Ψήφισμα για προσφυγικό

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αποδεικνύουν στην πράξη, για ακόμα μία φορά, πώς η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι αυτή που ευθύνεται για τους πολέμους και τον ανθρώπινο ξεριζωμό. Σε αυτήν την πολιτική συμπλέουν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που μπλέκουν τη χώρα μας στο επικίνδυνο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών που μαίνονται στην περιοχή και οδηγούν στη δολοφονία και τον ξεριζωμό των λαών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σοβαρές ευθύνες για αυτή την κατάσταση, υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου που μετατρέπει τα νησιά και τη χώρα σε φυλακή -ψυχών της ΕΕ. Η κυβέρνηση αντί να κάνει τσαμπουκάδες στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους πρόσφυγες και μετανάστες,  να «σπάσει» τις συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας και να αποχωρήσει από τον κανονισμό του Δουβλίνου. Τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για εμπλοκή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής (Frontex), δηλαδή ξένων στρατιωτικών ομάδων ταχείας επέμβασης για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, κινούνται σε επικίνδυνη κατεύθυνση και θα περιπλέξουν την κατάσταση. Καμία λύση δεν έδωσε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, το αντίθετο μάλιστα.

Εχθρός μας δεν είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι πρόσφυγες και μετανάστες αλλά η πολιτική που από τη μια στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και από την άλλη μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα-φυλακή για να προστατεύεται το "φρούριο" της ΕΕ.

 Οι φοιτητικοί σύλλογοι δίνουμε μαχητική απάντηση! Το δηλητήριο του εθνικισμού και ρατσισμού δεν έχει χώρο στις σχολές μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή κόντρα στη πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ, ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, ΝΑΤΟ.

Απαιτούμε:                         

  • Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
  • Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
  • Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.

 

 

 


Comments are closed.