Άμεση ενημέρωση των φοιτητών και των οικογενειών τους! Να δοθούν απαντήσεις από κυβέρνηση και Υπουργείο στα αιτήματα των φοιτητών!

Εκτελεστική Γραμματεία

Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τους φοιτητές, τις οικογένειες τους και τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το μόνο που έχει ως τώρα «ανακοινώσει» είναι ότι «το μάθημα συνεχίστηκε στο σπίτι» και ότι «η τηλεκπαίδευση λειτούργησε κανονικά». Να ρωτήσει το Υπουργείο Παιδείας τους χιλιάδες φοιτητές που πέρασαν την καραντίνα σε διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών με έναν υπολογιστή που έπρεπε να τον μεταχειριστούν οι ίδιοι, τα αδέρφια τους μαθητές και οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως γονείς τους, εκείνους που έφυγαν άρον άρον από τις φοιτητικές εστίες για να προστατεύσουν την υγεία τους και δεν είχαν πρόσβαση στο internet για να συνδεθούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Μέχρι και καθηγητές των Ιδρυμάτων μπορούν να βεβαιώσουν τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού από τα ίδια τα Ιδρύματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και σήμερα μαθήματα στα οποία παρακολουθούν τις διαδικτυακές διαλέξεις πολύ λιγότεροι φοιτητές από αυτούς που παρακολουθούσαν δια ζώσης.

Δεν πείθουν κανέναν οι διαβεβαιώσεις ότι «θα ολοκληρωθεί κανονικά το εξάμηνο» όσο δεν δίνει η κυβέρνηση καμία απάντηση στο πως θα καλυφθεί η αναγκαία ύλη, πως θα ολοκληρωθούν και σε ποιο χρονικό διάστημα εργαστηριακά ή άλλα μαθήματα που από τη φύση τους απαιτούν δια ζώσης διδασκαλία, τι επιβάρυνση θα σημαίνει αυτό για τους φοιτητές, οι κλινικές ασκήσεις που φτάνουν σε διάρκεια εώς και ένα εξάμηνο. Τελειόφοιτοι δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν πτυχίο, πρακτικάριοι δεν ξέρουν αν θα επαναπροσληφθούν για να συνεχίσουν την άσκηση τους, αν θα αποζημιωθούν.

Η πραγματοποίηση της εξεταστικής «με τις υποδείξεις των ειδικών» θα σημαίνει άραγε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των φοιτητών και των εργαζομένων με πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού και εξοπλισμού για τις σχολές και μέσα ατομικής προστασίας όπως είναι ανάγκη να γίνει και διεκδικούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι όλο αυτό το διάστημα; Οι φοιτητές από την επαρχία που πληρώνουν νοίκι όλο αυτό το διάστημα ενώ έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και οι γονείς τους πασχίζουν να καλύψουν τις ανάγκες τους με πετσοκομμένους μισθούς πως θα συμμετάσχουν στην εξεταστική; Πως θα μελετήσουν για να ανταπεξέλθουν στην εξέταση οι φοιτητές όταν δεν έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανεβαίνουν οι διαλέξεις μαγνητοσκοπημένες, να έχουν πρόσβαση σε όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό μέσα από τις πλατφόρμες και τα συγγράμματα ακόμη δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί;

Αντί να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα και να πάρει μέτρα στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει εν μέσω καραντίνας- με τη γνωστή τακτική- νομοσχέδιο που το περιεχόμενο του έχει καταδικαστεί το προηγούμενο διάστημα από φοιτητές, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ανοίγει δρόμο για δίδακτρα σε προπτυχιακά, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, μετατρέπει το σχολείο σε ακόμα σκληρότερο εξεταστικό κέντρο.

Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους ! Να ενημερωθούν άμεσα οι φοιτητές και οικογένειες τους! Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή! Να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές.

· Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων και να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές και οικογένειές τους. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση σχολών και εστιών με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων.

· Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.

· Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα). Παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων στα Ιδρύματα και τις εστίες.

· Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

· Να παρθούν διοικητικά και άλλα μέτρα για να ολοκληρωθούν ορκωμοσίες και άλλες διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθούν άλλο οι φοιτητές

· Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.

· Για τα θεωρητικά μαθήματα που έχουν διδαχθεί στο εαρινό εξάμηνο να προβλεφθούν διπλές εξεταστικές ώστε οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών ευκαιριών εξέτασης σε κάθε μάθημα.

· Για τα εργαστήρια που δε διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.

· Για τις κλινικές των φοιτητών Ιατρικών και των Νοσηλευτικών Σχολών να εξασφαλιστεί ότι θα πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας φοιτητών και διδασκόντων από τον ιό.

· Για τα εργαστήρια των Σχολών Καλών Τεχνών να εξαντληθεί η δυνατότητα περαίωσης των καλλιτεχνικών εργασιών των φοιτητών από τα σπίτια τους και στα εργαστήρια των Σχολών, ατομικά και με προτεραιότητα τους τελειόφοιτους. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικά, εργαλεία, εξοπλισμός που απαιτείται ανάλογα με την ειδίκευση του φοιτητή, δωρεάν με την ευθύνη της Σχολής.

· Τώρα να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση σε πανεπιστημιακές και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τους χώρους διαμονής τους.

· Να καταργηθούν οι «αλυσίδες» να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής.

· Να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το έκτακτο διδακτικό προσωπικό που θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες των εξετάσεων, ερευνητές, πανεπιστημιακοί υπότροφοι και υποψήφιοι διδάκτορες, να αμείβονται κανονικά για το διάστημα που απασχολούνται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

· Να ανοίξουν οι φοιτητικές λέσχες με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, καθημερινές απολυμάνσεις. Να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές.

· Οι φοιτητές να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους με κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης τους.

· Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Όπου δεν ολοκληρωθούν να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι. Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση.

· Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων .

· Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό μηνιαίο επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για όλους τους μήνες που τα ιδρύματα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.

· Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία

Τώρα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές ετών, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων, τα Διοικητικά Συμβούλια οι φοιτητές σε κάθε Τμήμα και Σχολή να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, συζητώντας, διεκδικώντας τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστούν η υγεία και τα δικαιώματά των φοιτητών ! Την «επόμενη μέρα» δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για να μην πληρώσουμε ξανά!

 

 

Comments are closed.