Αποφάσεις των ΦΣ Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Βιολογικού Θεσσαλονίκης, Φαρμακευτικής Πάτρας: Θα συμβάλλουμε στη μάχη για την πρόληψη και την υγεία του λαού.

Εμείς οι τελειόφοιτοι και οι απόφοιτοι της Σχολής Χημικών Μηχανικών βλέποντας τον τεράστιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας, το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας και για την προστασία του λαού κόντρα σε τρομακτικές ελλείψεις και έχοντας επίγνωση ότι οι ανάγκες ενδεχομένως να αυξηθούν το επόμενο διάστημα καλούμε κάθε φοιτητή, φοιτήτρια που βρίσκεται τουλάχιστον στο 4ο έτος, όσους έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα, να συμβάλλουμε με οργανωμένο τρόπο.

Με δεδομένο τις γνώσεις, θεωρητικές και πρακτικές και την αντίστοιχη περιορισμένη πείρα που έχουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του κινδύνου για την υγεία και τη ζωή του λαού μας. Με ευθύνη των Τμημάτων των Ιδρυμάτων μας να αξιοποιηθούν οι υποδομές ώστε οι φοιτητές και απόφοιτοι να συμβάλλουμε στην παρασκευή υλικών- αντισηπτικών για την πρόληψη της διασποράς του ιού με σκοπό αυτά να διατεθούν δωρεάν στο λαό, στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ξέρουμε καλά ότι η σταθερή επίκληση στην ατομική υγιεινή και προστασία που είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος στην πραγματικότητα συγκαλύπτει την ευθύνη των κυβερνήσεων και της πολιτικής τους όλα τα τελευταία χρόνια. Στο όνομα αυτής της πολιτικής το σύστημα Υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία στην χώρα μας σήμερα “πάσχουν” από τη χρόνια υποστελέχωση αφού τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό φτάνουν τις 30.000 ενώ η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε στο πλευρό των Σωματείων των Υγειονομικών, της ΟΕΝΓΕ κάλυψη των ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας που ακόμα και τώρα εν μέσω την πανδημίας παραμένει γυμνό, διάτρητο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες.

Σε αυτές ειδικά τις συνθήκες χρειάζεται να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών, των εργασιακών χώρων με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια. «Ατομικά μέτρα προστασίας» δε σημαίνει να ψάχνει ο καθένας μόνος του να βρει μάσκες προστασίας και αντισηπτικά ενώ αυτήν την ανάγκη θα έπρεπε να την καλύπτει το κράτος οργανωμένα και δωρεάν. «Ατομικά μέτρα» δε σημαίνει ένα προϊόν που κοστίζει μόλις κάποια λεπτά του ευρώ, να γίνεται αντικείμενο άθλιας αισχροκέρδειας μπροστά στις ανάγκες εκτεταμένης προστασίας. Καταδικάζουμε απαράδεκτες τοποθετήσεις και από την κυβέρνηση που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμη και μέσα στην επιδημία τα μέτρα προστασίας του λαού εξαρτώνται από το κέρδος των επιχειρήσεων.

Απαιτούμε:

 

1. Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.

2. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

3. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

4. Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

5. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).

6. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).

7. Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

8. Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

9. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους υγειονομικούς τις δικαιούνται. Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό

10. Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

11. Άμεση χρηματοδότηση με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους των Σχολών Χημικών Μηχανικών της χώρας για αγορά κατάλληλων πρώτων υλών για παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ προς τους φαρμακοποιούς.

12. Συμμετοχή καθηγητών/-τριών στις εργαστηριακές διαδικασίες.

13. Παράλληλα απαιτούμε να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής ασφάλειας των φοιτητών που θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Συγκεντρώνουμε συμμετοχές τις οποίες θα καταθέσουμε στο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου και στον Κοσμήτορα της σχολής. Ταυτόχρονα, δυναμώνουμε τον αγώνα απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει τα αντίστοιχα όπλα! Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σωματείων των υγειονομικών!

 

Ονοματεπώνυμο Αριθμός Μητρώου

Comments are closed.