Εισήγηση της 10ης Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ 10/11/2019

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ εκατοντάδες αντιπρόσωποι από …. φοιτητικούς συλλόγους, … τμήματα, … έτη και … επιτροπές αγώνα.

Όλοι εμείς, οι χιλιάδες συνάδελφοι μας, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι επιτροπές που κινητοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη είμαστε η απόδειξη ότι η δύναμη βρίσκεται στους αγώνες! Είμαστε αποφασισμένοι να μεγαλώσουμε το αγωνιστικό μπλοκ, να ισχυροποιήσουμε τον αγώνα μας για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ που μας τη στερεί!

 • Είναι εδώ σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι που μπήκαν μπροστά στη διοργάνωση του μεγάλου φοιτητικού συλλαλητηρίου στις 31/10, στο συλλαλητήριο που έγινε υπόθεση πάνω από 100 Φοιτητικών Συλλόγων Πανελλαδικά.
 • Είναι εδώ αυτοί οι φοιτητικοί σύλλογοι που πρωτοστάτησαν στον κοινό συντονισμό για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, με τον ίδιο βηματισμό να οργανώσουμε την πάλη μας.
 • Είναι εδώ οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ από όλη τη χώρα που δίνουν τη μάχη για να ξεπεράσουν τα τεράστια προβλήματα που προσέθεσε στη ζωή τους η δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ.
 • Είναι εδώ Εστιακοί Φοιτητές που βαρέθηκαν να ακούν τις παχιές υποσχέσεις και να μην παίρνουν καμία δέσμευση για τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν στα σπίτια τους. Αποφασισμένοι να πετάξουν στα μούτρα τη κυβέρνησης τις προτάσεις της για εστίες με νοίκια.
 • Είναι εδώ επιτροπές φοιτητών που περιμένουν τη μετεγγραφή τους. Και ετοιμάζουν νέα απάντηση στην κυβέρνηση που νομίζει ότι θα τους πετάξει έξω από τις σχολές τους.
 • Συνάδελφοι πρωτοετείς που ξεκίνησαν το νέο κεφάλαιο στη ζωή του με όνειρα και προσδοκίες και δεν το βάζουν κάτω.

Εδώ λοιπόν σήμερα συναντιούνται οι πιο μαζικοί, οι πιο μαχητικοί και ζωντανοί αγώνες του τελευταίου διαστήματος! Το μαχητικό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων…

…που ενώνει τους φοιτητές στη συλλογική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα σε όσους μας τα στερούν!

…που πάει κόντρα στα παραμύθια της κυβέρνησης, την προσπάθεια συκοφάντησης, καταστολής, ενσωμάτωσης των αγώνων μας!

…που παλεύει για τη μαζικοποίηση των φοιτητικών-σπουδαστικών συλλόγων με ζωντανή λειτουργία και μαχητική δράση κόντρα στο συμβιβασμό, σπάζοντας τη λογική του "τίποτα δεν αλλάζει", αποδεικνύοντας ότι όταν γινόμαστε πρωταγωνιστές έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πάντα προς το καλύτερο.

…που αντιμάχεται τον εκφυλισμό, την ανοργανωσιά για να αγκαλιάζει όλο και περισσότερους φοιτητές που μένουν ακόμα μακριά από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση

…που συμπορεύεται με το εργατικό κίνημα στις απεργιακές μάχες, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, κόντρα σε όσους μας θέλουν απομονωμένους. Για να γνωρίζει κάθε φοιτητής όσα θα συναντήσει μετά το πτυχίο, να παλεύει από σήμερα για τα δικαιώματα του ως αυριανός εργαζόμενος. Για να έχει στήριγμα ο εργαζόμενος και ο πρακτικάριος σπουδαστής στο χώρο δουλειάς του. Γιατί η βελτίωση της μόρφωσης της νέας γενιάς είναι υπόθεση και των εργαζόμενων γονιών μας. Γιατί η δύναμη της ενότητας όλων όσων πλήττονται είναι δύναμη ακαταμάχητη!

 

Αυτό είναι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών!

