, είναι η προϋπόθεση για τις επενδύσεις, τη «βιώσιμη ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων.

«Αυτόνομο», «ευέλικτο» και «εξωστρεφές» Πανεπιστήμιο έχουμε χρόνια τώρα. Είναι το ανοιχτό πανεπιστήμιο στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κλειστό στους φοιτητές και τα δικαιώματά τους που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια.

Χρόνια τώρα υπάρχει σύνδεση των πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά με αποτέλεσμα να πετάγεται βασική γνώση έξω από το πτυχίο, να αντικαθίσταται η ολοκληρωμένη γνώση από αναλώσιμες δεξιότητες και επιμέρους γνώσεις με αποτέλεσμα να μην είμαστε ποτέ "αρκετοί". Γινόμαστε έτσι φτηνοί, ευέλικτοι, προσαρμοσμένοι σε ότι ακριβώς θέλουν οι εργοδότες για να μετρήσουν περισσότερα κέρδη σε βάρος μας.

Την «επιχειρηματικότητα» των ιδρυμάτων την πληρώνουμε πολύ ακριβά όλα αυτά τα χρόνια: Με δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, τώρα και σε προπτυχιακά ξενόγλωσσα, με τις επιχειρήσεις να λυμαίνονται τις υποδομές σχολών και εστιών, με την φοιτητική μέριμνα να βρίσκεται σταθερά στον αέρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μιλά για "ατομικές ευκαιρίες" για να ξεχάσουμε τα συλλογικά μας δικαιώματα. Ας μας απαντήσουν όμως: Πως μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι την ίδια στιγμή που ενισχύονται τα εμπόδια στην προσπάθειά μας να πάρουμε πτυχίο και εισάγονται νέοι φραγμοί στην ανώτατη εκπαίδευση; Πως μπορούμε να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας με σύγχρονους όρους όταν το 36% των αποφοίτων είναι άνεργοι και η βασική κατεύθυνση της ΕΕ είναι να αλλάζουμε στη ζωή μας 4-5 φορές δουλειά; Πως μπορούμε να κάνουμε έρευνα που να συμβάλει στη λαϊκή ευημερία όταν οι σκοποί, οι στόχοι και τα αποτελέσματά της καθορίζονται από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέρονται και τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση να μείνει στα χαρτιά!

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ. Υλοποιεί όλους τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης που οι φοιτητές είχαμε καταδικάσει με τους αγώνες μας, συνεχίζει να σαρώνει κάθε δικαίωμα που έχει μείνει όρθιο.

 • Πολλαπλασιάζει τα προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα με δίδακτρα, αυξάνει τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, ανοίγει τους λογαριασμούς του ΕΛΚΕ για να μπορούν να κάνουν πάρτυ οι επιχειρηματίες με τα λεφτά της έρευνας, κυνηγάει ιδιώτες χορηγούς και αγοραστές για την περιουσία του πανεπιστημίου, τελειώνει τα όποια ψήγματα φοιτητικής μέριμνας είχαν απομείνει, τα παραδίδει πλήρως σε ΣΔΙΤ και εργολάβους.
 • Κλείνει σε ακόμα περισσότερους φοιτητές το δρόμο προς τη μόρφωση, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς. Με τη διαγραφή των «ν+2» φοιτητών, τη μείωση των μετεγγραφέντων, των εισακτέων, την εισαγωγή βάσης του 10. Ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για μετακινήσεις φοιτητών από το Πανεπιστήμιο σε διετή προγράμματα σπουδών, ιδιωτικά κολέγια, σχολές μαθητείας και κατάρτισης, πολλαπλασιάζοντας και με αυτό τον τρόπο τις κατηγοριοποιήσεις φοιτητών και ιδρυμάτων.
 • Συνεχίζει την υποβάθμιση των πρώην ΤΕΙ που πανεπιστημιοποιήθηκαν που έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να υπολειτουργούν με ελάχιστο αριθμό μόνιμου διδακτικού προσωπικού, οι φοιτητές να είναι χαμένοι μέσα σε 2 και 3 προγράμματα σπουδών που τρέχουν παράλληλα και αλλάζουν συνέχεια, να είναι στον αέρα η πρακτική άσκηση, η φοιτητική μέριμνα ακόμα και τα εξάμηνα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βγαίνουμε στην αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματα μας!

Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα:

Χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης, της ανοχής στην πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας όλων των κυβερνήσεων

Στέλνουν το μήνυμα ότι η νέα γενιά δε κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις και τα όνειρα της

Μέσα από τους αγώνες μας ξεπερνάμε συλλογικά τα πρότυπα του ατομισμού, τις λογικές ανταγωνισμού με το συμφοιτητή μας στο Πανεπιστήμιο, με το συνάδελφο μας στο χώρο δουλειάς. Γινόμαστε περισσότεροι αυτοί που επιλέγουμε το δρόμο της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης!

–> Μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας. Ο φοιτητικός σύλλογος είναι οι φοιτητές και φοιτήτριες κάθε τμήματος. Μέσα από αυτόν μπορούμε να συζητάμε για οτιδήποτε μας προβληματίζει μέσα και έξω από τις σχολές, να αποφασίζουμε συλλογικά, δημοκρατικά, να οργανώσουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας! Να οργανώνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που δίνουν διέξοδο στην πρόσβαση των φοιτητών στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη ψυχαγωγία. Μέσα από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση μπορούμε να δώσουμε τις προσωπικές μας μάχες για την κατάκτηση της γνώσης.

