Πρόταση πάλης προς τους φοιτητικούς συλλόγους με βάση το δελτίο τύπου του συντονισμού φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στις 14/11.

Χαιρετίζουμε το μεγαλειώδες αντιιμπεριαλιστικό συλαλλητήριο στις 17 Νοέμβρη που έφτασε στην αμερικάνικη Πρεσβεία, την μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας στον τριήμερο εορτασμό του πολυτεχνείου,τις μαζικές κινητοποιήσεις δεκάδων φοιτητικών συλλόγων την προηγούμενη εβδομάδα ενάντια στη κρατική καταστολή, τη καταπάτηση του ασύλου και το απαράδεκτο Lock-out της ΑΣΟΕΕ και τις συλλήψεις συμφοιτητών μας, τον συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων που προέκυψε για τον εορτασμό του τριήμερου πολυτεχνείου. Δώσαμε απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που προσπαθούσε να στήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να αποφύγει το οργανωμένο φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, τον αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του πολυτεχνείου.

 Οι διεργασίες αυτές δείχνουν αισιόδοξα το δρόμο αντιπαράθεσης με τις πολιτικές που διαλύουν περαιτέρω τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Από την αρχή της χρονιάς έχουν ξεσπάσει αρκετά μαζικοί και ελπιδοφόροι αγώνες απέναντι στις εξαγγελίες της ΝΔ για την Παιδεία και τα Εργασιακά. Οι φοιτητές σε όλους τους συλλόγους τώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενοψει του νόμου-πλαίσιο που ετοιμάζει το άμεσο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ για την ανώτατη εκπαίδευση, να δώσουμε ηχηρή απάντηση στην κρατική καταστολή και την τρομοκρατία που πάει χέρι-χέρι με την αντιλαική πολιτική, να υπερασπιστούμε το άσυλο των φοιτητών και των συλλόγων.

Ο νόμος πλαίσιο να μην κατατεθεί!

Ο νόμος πλασίο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε οι φοιτητές (χρόνια υποχρηματοδότηση, κατηγοριοποιημένα πτυχία, υποβάθμιση φοιτητικής μέριμνας) αλλά τα κάνει ακόμα χειρότερα, ενσωματώνει όλους τους προηγούμενους νόμους που είχαν περάσει προηγούμενες κυβερνήσεις, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και προσθέτει νέα βάρη και εμπόδια στη προσπάθειά μας να σπουδάσουμε και να μορφωθούμε. Ήδη με τα αποτελέσματα των μετεγγραφών πέταξε τους μισούς μετεγγραφέντες φοιτητές εκτός σπουδών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα χτύπημα στο εργασιακό μας μέλλον με το ασφαλιστικό ενώ συνεχίζει την επίθεση στις οικογένειές μας με τα φορολογικά μέτρα. Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο ότι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν δεν αφορά τα δικαιώματά μας αλλά τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων, των μεγάλων επιχειρηματιών. Το παρών και το μέλλον που μας έχουν ήδη ετοιμάσει και συνεχίζουν να διαμορφώνουν είναι γεμάτο ανασφάλεια, η παιδεία γίνεται προσωπική πανάκριβη υπόθεση, τα πτυχία μας υποβαθμίζονται ως μέσο για να χτυπηθούν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα στην ήδη υπάρχουσα εργασιακή ζούγκλα που μας περιμένει της κακοπληρωμένης, προσωρινής δουλειάς, χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας κλπ. Τα μέτρα αυτά, η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που στηρίζεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και συνεχίζει στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν αιτία πολέμου για τη νεολαία και τους εργαζομένους.

Υπερασπιζόμαστε το άσυλο! Οι ίδιες εξελίξεις, η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και τα τελευταία γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ επιβεβαιώνουν πως η κατάργηση του ασύλου στόχο είχε τους αγώνες των φοιτητών, τους συλλόγους και τις διεκδικήσεις τους. Η κατάργηση του ασύλου αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα γεγονότων έντασης καταστολής (εμπόδια στη διεξαγωγή απεργίας, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αλλαγές στο ποινικό κώδικα, χτύπημα διαδηλώσεων στο άγαλμα του Τρούμαν κ.ά.) που κλιμακώνονται όσο ενισχύεται η αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να δεχτούμε το σάρωμα των δικαιωμάτων μας! Δεν τρομοκρατούμαστε! Οι φοιτητές θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας ακόμα πιο πολλοί, πιο μαχητικοί, η πολιτικής τους δεν θα περάσει!