Και σήμερα με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να μετρήσουμε ακόμα περισσότερα βήματα! Μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι οι σύλλογοι, οι επιτροπές, οι συνδικαλιστές, οι φοιτητές και φοιτήτριες που γνωρίζουν, συζητούν, κατανοούν ή προβληματίζονται γύρω από τις αιχμές, τα μέτωπα, τις διεκδικήσεις που έχει επεξεργαστεί το Πανελλαδικό Όργανο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστώ.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Όποιος σήμερα αγανακτεί με το μέλλον που το ετοιμάζουν, να μην αποδεχτεί το μέλλον αυτό. Όποιος ανησυχεί πως θα τα βγάλει πέρα στο κατά τα άλλα «σύγχρονο» και «ευρωπαϊκό» Πανεπιστήμιο να κάνει την ανησυχία αυτή όπλο διεκδίκησης για σπουδές πραγματικά σύγχρονες με βάση τις δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν. Όποιος το παλεύει μόνος του να ενώσει τη δύναμη του με τους συμφοιτητές του ενάντια στον κοινό μας αντίπαλο: Την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος, που με τη σφραγίδα της ΕΕ τσακίζει τα δικαιώματα μας για την ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Γιατί δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε το χέρι στην τσέπη σε κάθε βήμα των σπουδών μας. Το 2019 δεν είναι φυσιολογικό να πληρώνουμε για αναλώσιμα, για απαραίτητα εγχειρίδια και σημειώσεις. Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά βρήκε τις σχολές όλης της χώρας να φυτοζωούν, τα «νεοϊδρυθέντα» Τμήματα, τα ανωτατοποιημένα ΤΕΙ και ότι άφησαν πίσω τους, όλα τα μεγάλα Ιδρύματα υπολειτουργούν με ελλείψεις που προσεγγίζουν το 50% σε διδακτικό προσωπικό. Άρα αν η κυβέρνηση στα αλήθεια νοιάζεται για την Παιδεία να κόψει τώρα έκτακτο κονδύλι από την κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών των Ιδρυμάτων μας. Στο νέο προϋπολογισμό που πρόκειται να συζητηθεί να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την Παιδεία, να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές, όλοι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους να πάρουν δωμάτιο σε εστία, να καταργηθούν τα δίδακτρα, να ενισχυθεί η στήριξη στους εργαζόμενους φοιτητές, Τέτοια μέτρα να πάρει η κυβέρνηση που λέει ότι «πρώτο της μέλημα είναι η νεολαία και οι φοιτητές»

Ο μεγάλος αγώνας που δίνουμε και αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερους φοιτητές και Συλλόγους, έχει πετύχει έναν από τους σκοπούς του. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο έχουν πάρει το μήνυμα από τις δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις από την αρχή της χρονιάς από το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο που δεν μπόρεσαν να κρύψουν, από τα δίκαια αιτήματα που οι φοιτητές βροντοφωνάζουν. Γι αυτό και την ίδια ώρα που φουντώνει ο αγώνας μας φουντώνει και η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτός να μπει στο γύψο.

Σήμερα από εδώ να οργανώσουμε τη συνέχεια της απάντησης των φοιτητικών μας Συλλόγων, να κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα. Να αξιοποιήσουμε τις ελπιδοφόρες ως τώρα διεργασίες για να παλέψουμε πιο αποφασιστικά για φοιτητικό κίνημα πιο μαζικό, δυναμικό, αποτελεσματικό κόντρα στο σύνολο της πολιτικής που μας τσακίζει.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις δικές μας ανάγκες! Για αυτό και μόνο όσο γινόμαστε περισσότεροι, όσοι τα βάζουμε με τα δικά τους συμφέροντα, τόσο θα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ικανοποίηση των διεκδικήσεων μας.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που πανηγυρίζει για την «ανάπτυξη» και δίνει νέες διευκολύνσεις στο κεφάλαιο και στις μεγάλες επιχειρήσεις με το πρόσφατο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, την ίδια ώρα επικαλείται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις σχολές μας. Στο όνομα της κρίσης στραγγάλισαν οικονομικά τις σχολές μας, πήραν τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων. Λέμε ξεκάθαρα και από αυτό εδώ το βήμα ότι δεν θα πληρώσουμε με τις σπουδές και τη μόρφωση μας και την ανάπτυξη τους. Η ΝΔ ετοιμάζει νέα επίθεση με νόμο- πλαίσιο για την Παιδεία εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που της άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αφού δηλαδή, κατήργησε το Πανεπιστημιακό άσυλο μέσα στο κατακαλόκαιρο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την ισοτιμία των πτυχίων των κολεγίων- Πανεπιστημίων, τώρα ετοιμάζει διαγραφές