–> Στοχεύουμε σωστά …

…Κόντρα στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματα μας, προχωρώντας το έργο που άφησε στη μέση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

…κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Οι κατευθύνσεις τους είναι τα “σκονάκια” των εκάστοτε κυβερνήσεων.

…ενάντια στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κέρδη! Για τα δικά τους συμφέροντα σαρώνονται τα δικαιώματα μας.

…κόντρα σε διοικήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων που πολλές φορές ξεπερνούν και τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο ζήλο με τον οποίο υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στις σχολές.

–> Κάνουμε πράξη το σύνθημα, φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά. Οι φοιτητές βγαίνουμε κερδισμένοι στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας μόνο όταν δρούμε ενωμένοι με τα σωματεία, με τους εργαζόμενους, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Έτσι κατακτήθηκαν τα δικαιώματα μας, έτσι χαλάμε τα σχέδια στις κυβερνήσεις.

–> Δίνουμε απάντηση στη συκοφάντηση και την κατάργηση του ασύλου- η προσπάθεια καταστολής των αγώνων μας δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξέρουν ότι οι αγώνες μας μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια για αυτό και θέλουν να μας έχουν στο χέρι! Είτε με το φόβο της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, είτε με τον εγκλωβισμό των αγώνων μας σε λογικές ήττας, ενσωμάτωσης στη διαχείριση της επίθεσης στις σπουδές και το μέλλον μας.

Το άσυλο προστατεύει το δικαίωμα μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση! Δε χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από τους φοιτητές, το εργατικό-λαϊκό κίνημα!

Στο σημερινό Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η γνώση της αλήθειας, η γνώση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, πόσο μάλλον η συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών. Γιατί λειτουργεί με βάση τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, υπηρετεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, συνεργάζεται με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Για αυτό ψηφίστηκε η κατάργηση του ασύλου, για αυτό το υπουργείο κάθε τόσο προσπαθεί να βρει νέους τρόπους παρέμβασης στους φοιτητικούς συλλόγους.

Δεν είναι τυχαίο το ότι λίγους μήνες αφού η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για το άσυλο, αστυνομικές δυνάμεις «κόβουν βόλτες» σε Πανεπιστημιακούς χώρους, όπως έγινε πρόσφατα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, επιδιώκοντας να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των φοιτητών ως φυσιολογική την αστυνομοκρατία, τη συμβίωση με τις δυνάμεις που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τους αγώνες μας!

Με τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση

βάζουμε φρένο στα σχέδια τους, κατακτάμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Στη βάση των παραπάνω καλούμε κάθε φοιτητικό σύλλογο σε κοινό σχέδιο δράσης:

 • Από την πρώτη βδομάδα, με την έναρξη της νέας ακαδημαικής χρονιάς οργανώνουμε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων και ετών, συζητήσεις με κάθε τρόπο μέσα στα αμφιθέατρα!
 • Πραγματοποιούμε άμεσα κινητοποιήσεις στις διοικήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων, με αίτημα να μην εφαρμόσουν το νόμο για το άσυλο, να μη συμμετέχουν στο «δημόσιο διάλογο» που είναι ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών, να αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά προβλήματα των φοιτητών σε κάθε τμήμα!
 • Κάθε φοιτητικός σύλλογος να οργανώσει εκδηλώσεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά να δώσουμε ενωμένοι τις μάχες που έχουμε μπροστά μας!
 • Ζωντανεύουμε τους συλλόγους μας! Οργανώνουμε πολύμορφες δραστηριότητες πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων, δημιουργούμε νέες ομάδες όπου δεν υπάρχουν.
 • Άμεσα πραγματοποιούμε σε όλες τις πόλεις της χώρας κοινές συσκέψεις φοιτητικών συλλόγων με στόχο την οργάνωση κοινού αγωνιστικού σχεδίου δράσης για τα επόμενο διάστημα!
 • Συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με το ΠΑΜΕ, στις 2 Οκτώβρη! Στην Αθήνα, στις 10:30 στα Προπύλαια.
 • Στις 12 Οκτώβρη οργανώνουμε συναυλία ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μαζί με τους μαθητές, στα Προπύλαια, στις 19:30 !
 • Ετοιμάζουμε μαζική, μαχητική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο Υπουργείο Παιδείας στις 24/10.
 • Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να ενώσουν τις φωνές τους με μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη στο κέντρο της Αθήνας και σε κάθε πόλη της χώρας!
 • Οργανώνουμε τη συζήτηση, αποφασίζουμε τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών συλλόγων στην 10η Πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ στις 10 Νοέμβρη.
 • Συμμετέχουμε στο αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη , ενάντια στις βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, το Σάββατο 5 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.
 • Πραγματοποιούμε κοινές εκδηλώσεις με σωματεία εργαζομένων και επιστημόνων στα αμφιθέατρα, για να συζητήσουμε πως από κοινού μπορούμε να βάλουμε φρένο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο, την απεργία, το συνδικαλιστικό νόμο.

Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΦΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6/10 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27). ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Comments are closed.