ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Μένουμε εδώ μέχρι να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν διαμονή όλων των φοιτητών που είναι αναγκαίο να μείνουν στις εστίες αλλά και μέτρα για τη δωρεάν μετακίνηση όσων το επιθυμούν! Κανένας Οικότροφος μόνος του!

Η κυβέρνηση αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία φοιτητών και εργαζομένων στις εστίες από την πανδημία διαλέγει την εύκολη λύση: να αφήσει χιλιάδες εστιακούς σε όλη τη χώρα ξεκρέμαστους.

Πρόκειται για φοιτητές που είναι μετανάστες, δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους ή για οικογενειακούς λόγους η εστία είναι η μοναδική τους κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της κυβέρνησης ότι την ίδια ώρα που απαγορεύει την κυκλοφορία, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση των εστιακών προς τους τόπους καταγωγής τους με κίνδυνο τη διασπορά του ιού.

Οι οδηγίες του Υπουργείου για μετακίνηση των φοιτητών δεν κάνουν καμία πρόβλεψη για φοιτητές που είτε είναι εργαζόμενοι- είναι μερικοί από τους deliverάδες και εργαζόμενους στα super market που ειδικά αυτή την περίοδο εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες- είτε ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους στις ευπαθείς ομάδες και επομένως δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες. Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα;

Τα περί ατομικής ευθύνης που κλίνει η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους κρύβουν την δική της ευθύνη και των προηγούμενων για την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας που τώρα είναι διάτρητο μπροστά στον κίνδυνο. Να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού νοσηλευτών, ιατρών και όλων των ειδικοτήτων. Επίταξη τώρα ιδιωτικών υποδομών και μέσων, επιστράτευση και ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Σωματείων των Υγειονομικών.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα! Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν διαμονή όλων των φοιτητών που είναι αναγκαίο να μείνουν στις εστίες αλλά και μέτρα για τη δωρεάν μετακίνηση όσων το επιθυμούν! Κανένας Οικότροφος μόνος του!

Απαιτούμε:

· Επαρκή καθαριότητα των εστιών και τακτικές απολυμάνσεις. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

· Να συνεχιστεί η λειτουργία των εστιατορίων των εστιών με αυξημένα μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και φοιτητών. Να δίνεται το φαγητό συσκευασμένο.

· Να σταματήσει ο εκβιασμός των διοικήσεων για τη διακοπή νερού, ρεύματος, ίντερνετ.

· Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

· Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.

· Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

· Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών.

 

Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Πάτρας

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών ΑΣΠΑΙΤΕ

Comments are closed.