Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Τώρα να δυναμώσουν

οι ελπιδοφόρες μαζικές διεργασίες των φοιτητών!

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα οργανώνουν την πάλη τους μέσα από μαζικές διεργασίες στις σχολές σε φοιτητικά συλλαλητήρια και σε πανελλαδικό συντονισμό ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που σαρώνει ότι έχει μείνει όρθιο σε μορφωτικά, εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται με τη φόρα που της έδωσαν οι νόμου Γαβρόγλου να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα μας με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει. Αυτόν τον αέρα οι φοιτητές θα της τον κόψουμε!!

Δεν τσιμπάμε την κοροϊδία της κυβέρνηση ΝΔ!

Η κυβέρνηση αναρωτιέται γιατί κινητοποιούμαστε αφού τα μέτρα που φέρνει «στοχεύουν στη στήριξη των φοιτητών»! Οι διαγραφές φοιτητών, τα περισσότερα δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, η εισαγωγή της βάσης του 10 δεν είναι μέτρα στήριξης των φοιτητών αλλά μέτρα που πετούν φοιτητές εκτός σπουδών. Αν η κυβέρνηση νοιάζεται τόσο πολύ για το πότε οι φοιτητές θα πάρουν πτυχίο να στηρίξει τη φοιτητική μέριμνα που σήμερα είναι ανύπαρκτη, να στηρίξει τους εργαζόμενους φοιτητές που σήμερα δεν έχουν καμία διευκόλυνση (εξεταστικές επί πτυχίο, άδειες, ειδικά εργαστήρια), να ενισχυθούν μέτρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα για να αντιμετωπιστούν τα μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές, να αντιμετωπιστούν δυσκολίες που προκύπτουν στην αφομοίωση, την παρακολούθηση και την κατανόηση ορισμένων μαθημάτων από τους φοιτητές. Τίποτα από αυτά όμως δεν απασχολεί τη κυβέρνηση, αυτό που θέλει να πετύχει είναι να διοχετεύσει άμεσα δυναμικό στη μαθητεία και τη κατάρτιση, τις διετείς σπουδές για να ρίξει κι άλλο τους μισθούς μας, τους όρους δουλειάς και να καθηλώσει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση στο πάτο, αφού με βάση την αξιολόγηση τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε ίδρυμα θα έχουν σχέση με τους φοιτητές που υπάρχουν. Λιγότεροι φοιτητές, λιγότερα χρήματα δηλαδή για τη παιδεία, περισσότερα όμως για τους διάφορους επενδυτές, επιχειρηματίες και βιομήχανους!!!

Η παραπέρα ισοτιμία ιδιωτικών κολεγίων- πανεπιστημίων δίνει στους αποφοίτους «ίσες ευκαιρίες» όπως λέει! Οι μόνες ευκαιρίες που δίνει είναι στη μεγάλη εργοδοσία να αξιοποιήσει και νέες πλέον κατηγοριοποιήσεις φοιτητών-πτυχίων-αποφοίτων ώστε να εξασφαλίσει χειρότερους όρους δουλειάς για όλους τους αποφοίτους και στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης που θα θησαυρίσουν. Όλοι οι απόφοιτοι στο μόνο που έχουν ίσες ευκαιρίες είναι στη κακοπληρωμένη δουλειά, στο κυνήγι πανάκριβων προσόντων, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας που τσαλαπατούν κάθε υποτυπώδες εργασιακό δικαίωμα.

Τις «καινοτομίες» της κυβέρνησης τις ξέρουμε καλά και τις απορρίπτουμε!! Η «αξιολόγηση» και η «αυτονομία» των ιδρυμάτων είναι το όχημα με το οποίο πέρασαν η υποχρηματοδότηση, οι απολύσεις εργαζομένων, η μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού, η υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Κάθε κυβέρνηση κατηγορούσε την προηγούμενη ότι «δεν εφαρμόζει καλά την αξιολόγηση και την αυτονομία με βάση τα πρότυπα της ΕΕ και της αγοράς» και όλες μαζί συνέχιζαν κανονικότατα τον δρόμο υλοποίησης όλων των νόμων και των κατευθύνσεων της ΕΕ και της αγοράς. Για αυτό το σημερινό πανεπιστήμιο έχει αυτά τα χάλια και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών για μόρφωση και δουλειά.

Είναι πρόκληση η δήθεν συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ

προς τις κινητοποιήσεις των φοιτητών!

Φέτος οι φοιτητές είμαστε στους δρόμους γιατί εφαρμόζονται για πρώτη φορά από τη κυβέρνηση της ΝΔ το σύνολο των νόμων Γαβρόγλου που έχουν οδηγήσει τις σχολές μας σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Η ΝΔ πολλαπλασιάζει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά που πρώτος ο

ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε με νόμο, ετοιμάζει το Ν+2 αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε στην πράξη το ενεργός-ανενεργός φοιτητής, έφερε την παραπέρα ισοτιμία κολεγίων- πανεπιστημίων σαν τον κλέφτη όπως σαν τον κλέφτη ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την πρώτη ισοτιμία την Μεγάλη Εβδομάδα (!).

Να «μαζέψει τα σάλια του» ο ΣΥΡΙΖΑ από τους αγώνες των φοιτητών, δεν θα βρει δεκανίκι υποστήριξης μέσα στις σχολές μας. Μέχρι πέρυσι απαντούσε στους αγώνες και τα αιτήματά μας με χημικά, ΜΑΤ, συλλήψεις φοιτητών και φέτος καταγγέλλει τη καταστολή και την κατάργηση του ασύλου, που πρώτος ξεκίνησε με το πόρισμα Παρασκευόπουλου.