φοιτητών, γενίκευση των διδάκτρων και "βάση εισαγωγής" για τα Πανεπιστήμια. Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στις σπουδές μας, στο τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων είχαν μείνει, απαντάμε ξεκάθαρα ότι δεν «μας κάνει» το Πανεπιστήμιο που έχουν φτιάξει! Απορρίπτουμε τη δήθεν "αξιολόγηση" και "αυτονομία" των Ιδρυμάτων μας, που έγιναν το όχημα για τη μείωση της χρηματοδότησης.

"Κανονικότητα" σήμερα δεν είναι το πτυχίο μας να αποτελεί ένα ακόμη προσόν ανάμεσα στα πολλά που πρέπει να συγκεντρώσουμε επί πληρωμή, δεν είναι να πετιέται αναγκαία γνώση εκτός πτυχίου. Σήμερα σύγχρονο και κανονικό είναι να υπάρχει ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο και όχι οι δεκάδες τίτλοι που έχουν δημιουργήσει με στόχο να παίρνουμε πετσοκομμένες γνώσεις, σκόρπιες δεξιότητες και να συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Πραγματική αναβάθμιση της Παιδείας είναι το πτυχίο μας να συγκεντρώνει την απαραίτητη γνώση μέσα σε αυτό, να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για να δουλέψουμε με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο αντικείμενο μας. Η ανάγκη για επιστημονική επιμόρφωση να καλύπτεται από το κράτος.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι απέναντι μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων- της ΕΕ που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με διαρκώς νέες αναδιαρθρώσεις. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι νόμοι τους μένουν ακριβώς γιατί υπερασπίζονται την ίδια πολιτική. Η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποιούν πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συμφωνούν με την υπόχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων μας, τη γενίκευση των διδάκτρων, την κατηγοριοποίηση, γι αυτό πολλαπλασίασαν τις διετείς- τριετείς σπουδές. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έτρεξε να εγκαινιάσει το διάλογο για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση με την Υπ Παιδείας……….

Ατσαλωνόμαστε γινόμαστε πιο πολλοί και πιο αποφασιστικοί! Συνεχίζουμε τον κοινό συντονισμό ανάμεσα στους φοιτητές και τους Φοιτητικούς Συλλόγους για να γίνουν περισσότεροι αυτοί που θα πάρουν πάνω τους την υπόθεση της Οργάνωσης του αγώνα σε κάθε πόλη, κάθε Ίδρυμα και Τμήμα.

