Για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον κύκλο της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματά μας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Η επίθεση αυτή εκφράζεται με το νέο νόμο που συνδέει ακόμα περισσότερο την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων με τη χρηματοδότηση ενισχύοντας τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση ξεκάθαρα υπερασπίζεται την ανέγερση και λειτουργία τέτοιων Προγραμμάτων επί πληρωμή «για να βγάζουν, όπως λέει, τα έξοδα τους τα Τμήματα». Ενισχύοντας έτσι τις σχολές να λειτουργούν με τη λογική της «ανταποδοτικότητας», να μετακυλούν το κόστος σπουδών στους φοιτητές. Με το περίφημο «αυτοδιοίκητο» και «αυτόνομο» Πανεπιστήμιό τους, στο όνομα του οποίου παλιές και νέες κυβερνήσεις μείωσαν δραματικά την κρατική χρηματοδότηση, ετοιμάζονται εκ νέου να συρρικνώσουν τις δημόσιες δαπάνες των σπουδών μας.

Εξελίξεις όπως αυτές που έρχεται να ενισχύσει και νομοθετικά η κυβέρνηση της ΝΔ και οι διοικήσεις των Τμημάτων σπεύδουν να υλοποιήσουν(βλ Αρχιτεκτονικής Πάτρας) ανοίγουν το δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα Τμήματα.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Υπουργού για ξένους φοιτητές που «θα αφήνουν λεφτά και ως φοιτητές και ως τουρίστες»!! γύρω από τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά. Tην ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις αντιμετωπίζει και τις παγιώνει αλλά προσανατολίζει τις σχολές να αξιοποιήσουν τις λειψές αυτές υποδομές για το λεγόμενο φοιτητικό τουρισμό. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως οι διάφορες μπίζνες που στήνουν τα Ιδρύματα γίνονται σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων μας.

Καλούμε κάθε φοιτητή να μην τσιμπήσει στην κοροϊδία, να γυρίσει την πλάτη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όσους υπερασπίζονται την πολιτική που βάζει το χέρι των φοιτητών ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη! Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές δεν είμαστε πελάτες!

Μπλοκάρουμε την επιβολή διδάκτρων!

Παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών!

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή. Κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών! Λεφτά για την Παιδεία και όχι για τους πολέμους τους!
  • Κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές, ερευνητικό, τεχνικό προσωπικό και εργαζομένους.

Comments are closed.