Ανακοίνωση εκλεγμένων ΠΚΣ Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταγγελία στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας και παγκοσμίως αποτελεί καίριο ζήτημα που προκαλεί τον προβληματισμό και την ανησυχία της Φοιτητικής μας κοινότητας.

Από την πρώτη στιγμή της απόφασης του υπουργείου υγείας να αναστείλει τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο ΠαΜακ βγήκαμε μπροστά στο να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο να μην διωχθεί κανένας συμφοιτητής μας από τις εστίες της Κρήνης, στο να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με την τηλεκπαίδευση.

Για τα παραπάνω ζητήματα καλέσαμε 3 φορές σε τηλεφωνική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Και τις 3 φορές οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν μας έδωσαν καμία απάντηση και τους ψάχναμε. Το ΔΣ του Συλλόγου δεν συνεδρίασε ποτέ.

Έτσι, εξαιτίας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και περίπου ένα μήνα μετά την αναστολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας των ιδρυμάτων, ο Σύλλογος Φοιτητών ΠαΜακ , ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους πανελλαδικά με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, δεν έχει πάρει καμία θέση μπροστά σε όλα αυτά!

Η μόνη «μεγάλη» πρωτοβουλία που πήρε ο Σύλλογος ήταν ότι αναπαρήγαγε στο Facebook τις αποφάσεις της συγκλήτου για την εξ αποστάσεως διδασκαλία και για τα μαθήματα εντός της μεγάλης εβδομάδας.

Εν μέσω πανδημίας, την ώρα που…

§ δίνεται μια τεράστια μάχη για την προστασία της υγείας του Ελληνικού λαού από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υγειονομικούς σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας

§ οργανώνεται η αλληλεγγύη, έτσι ώστε κανένας φοιτητής, εργαζόμενος, άνθρωπος να μην αντιμετωπίσει μόνος του την πανδημία

§ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) απαιτεί μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και μέτρα ατομικής προστασίας

§ δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά στέκονται αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα τους και απαιτούν να ενισχυθεί εδώ και τώρα το Δημόσιο σύστημα Υγείας

§ εκατοντάδες σωματεία και φορείς απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

…Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ΠαΜακ, η πρώτη και αυτοδύναμη παράταξη του Συλλόγου αγνοείται!

Βέβαια αυτή τους η στάση δεν είναι καθόλου τυχαία. Ξέρουν πολύ καλά, όπως και η κυβέρνηση τους, τις τεράστιες ελλείψεις, τα κενά, τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Όμως η κυβέρνηση επιλέγει να μην δώσει λύση σε τίποτα από τα παραπάνω, να μην αναλάβει η ίδια καμία ευθύνη για την κατάσταση στα νοσοκομεία. Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ως κυβερνητική παράταξη της ΝΔ, δεν θα μπορούσε να μην αποκρύπτει πως η προστασία της δημόσιας Υγείας δεν συμβαδίζει με την πολιτική εμπορευματοποίησης της ΕΕ που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού με τη λογική «κόστους-οφέλους». Είναι η ίδια λογική που υιοθέτησαν τωρινές και παλιές κυβερνήσεις. Λογική που φέρνει όλες τις μονάδες υγείας στη σημερινή ανεπαρκή και εγκληματική για τον λαό κατάσταση.

Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια του ΠαΜακ πρέπει να βγάλει συμπέρασμα από τα παραπάνω.

Ο Σύλλογός και το Διοικητικό Συμβούλιο θέλουμε να είναι στηρίγματα των φοιτητών και όχι τσιφλίκι της ΔΑΠ και διακοσμητικά όργανα για τους παράγοντες της. Ο σύλλογος θέλουμε να είναι το όπλο κάθε φοιτητή στην καθημερινή του προσπάθεια να μάθει ολόπλευρα το αντικείμενο του. Μέσα από το σύλλογο να συζητάμε όλοι μαζί τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίζουμε. Μέσα από το σύλλογο μας να διαπαιδαγωγούμαστε με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης που ειδικά στις σημερινές συνθήκες οι αξίες αυτές είναι πιο αναγκαίες και επίκαιρες από ποτέ.

Παρόλο τον αρνητικό συσχετισμό στο σύλλογο οι φοιτητές του ΠαΜακ δεν σκύβουμε το κεφάλι. Αντίθετα παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Έχουμε μία τεράστια δύναμη κι αυτή είναι ο οργανωμένος αγώνας και η συλλογική διεκδίκηση. Τώρα, αυτές τις κρίσιμες ημέρες, εν μέσω πανδημίας, ναι μεν βρισκόμαστε στα σπίτια μας, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί και αμέτοχοι μπροστά στα όσα συμβαίνουν.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της Υγείας του λαού. Τώρα που στα νοσοκομεία δίνεται καθημερινά η μάχη για την προστασία της υγείας του λαού με τις 30.000 κενές θέσεις σε προσωπικό, με κλειστές ΜΕΘ, με ελλείψεις σε εξοπλισμό.

§ Διεκδικούμε μαζί με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.

§ Στηρίζουμε την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Δημόσια Υγεία στις 7 Απρίλη που καλεί η ΟΕΝΓΕ.

§ Συμβάλουμε και εμείς σε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας αίμα, κατανοώντας τις ανάγκες που υπάρχουν.

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη! Καλούμε όλη τη φοιτητική κοινότητα του ΠαΜακ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και των υπολοίπων συλλόγων του ΑΠΘ.

Δίνουμε αίμα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί την Τρίτη 7 Απρίλη (8.30 – 13.30), την Τετάρτη 8 Απρίλη(10.30 – 20.00) και την Πέμπτη 9 Απρίλη (8.30-13.30), στο περίπτερο 11 της Δ.Ε.Θ.

Comments are closed.