 • Ενισχύουμε τις συνελεύσεις σε κάθε έτος, Τμήμα και κτήριο εστίας γιατί πρέπει να φτάσει σε περισσότερους συμφοιτητές μας το κάλεσμα, να γνωρίζουν ότι υπάρχει διέξοδος για όσα σήμερα αντιμετωπίζουμε στις σπουδές και τη ζωή μας και αυτή είναι ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας.
 • Προετοιμαζόμαστε να δώσουμε νέα ηχηρή απάντηση απέναντι στο απαράδεκτο νόμο – πλαίσιο της κυβέρνησης. Δε θα αφήσουμε να προχωρήσουν διαγραφές φοιτητών, να προστεθούν κι άλλα εμπόδια στο δρόμο μας.
 • Δεν ανεχόμαστε να συνδεθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση με τους όρους της αγοράς, δεν ανεχόμαστε να βάζουν ως πρόσχημα την αξιολόγηση για να κάνουν τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις. Δε θα γίνουμε πελατεία στα μαγαζιά τους!
 • Δε θα γίνουμε εμείς το αυριανό ειδικευμένο δυναμικό στις ορέξεις των αφεντικών, με κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις.
 • Δίνουμε μέχρι τέλους τη μάχη για την αύξηση της χρηματοδότησης για να ανακουφιστεί η εκρηκτική κατάσταση στις σχολές, στη φοιτητική μέριμνα. Διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης στο νέο κρατικό προϋπολογισμό που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα.
 • Παλεύουμε να λυθούν ΤΩΡΑ τα προβλήματα λειτουργίας των πρώην ΤΕΙ. Οι φοιτητές να ολοκληρώσουν τα σπουδές τους χωρίς πρόσθετα εμπόδια.
 • Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητών να πάρουν τη μετεγγραφή τους ώστε κανένας να μην εγκαταλείψει τις σπουδές του.
 • Τιμάμε το ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου διδασκόμαστε από τα συμπεράσματά του, υπερασπιζόμαστε με τους αγώνες μας το άσυλο, δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που αυτή τη στιγμή βγαίνουν μπροστά είναι αυτοί που αξιοποίησαν κάθε μορφή για να οργανώσουν τη δράση τους: συνελεύσεις ετών και γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις για τα οξυμμένα προβλήματα, Έχοντας αποκτήσει πολύτιμη πείρα εώς τώρα μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμη πιο πολύμορφη δράση ώστε κανένας να μη μένει μόνος του στην υπόθεση των σπουδών του. Η προσωπική μας ανησυχία για το πώς θα σπουδάσουμε να συνδυαστεί με τη συλλογική προσπάθεια να γκρεμίσουμε τα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο μας. Οι προβληματισμοί μας να βρίσκουν αποκούμπι στη δράση των Φοιτητικών μας Συλλόγων, να κάνουν κι άλλοι ένα βήματα πιο κοντά στη συλλογική διεκδίκηση.

Μας απασχολεί ιδιαίτερα να γενικευτούν θετικά παραδείγματα Φοιτητικών Συλλόγων( όπως αυτό του Στεκιού των Φοιτητικών Συλλόγων των Ιωαννίνων) που κινούνται με κατεύθυνση την ολόπλευρη αντιμετώπιση των αναγκών των φοιτητών, αντιπαλεύουν στην πράξη τη λογική που σήμερα καλλιεργείται: ότι δηλαδή η αναψυχή και η δημιουργική αξιοποίηση το ελεύθερου χρόνου με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες είναι πολυτέλεια, είναι εμπόρευμα και όχι ανάγκη που δεν μπορούμε να καλύπτουμε από την τσέπη μας. Γι αυτό και σταθερά βάζουμε στα αιτήματά μας το ζήτημα για σύγχρονες υποδομές, εξοπλισμένες, για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των φοιτητών, στον αθλητισμό, στην τέχνη, στην ποιοτική διασκέδαση χωρίς να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ εμείς και οι οικογένειες μας.

 

Στεκόμαστε στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε από κοινού απεργιακές μάχες, συντονίσαμε το βηματισμό μας, διαμορφώσαμε από κοινού διεκδικήσεις ενάντια στο συγχρονισμένο κύμα επίθεσης στις σπουδές, στο εργασιακό παρόν και μέλλον των νέων ανθρώπων. Σήμερα που δυναμώνει η προσπάθεια οι φοιτητές να μαθαίνουμε στην υποταγή, να συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα στο Πανεπιστήμιο και αύριο στο χώρο δουλειάς, σήμερα που διαμορφώνονται οι σπουδές και τα πτυχία μας με τέτοιο τρόπο που να περιορίζουν τους ορίζοντες μας, να αξιοποιήσουμε όλη την πολύτιμη πείρα του εργατικού κινήματος για να δυναμώσει ο αγώνας μας. Ο κοινός συντονισµός να παίρνει σταθερά και πρακτική υπόσταση. Τα σωματεία εργαζομένων και οι φοιτητικοί μας Σύλλογοι να αποκτήσουν σταθερή συνεργασία με παρουσία των Σωματείων στις σχολές μας, με πλατιά ενημέρωση για την κατάσταση και τις διεκδικήσεις το κλάδου, με διαμόρφωση αιτημάτων για εμάς τους αυριανούς εργαζόμενους που θα ισχυροποιήσουν τις διεκδικήσεις μας.

