ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΜΠ

Να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η επιμονή της κυβέρνησης στην ''ατομική ευθύνη'' για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αφορά τα αυτονόητα μέτρα ατομικής υγιεινής, την ευθύνη που έχει ο καθένας για μέτρα προστασίας του ίδιου, της οικογένειάς του και του κοινωνικού συνόλου. Αντίθετα, η επίκληση στην "ατομική ευθύνη" γίνεται για να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις και η συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, διαχείρισης των επιπτώσεων από την πανδημία. Οι ελλείψεις γιγαντώθηκαν την τελευταία δεκαετία, από όλες τις κυβερνήσεις, σε ένα σύστημα Υγείας που νοσεί από προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές, με την υγεία όλο και να γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα. Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά διοίκηση, εργολάβοι και κυβέρνηση οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Επαρκής καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων δύο φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικότροφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

-Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) σε κάθε όροφο κάθε κτιρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

-Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον κορονοϊό στο πλαίσιο του Ιατρικού Τμήματος ΕΜΠ.

-Να ελεγχθεί άμεσα το σύστημα κλιματισμού σε όλα τα κτίρια (ως προς την ποιότητα του αέρα) και να δοθούν σώματα καλοριφέρ σε όλους τους εστιακούς σε περίπτωση που χρειαστεί αυτό να κλείσει.

-Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ.).

-Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων στην εστία, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Κάθε εργαζόμενος που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, εγκυμονούσες, γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, να λαμβάνουν για όσο διάστημα χρειαστεί ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές. Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών. Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο προσωπικό στις εστίες.

-Να διευκολυνθεί η μετακίνηση όλων των φοιτητών που θα γυρίσουν σπίτι τους για αυτές τις δύο βδομάδες. Ειδικότερα, να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα πλοία, τρένα, σε όλα τα ΜΜ και να μειωθεί η τιμή του εισιτηρίου για αυτές τις μέρες, έτσι ώστε να μπορέσουν όσοι φοιτητές το επιθυμούν να ταξιδέψουν.

-Να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις δομές Υγείας της χώρας.

-Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και τεχνικά μέσα και να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα υγείας δωρεάν, είτε αφορούν την επιδημία είτε άλλες νόσους, είτε χρειάζονται νοσηλεία στις μονάδες Υγείας είτε στο σπίτι.

-Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, να συνεχιστεί η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό)

Comments are closed.