ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ 73 ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 31.10 ΧΗΜΕΙΟ

Χαιρετίζουμε το σημερινό πανελλαδικό, μαχητικό φοιτητικό συλλαλητήριο, τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών από όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε, το αγωνιστικό σχέδιο κινητοποιήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων που και τις προηγούμενες μέρες και σήμερα εξελίσσεται σε πολλές πόλεις της χώρας.

Δώσαμε και σήμερα από το κέντρο της Αθήνας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνησης που νόμιζε ότι «θα κάτσουμε στα αυγά μας» την ίδια ώρα που οι σπουδές μας τα τελευταία χρόνια διαρκώς υποβαθμίζονται, που προωθούνται νέα μέτρα να τσακίζουν όποια δικαιώματα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σημερινό συλλαλητήριο, ο αγωνιστικός σχεδιασμός δεκάδων συλλόγων από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς επιβεβαιώνει τους φόβους τους! Δε μασάμε την κοροϊδία! Ισχυρίζονται ότι οι αλλαγές στην Εκπαίδευση θα είναι αποτέλεσμα «διαλόγου»… Ξέρουμε πολύ καλά τι εξυπηρετεί ο «διάλογος» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διοικήσεις και διάφορους φορείς, εδώ και χρόνια στόχος αυτού είναι να βρουν από κοινού τρόπους να χτυπηθούν περισσότεροι οι σπουδές μας, να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη! Η θέση όλων των φοιτητών είναι ξεκάθαρη είναι αυτή που μας βγάζει στο δρόμο!

ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ

Όλο το προηγούμενο διάστημα όσο φουντώνει ο δικός μας αγώνας εμφανίζονται με μεγάλο ζήλο το Υπουργείο, οι Πρόεδροι, οι Πρυτάνεις και διάφοροι δήθεν ανεξάρτητοι καλοθελητές να προτείνουν λύσεις «για το καλό των φοιτητών».

Διεκδικούμε: Να δοθεί τώρα έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές, η εκρηκτική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα όπου μόνο 9 στους 100 δικαιούνται δωμάτιο σε εστία και αυτό σε άθλιες συνθήκες. Σήμερα νεοσύστατα Τμήματα σε όλη τη χώρα, πρώην ΤΕΙ είναι στην πραγματικότητα «φαντάσματα» γιατί δεν υπάρχουν σε αυτά όλα τα απαραίτητα προκειμένου οι φοιτητές να σπουδάσουν.

Στον νέο προϋπολογισμό που ετοιμάζεται, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας για να καλυφθούν οι ανάγκες μας. Δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώνουμε απαραίτητα συγγράμματα και σημειώσεις που δεν μας παρέχονται αλλά απατούνται για να μάθουμε και να περάσουμε τα μαθήματα, αναλώσιμα, εξοπλισμό. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για την Παιδεία μια μέρα μετά τη συζήτηση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου με το οποίο έδωσε «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επικαλούμενοι την κρίση

πετσόκοψαν τη χρηματοδότηση των σχολών μας, πήραν τα αποθεματικά, δεν θα συνεχίσουν να πανηγυρίζουν την ανάπτυξη τους σε βάρος των σπουδών μας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

Με τα νομοσχέδια για την Παιδεία που έφερε το ένα μετά το άλλο η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βασική γνώση πετιέται εκτός των πτυχίων μας με μια σειρά από αλλαγές στα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία έχουν καταντήσει «μενού» που αλλάζει κάθε εξάμηνο. Αναπόσπαστες γνώσεις του επιστημονικού μας αντικειμένου μετακινούνται σε μεταπτυχιακά στα οποία βέβαια φροντίζουν να υπάρχουν δίδακτρα. Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζουν διετή, τριετή Προγράμματα, βρίσκουν νέους τρόπους να ενισχύσουν την πολυκατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων, όπως η νέα Οδηγία που έφερε μαζί με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση και εξισώνει παραπέρα τα πτυχία κολεγίων- Πανεπιστημίων. Βάζουν εμπόδια ανάμεσα στη λήψη του πτυχίου και την άσκηση του επαγγέλματος: θεσπίζουν την τζάμπα πρακτική, δημιουργούν «κύκλους σπουδών», αφαιρούν δικαιώματα για να τα κάνουν προσόντα επί πληρωμή όπως επιχείρησε πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσπάθεια αφαίρεσης της παιδαγωγικής επάρκειας.

Η ύπαρξη πτυχίων πολλών «ταχυτήτων» δεν δίνει παραπάνω ευκαιρίες για τους νέους σήμερα, γίνεται όχημα να παίρνουμε πετσοκομμένη γνώση, τα δικαιώματα όλων να συμπιέζονται προς τα κάτω έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της «αγοράς». Με «προσόντα» που μας καλούν να αποκτήσουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί, ανταγωνιζόμαστε «όσο αντέχει η τσέπη μας» για κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Διεκδικούμε ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο. Πτυχίο που να ενσωματώνει όλη την απαραίτητη γνώση για το αντικείμενο, τις νέες εξελίξεις των επιστημών και Τεχνολογιών. Το πτυχίο μας να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά πάνω στο αντικείμενο μας, να κατοχυρώνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς να βάζουμε το χέρι στην τσέπη.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές μας! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10! Είναι προκλητικές οι δηλώσεις της Υπουργού πως θέλει να βάλει κανόνες στη συμπεριφορά των φοιτητών τη στιγμή που η πλειοψηφία από εμάς εργάζεται χωρίς καμία διευκόλυνση και στήριξη για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές της (ειδική εξεταστική, εργαστήρια, εκπαιδευτικές άδειες κλπ)και οι επί πτυχίω εξεταστικές έχουν καταργηθεί ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις αυτές τη στιγμή που πολλοί φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο που μένουν επειδή δεν πήραν μετεγγραφή ή πληρώνουν για τη στέγαση τους επειδή δεν πήραν δωμάτιο στις εστίες.

Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να πάρει «μέτρα υπέρ των φοιτητών» να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να σπουδάζουμε όλοι! Δεν τσιμπάμε στα ψέματα πως δήθεν οι φοιτητές είμαστε πάρα πολλοί πως δήθεν υποβαθμίζονται στην ευρωπαϊκή «αξιολόγηση» τω Ιδρύματά μας! Οι σχολές μας υποβαθμίζονται από την υποχρηματοδότηση με ευθύνη αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποβαθμίζονται από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων στην μέριμνα, στα Προγράμματα Σπουδών, στην έρευνα. Η «αξιολόγηση» είναι αυτή που κάθε χρόνο κρίνει ως πλεονάζον το εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολών μας, τη χρηματοδότηση, τα μαθήματα που διδασκόμαστε. Την ώρα που ετοιμάζουν διαγραφές φοιτητών πολλαπλασιάζουν τις δομές κατάρτισης, μαθητείας και αναβαθμίζουν τις διετείς σπουδές. Θέλουν να στρέψουν εκεί ένα μεγάλο τμήμα νέων για να ικανοποιηθούν για μια ακόμα φορά οι επιθυμίες των μεγάλων επιχειρηματιών. Το «αυτόνομο» και «ευρωπαϊκό» Πανεπιστήμιο είναι αυτό που χρόνια τώρα έχουμε. Στο όνομα αυτού πετσοκόβεται η χρηματοδότηση και γενικεύονται τα δίδακτρα. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το Πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

 

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΣΟΥΣ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ! ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ! ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Δυναμώνοντας τον αγώνα μας κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο για την κατάργηση του ασύλου! Το οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης, καταστολής και τρομοκρατίας από την κυβέρνηση, τις διοικήσεις και τα στηρίγματα τους μέσα στις σχολές, ενάντια στον αγώνα μας αποδεικνύει τι πραγματικά φοβούνται: τον οργανωμένο, συλλογικό, μαζικό, μαχητικό αγώνα των φοιτητών που βάζει στο στόχαστρο την πολιτική τους. Γι αυτό σε κάθε κινητοποίηση μας υποδέχεται η αστυνομία, για αυτό προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο αγώνας μας είναι «παράνομος» ή αναποτελεσματικός.

Δεν υποχωρούμε! ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν ο ένας το έργο του άλλου γιατί και οι δυο υλοποιούν τις ίδιες κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλουν η μόρφωση να είναι εμπόρευμα, οι φοιτητές πελάτες, τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις και τα πτυχία μας απλά προσόντα που δεν θα κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στο εργασιακό μας μέλλον. Η κυβέρνηση της ΝΔ νομίζει πως θα δεχτούμε να περνάει ανενόχλητη μέτρα που χτυπούν τις σπουδές, τη μόρφωση και το εργασιακό μας μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για τη κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Οι νόμοι Γαβρόγλου έβαλαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, που διαμόρφωσαν πτυχία- φοιτητές- πανεπιστήμια πολλών κατηγοριών, αποσύνδεσαν ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, έκαναν την πρώτη ισοτιμία πανεπιστημίων-κολλεγίων, δημιούργησαν τους ενεργούς-ανενεργούς φοιτητές, ενίσχυσαν το σχολείο ως εξεταστικό κέντρο, ενίσχυσαν την μαθητεία και δημιούργησαν τις διετείς σπουδές. . Δεν τσιμπάμε στη κοροϊδία των διοικήσεων που «νίπτουν τας χείρας τους» για τα προβλήματα που έχουμε και αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προτάσεων που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας.

Απέναντι σε όσους «ενωμένοι» σαρώνουν τα δικαιώματα μας… ενωμένοι παρατάσσουμε τις δυνάμεις μας!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ, ΠΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ

  • Μεταφέρουμε τη σημερινή πείρα και συζήτηση, το αγωνιστικό κλίμα, το κοινό πλαίσιο με βάση τις αποφάσεις των Συλλόγων μας σε κάθε πόλη, κάθε σχολή, κάθε Τμήμα, κάθε αμφιθέατρο!
  • Μονιμοποιούμε τον κοινό συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων σε κάθε πόλη.
  • Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια στις 4/11 από κοινού με τους μαθητές κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση.
  • Οργανώνουμε νέα φοιτητικά συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη την Πέμπτη 7/11
  • Με νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων προετοιμάζουμε τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου για να στείλουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ακόμη μια φορά ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, στις επεμβάσεις, στην εμπλοκή της χώρας μας.
  • Καλούμε στις σχολές μας Σωματεία εργαζομένων του κλάδου και της πόλης. Μαθαίνουμε τα δικαιώματα μας, ενημερωνόμαστε, συμπορευόμαστε με τους εργαζόμενους, μπλοκάρουμε τις αντιδραστικές αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση, διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα.
  • Παίρνουμε μέτρα για τους συναδέλφους που έχουν κάνει αίτηση μετεγγραφής. Άμεσα πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Απαιτούμε από διοικήσεις Τμημάτων , Ιδρυμάτων, Υπουργείο να γίνουν όλοι δεκτοί! Κινητοποιούμαστε, συγκροτούμε επιτροπές μετεγγραφέντων για την πλατιά ενημέρωση των φοιτητών.

Comments are closed.