 

Παλεύουμε για την ειρήνη και τη φιλία των λαών ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και ΕΕ που μπλέκει τη χώρα μας ολοένα και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που στηρίζει τον πόλεμο, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά. Είναι εξοργιστικό η κυβέρνηση να βάζει τα παπαγαλάκια της να λένε ότι το αίτημα «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» είναι ξεπερασμένο, την ίδια ώρα που ανανεώνει τη Συμφωνία Επέκτασης των Βάσεων, που νέα κύματα προσφύγων φτάνουν στη χώρα και λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση 46 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Δίνουν υπέρογκα ποσά ετησίως για ΝΑΤΟικές δαπάνες, αναπτύσσουν σχέσεις με τα πανεπιστήμια, παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο σπουδών για νατους νέους ότι οι δολοφόνοι των λαών είναι «περιστέρια της ειρήνης». Βάζουν τα Πανεπιστήμια μας να κάνουν έρευνα για το ΝΑΤΟ και μεγάλα μονοπώλια. Όσο κι αν λυσσάνε η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δε θα μας πείσουν να γίνουμε η γενιά της υποταγής στον πόλεμο. Ήταν καρφί στο μάτι της

κυβέρνησης το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία Επέκτασης των Βάσεων γι αυτό και αφού δεν κατάφερε να το καταστείλει, το συκοφάντησε, στοχοποίησε διαδηλωτές. Ο εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου που πλησιάζει, να γίνει ένα ισχυρό μήνυμα εναντίωσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, άλλη μια απόδειξη ότι αναγνωρίζουμε τη δύναμη μας και δε θα αφήσουμε να αλυσοδένουν την τύχη μας στα συμφέροντα τους. Οι αξίες της νέας γενιάς- η αλληλεγγύη, η ειρήνη και η φιλία των λαών- να πάρουν συγκεκριμένη έκφραση μέσα στις σχολές μας με πρωτοβουλίες, ανάδειξη των εξελίξεων. Να αντιμετωπίσουμε την άγνοια και την αδιαφορία κάτω από τη συστηματική καλλιέργεια της αντίληψης ότι ο πόλεμος, η εξωτερική πολιτική δεν αφορούν τους νέους. Να ξεσκεπάσουμε την κυβέρνηση που έμαθε καλά από το ΣΥΡΙΖΑ και πασχίζει να μας πείσει ότι όλα- ακόμα και οι στρατιωτικές επεμβάσεις!!- γίνονται για το καλό μας. Να οργανώσουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, να γίνουμε φράγμα στην ανάπτυξη του ρατσισμού και του φασισμού που αποτελεί όπλο για την κυρίαρχη πολιτική. Αποκαλύπτοντας τις αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές που ενισχύουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς, να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν ώστε περισσότεροι να προβληματιστούν, να εκφραστεί η αλληλεγγύη (συλλογή ειδών, μαθήματα αλληλεγγύης σε παιδιά, παρεμβάσεις σε κέντρα προσφύγων).