Καμία διαγραφή φοιτητή! Ούτε σκέψη για ν+2! Κανένας φοιτητής δεν είναι βάρος και κόστος στο πανεπιστήμιο, βάρος είναι η πολιτική παλιών και νεών κυβερνήσεων που έχουν κάνει την παιδεία εμπόρευμα και τους φοιτητές πελάτες. Το μέτρο αυτό έρχεται για να βάλει νέα ταξικά εμπόδια στην ανώτατη εκπαίδευση, να «πειθαρχήσει» τους φοιτητές στους κανόνες που επιβάλει η αγορά, να μειωθούν οι κρατικοί πόροι στα ιδρύματα.

Διεκδικούμε γενναία αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, άμεσα μέτρα για τη στήριξη της φοιτητικής μέριμνας από το κράτος. Η κατάσταση υπολειτουργίας, ελλείψεων καθηγητών-προσωπικού-υποδομών, η υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!! Να δώσουν λεφτά για τη παιδεία και τις ανάγκες των φοιτητών και όχι στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Να κατασκευαστούν τώρα νέες φοιτητές εστίες που καλύπτουν τις ανάγκες φοιτητών, να επινοικιαστούν άμεσα ξενοδοχεία για τους φοιτητές που μένουν εκτός εστιών, να δοθεί στεγαστικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. Ούτε σκέψη για ΣΔΙΤ που θα οδηγήσουν σε νοίκια στις εστίες. Οι συμπράξεις δημοσίου-ιδωτικού τομέα είναι που αφήνουν στον αέρα τη σίτιση, την καθαριότητα, την συντήρηση, την θέρμανση των φοιτητών και του πανεπιστημίου.
Καμία αξιολόγηση στη βάση των αναγκών της αγοράς! Οι αξιολογήσεις που τόσα χρόνια γίνονται, έχουν αποτελέσει όχημα για μείωση προσωπικού, της χρηματοδότησης, φοιτητικής μέριμνας αφού ότι θεωρείται «κόστος» κόβεται. Τώρα πάνε να συνδέσουν ακόμα πιο σφιχτά την κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό σταγγαλισμό των ιδρυμάτων, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις που πουλούν πτυχία, πιστοποιητικά, βάζουν δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά και για αρχή (!) σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά, ξεπουλούν υποδομές σε ιδιώτες. Για αυτό και ανοίγει η συζήτηση για μετονομασία των πρυτανικών συμβουλίων σε συμβούλια ιδρύματος εξασφαλίζοντας την καλύτερη προσαρμογή τους ως «manager»!

Η πολιτική κυβέρνησης ΝΔ-ΕΕ που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων και χτυπά τα δικαιώματά μας ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικού εφαρμοστή των παραπάνω πολιτικών στα πλαίσια των επιταγών ΕΕ – ΟΟΣΑ και στην προσπάθεια που κάνει τώρα να καπηλευτεί και να δυσφημίσει τους αγώνες μας.

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας, συντονίζουμε τις δράσεις και ενέργειάς μας όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που βρισκόμαστε σε αγωνιστικό σχεδιασμό, βγαίνουμε στον δρόμο μαζί με τον λαό, τους εργαζόμενους ενάντια στη πολιτική κυβέρνησης ΝΔ-ΕΕ, το νέο νόμο πλαίσιο, διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας για μόρφωση-δουλειά-ζωή!


Διεκδικούμε:

  • Ο νόμος πλαίσιο να μην κατατεθεί! 
  • Όχι στην καταπάτηση του ασύλου! Όχι στην τρομοκρατία και την καταστολή!
  • Απαιτούμε άμεση απόσυρση των άδικων, ανυπόστατων κατηγοριών των συναδέλφων φοιτητών
  • Γενναία αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για τη παιδεία στο ύψος των αναγκών. Φοιτική μέριμνα για όλους δωρεάν. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού, διοικητικού προσωπικού όπως και καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης με ευθύνη του κράτους.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προυπόθεση για δουλειά, όχι στις κατηγοριποιήσεις πτυχίων-αποφοίτων-πανεπιστημίων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να εξασφαλίζει σύγχρονους και αξιοπρεπείς όρους δουλειάς.
  • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές. Κανένας φοιτητής να μην χάσει το εξάμηνο του.

Comments are closed.