Η εναντίωσή του ΣΥΡΙΖΑ στους νόμους της ΝΔ είναι κάλπικη, ξεπλένει τις ευθύνες της ΕΕ και αφήνει «εκτός» τα επιχειρηματικά συμφέροντα που και ο ίδιος υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία ως κυβέρνηση. Μαζί με τη κυβέρνηση της ΝΔ κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου για να αποφασίσουν πως θα πετύχουν "συγκλήσεις" στη πολιτική που διαλύει τα δικαιώματά μας. Δεν κάνει κουβέντα για τις παραπέρα κατηγοριοποιήσεις σπουδών και την υποχρηματοδότηση, υπερασπίζεται δήθεν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που μέχρι πέρυσι με βάση τα λεγόμενά του υπήρχε (!) ενώ δίνει ρέστα όταν υπερασπίζεται δήθεν τη γνώση με τρόπο «μπρος στη γνώση τι είναι τα πτυχία;;;» εμπαίζοντας πραγματικά τους φοιτητές που παλεύουν να πάρουν ένα πτυχίο που να έχει αντίκρισμα και να μην είναι ένα απλό προσόν μέσα σε όλα τα άλλα.

Πιο πολλοί, πιο δυνατοί, πιο μαχητικοί

βγαίνουμε μπροστά για τα δικαιώματά μας!

Καλούμε όλους τους φοιτητές να συμβάλλουμε ώστε να γίνουμε περισσότεροι στις διεργασίες των συλλόγων, τις γενικές συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις. Πιο πολλοί φοιτητές και σύλλογοι με συντονισμένο σχέδιο απέναντί τους. Να οργανώσουμε τη συζήτηση σε κάθε αίθουσα και αμφιθέατρο, τη δράση μας στις σχολές και στο δρόμο. Με επιτροπές ανά έτος, πρωτοβουλίες, συσκέψεις κοινού συντονισμού. Ο αγώνας μας να γίνει πιο ανθεκτικός και πολύμορφος! Αξιοποιούμε όλες τις μορφές πάλης, όλα τα όπλα που υπάρχουν για να τους χτυπήσουμε, συζητάμε βγάζουμε συμπεράσματα για να δυναμώνουμε και να μην απογοητευόμαστε.

Oι αντιδράσεις απο τις διοικήσεις, τους προέδρους έως και ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι τους αγώνες μας, είναι στο χέρι μας να τους δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο! Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά γίνονται την ίδια περίοδο που χτυπούν τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Και τι δεν έχουν κάνει για να κάτσουμε στα αυγά μας! Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ στα διοικητικά συμβούλια τρομοκρατούν φοιτητές ότι οι κινητοποιήσεις και οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών είναι παράνομες. Την ίδια ώρα ανοίγει η συζήτηση περί «παρατάξεων στις σχολές» επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά πως ο μόνιμος στόχος αυτής της συζήτησης είναι η κάμψη κάθε ριζοσπαστικής κατεύθυνσης στους αγώνες μας, η αθώωση της πολιτικής παλιών και νέων κυβερνήσεων. Κανείς να μην τσιμπήσει στις διάφορες «ανεξάρτητες» φωνές που εμφανίζονται σαν τα μανιτάρια και επιβεβαιώνουν από τη θέση και τη στάση τους ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι εξαρτημένους φοιτητές από τη πολιτική που γεννά τα προβλήματά μας. Όπως τα προβλήματα δεν είναι ανεξάρτητα από την πολιτική έτσι δεν είναι και οι λύσεις τους.

Στοχεύουμε όσους έχουν σαρώσει τα δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση άλλαξε αλλά η πολιτική τους είναι ίδια, οι ίδιοι νόμοι, οι ίδιες κατευθύνσεις ΕΕ. Παρά τις διαφορές τους είναι ενωμένοι απέναντί μας, πρέπει να γίνουμε ενωμένοι απέναντί τους. Φωνές που στοχεύουν μόνο ένα κόμμα, ένα υπουργό μας οδηγούν στην ήττα γιατί τα βάζουν με μέρος του προβλήματος και όχι με το σύνολο του. Δίνουν πάτημα στον αντίπαλο να ελιχθεί αλλάζοντας ένα πρόσωπο αλλά να μείνουν εδώ οι νόμοι και η πολιτική του, ξεπλένουν τις τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει πείρα από παλιότερα χρόνια, οι φοιτητές μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί αυτή τη φορά!

Η πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ στις 10 Νοέμβρη μπορεί να συμβάλει ώστε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας των συλλόγων και των φοιτητών όλης της χώρας. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η μόνη πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών συλλόγων, φοιτητών, επιτροπών και συνδικαλιστών που σταθερά και μαχητικά παλεύει για την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος σε αγωνιστική, ριζοσπαστική κατεύθυνση, που διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών σε μόρφωση-δουλειά-ζωή, που τα βάζει με όσους σαρώνουν τα δικαιώματά μας

κυβερνήσεις-ΕΕ-μεγαλοεπιχειρηματίες. Η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή συλλόγων και φοιτητών στη πανελλαδική συνάντηση θα είναι ένα ακόμα βήμα στη προσπάθεια ανάπτυξης ενός μαχητικού, μαζικού φοιτητικού κινήματος, που περνάει στην αντεπίθεση.

Comments are closed.