 

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες

Αυτό το διάστημα μετράμε σημαντικά βήματα που αποτυπώνονται στις διαδικασίες μέσα στα Τμήματα και στα έτη μας, στις διεκδικήσεις, στον αγώνα μας. Πρόκειται για βήματα που χρειάζεται να γενικευτούν έτσι ώστε να αντιστραφεί η γενική εικόνα που δείχνει ότι πολλοί συμφοιτητές μας μένουν έξω από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, δεν μπορούν ακόμη να δουν τη διέξοδο στα προβλήματα τους, δεν πιστεύουν στη δύναμη που όλοι μαζί έχουμε. Καθένας από εμάς να συμβάλει με την ευθύνη του ως φοιτητής, συνδικαλιστής για το πώς θα κάνουν και αυτοί το βήμα το επόμενο διάστημα, δε θα παραμυθιάζονται πια από την κυβέρνηση, δεν θα συμβιβάζονται με το να σπουδάζουν με διαρκώς χειρότερους όρους. Όσο θα δυναμώνει η αποκάλυψη του αντιπάλου, όσο θα είναι η προοπτική του αγώνα μας να κατακτήσουμε σήμερα τις σπουδές που έχουμε ανάγκη και αυτή η προοπτική θα φτάνει σε πιο πολλούς…. Θα μετράμε σταθερά βήματα!

Ξεχωρίζει ως ανάγκη και ευθύνη των συνδικαλιστών που είμαστε σήμερα εδώ να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι Σύλλογοι μας να ανοίξουν δρόμο και από την ίδια τη λειτουργία τους στη συμμετοχή περισσότερων φοιτητών, στον προβληματισμό τους. Να συγκροτηθούν και σταθερά να λειτουργούν τα διοικητικά συμβούλια, εμείς εκλεγμένοι εκπρόσωποι των φοιτητών να βγούμε μπροστά για ότι υπάρχει ανάγκη χωρίς καμιά υποτίμηση σε όλα όσα καθημερινά συναντά ως εμπόδια στις σπουδές του ο κάθε φοιτητής. Άλλωστε, το αίτημα μας για έκτακτο κονδύλι είναι αυτό που επιδιώκουμε να ικανοποιηθεί για να δοθεί μια πρώτη ανακούφιση στις τεράστιες ελλείψεις των σχολών μας.

Να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των Γενικών Συνελεύσεων με την καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης, της θεματολογίας και της διαδικασίας τους. Να συγκροτήσουμε επιτροπές ετών ή Τμημάτων σε ενιαίους Συλλόγους για να ριζώσει η συζήτηση σε κάθε αμφιθέατρο, να μαζικοποιηθούν οι αγώνας μας, να πάρουν κι άλλοι φοιτητές πάνω τους την υπόθεση της οργάνωσης της μάχης στο έτος ή στο Τμήμα τους. Να μετεξελιχθούν γρήγορα οι Σύλλογοι στα πρώην ΤΕΙ έτσι ώστε οι Φοιτητές να μπορούν από καλύτερη θέση να αποφασίζουν και να οργανώνουν τη δράση τους.

Να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα εμπόδια που βάζουν οι συμβιβασμένες κυβερνητικές πλειοψηφίες συνδικαλιστών των ΔΑΠ- ΠΑΣΠ στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων, αναδεικνύοντας την επικινδυνότητα της στάσης και των θέσεων αυτών των δυνάμεων, να μην αφήσουμε κανέναν συμφοιτητή μας να επηρεαστεί από το βρώμικο ρόλο

τους. Να ξεσκεπάσουμε ότι από τη στάση τους ενάντια στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, από το μένος τους ενάντια στον αγώνα μας αποδεικνύουν καθαρά ότι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν φοιτητές γιατί είναι υπερασπιστές της πολιτικής που μας τσακίζει. Συγκροτώντας Επιτροπές που σταθερά θα δρουν μέσα στο Σύλλογο για το Σύλλογο να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας ενάντια σε όσους θέλουν τους φοιτητές παθητικούς παρατηρητές ή χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής. Ελπιδοφόρα παραδείγματα αυτής της προσπάθειας είναι Φοιτητικοί Σύλλογοι όπως του ΠΑΠΕΙ, του ΠΑΜΑΚ, του ΠΑΝΤΕΙΟΥ, της ΑΣΟΕΕ πού παρά τα έντονα εμπόδια που έβαζαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στον αγώνα των φοιτητών οι φοιτητές τους ξεπέρασαν, μετά από χρόνια μη λειτουργίας των συλλόγων πήραν την κατάσταση στα χέρια τους πραγματοποίησαν μαζικές γενικές συνελεύσεις πήραν αγωνιστικές αποφάσεις.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι που πέρυσι και φέτος από την αρχή της χρονιάς βρίσκονται σε αγωνιστική πορεία, παλεύουν για πραγματικά σύγχρονες σπουδές, συσπειρώνονται στο ΜΑΣ έχουν ως όπλο το διεκδικητικό του πλαίσιο να στηρίξουν ως φάρος την πορεία αλλαγής των συσχετισμών στους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους. Να φτάσει πλατιά το παράδειγμα τους, να μαζικοποιηθούν και να ζωντανέψουν τα Όργανα του Συλλόγου και οι διαδικασίες του παίζοντας τον ουσιαστικό τους ρόλο: την Οργάνωση της πάλης για αυτά που έχουμε ανάγκη. Να εξασφαλίσουμε την ενότητα των φοιτητών, των συλλόγων ενάντια σε αυτή την πολιτική και για να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις μας. Λογικές που προτάσσουν την ενότητα ανάμεσα στις παρατάξεις με σκοπό να αντιπαρατεθούμε έναν Υπουργό, πλευρές νομοσχεδίων όχι όμως το κεντρικό στίγμα και σκοπό τους είναι αυτές που έδωσαν στο φοιτητικό κίνημα την αρνητική του πείρα, είναι αυτές που καλλιέργησαν απογοήτευση, εφησυχασμό μπροστά στην εναλλαγή προσώπων και κυβερνήσεων αλλά όχι πολιτικής, είναι αυτές που οδήγησαν σε ήττα. Και με τέτοιου τύπου λογικές το κόμμα της προηγούμενης κυβέρνησης προσπαθεί να αξιοποιήσει τον αγώνα που σήμερα δίνουμε για να εξαγνιστεί. Να "μαζέψει τα σάλια του" ο ΣΥΡΙΖΑ από τους αγώνες των φοιτητών, δε θα βρει δεκανίκι υποστήριξης μέσα στις σχολές μας! Μέχρι πέρυσι μας απαντούσε με ΜΑΤ, χημικά και συλλήψεις φοιτητών και φέτος καταγγέλλει την καταστολή και την κατάργηση του ασύλου που πρώτος ξεκίνησε με το πόρισμα Παρασκευόπουλου.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα θα πέσει στο κενό. Υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο για το άσυλο . Τα προσχήματα τους δεν πείθουν κανέναν: βλέπουμε πολύ καθαρά ότι στόχος της είναι να περνούν τα μέτρα που θα μας καθηλώσουν στην αμορφωσιά και τη μισοδουλειά χωρίς αντιδράσεις. Είναι το λιγότερο προκλητικό να κάνει λόγο η κυβέρνηση για «ακραίες μειοψηφίες» που βάζουν εμπόδια στις σπουδές των φοιτητών και τις οικογένειες τους που πληρώνουν όταν η πολιτική της πετάει έξω από τις σχολές όλους εμάς που δεν μπορούμε να πληρώσουμε, τους μη μετεγγραφέντες, τους εστιακούς, όταν το πτυχίο μας δεν κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε δίνοντας το τελευταίο διάστημα σκληρή μάχη ενάντια στην πραγματική μειοψηφία: τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι επιτροπές ετών, Τμημάτων, οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ μέσα σε αυτή τη 10ετία της ύπαρξης του, όσοι είμαστε σήμερα εδώ ξέρουμε καλά ότι είμαστε πολλοί όλοι εμείς που δεν μπορούμε άλλο να ζούμε και να σπουδάζουμε έτσι, ξέρουμε ότι μπορούμε σήμερα να κατακτήσουμε σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων- ΕΕ- μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα 10 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΜΑΣ, η αύξηση της συσπείρωσης του, το διεκδικητικό του πλαίσιο αποτελούν εφόδιο για να μετρήσουμε περισσότερα και πιο σταθερά βήματα στην πορεία ανασύνταξης ενός φοιτητικού κινήματος που θα περάσει μαχητικά στην αντεπίθεση

Comments are closed.