Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!

Εκτελεστική Γραμματεία

Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, παίρνουμε δύναμη από τους ηρωικούς αγώνες του εργαζόμενου λαού όλου του κόσμου. Με ψηλά το κεφάλι παλεύουμε για το δικαίωμά μας στην υγεία, τις σπουδές, τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Δεν θα ξαναπληρώσουν οι οικογένειές μας, δεν θα υποθηκεύσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για να την βγάλουν «καθαρή» οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους.

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει το λαό μας και τους λαούς όλου του κόσμου αντιμέτωπους με τον κίνδυνο για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα τους. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες δυναμώνουμε τη διεκδίκηση, οργανώνουμε την αλληλεγγύη, σπάμε τη σιωπή που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τιμάμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και έστειλαν χιλιάδες ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα θύματα που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού. Τιμάμε τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς που παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα με ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας τους, που τα δικαιώματα τους με το πρόσχημα της πανδημίας ποδοπατούνται ακόμη μια φορά.

Στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης, αγώνα, αλληλεγγύης, αισιοδοξίας στον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία «τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, την υγεία, την ζωή δεν μπαίνουν σε καραντίνα»! Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να μεταφέρει τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι προσχηματική, δεν θα περάσει η λογική τα «κεφάλια μέσα» που προσπαθεί να καλλιεργήσει.

Εμείς και οι οικογένειές μας πληρώσαμε ήδη πολλά,

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Οι υγειονομικοί δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, καλούνται να αποφασίσουν μέχρι και για τη ζωή των ασθενών την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει το σύστημα υγείας αθωράκιστο και δίνει ατελείωτα δωράκια στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια ώρα που μέσα από τα Σωματεία του διεκδικούν να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα, οι κλινικάρχες διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ. Οι φαρμακοβιομηχανίες διαγκωνίζονται ποιος θα πουλήσει περισσότερα φάρμακα, ποιος θα αποκτήσει πρώτος την πατέντα για το εμβόλιο.

 

Οι εργαζόμενοι γονείς μας, αρκετοί από τους φοιτητές, δουλεύουμε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, εκτεθειμένοι στην πανδημία αλλά και τον κίνδυνο της απόλυσης, την αναστολή σύμβασης, την εκ περιτροπής εργασία, το κλείσιμο της μικρής οικογενειακής επιχείρησης μιας πού η κυβέρνηση έδωσε με τα μέτρα της αυτή την περίοδο το πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις και την εργοδοσία να εφαρμόσουν συνδυαστικά κάθε τρόπο εξόντωσης των εργαζομένων. Από την άλλη τα supermarket και οι βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ. Με τις «χορηγίες» και τις «φιλανθρωπίες» τους νομίζουν ότι μας βουλώσουν τα στόματα και θα κλείσουμε τα μάτια στα αντεργατικά μέτρα που προωθούν.

Η «αλληλεγγύη», το «κοινό σπίτι» των συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ που τόσα χρόνια ακούμε και αρκετοί καθηγητές μας πλασάρουν ως αξίες αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Στην πανδημία το κυνήγι του κέρδους οργίασε ακόμα και στα εμβόλια, τα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα φάρμακα αφήνοντας πλήρως εκτεθειμένους τους λαούς, οι επικίνδυνες εξελίξεις και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που απειλούν όλους τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά προχώρησαν κανονικά/

Η ίδια πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, στην Παιδεία μας αναγκάζουν να σπουδάζουμε βάζοντας ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα στήριξης των φοιτητών, των μαθητών και των οικογενειών τους, να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την Παιδεία εν μέσω καραντίνας έθεσε σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο που ανοίγει δρόμο για δίδακτρα σε προπτυχιακά, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, μετατρέπει το σχολείο σε ακόμα σκληρότερο εξεταστικό κέντρο, έδωσε ζεστό χρήμα στους εμπόρους της εκπαίδευσης στήνοντας προγράμματα- φιάσκο για την «τηλεκατάρτιση» των επιστημόνων.

Όπως μας φόρτωσαν τα βάρη της πανδημίας ενώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έδωσαν «ελαφρύνσεις» έτσι σκοπεύουν να μονιμοποιήσουν τα δήθεν «έκτακτα μέτρα» την επόμενη μέρα.

Γι αυτό την επόμενη μέρα να είναι πιο δυνατός ο αγώνας μας για υγεία, δουλειά, σπουδές με βάση τις ανάγκες μας. Να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους. Να μπούμε μπροστά για να μην πληρώσουν οι οικογένειες μας τη νέα κρίση που έρχεται. Να κάνουμε την επιστήμη και τη δυνατότητα που μας δίνει η συλλογική πάλη όπλο για να μη μείνει κανένας μόνος του μπροστά στα εμπόδια που υψώνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων!

Κανένας να μη συμβιβαστεί με την κατάσταση των ελλείψεων μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς και σχολές, με το νέο χτύπημα στα δικαιώματα μας. Υπάρχει επιλογή και αυτή είναι η συλλογική πάλη για όλα όσα έχουμε ανάγκη ενάντια σε αυτούς που μας τα στερούν!

· Για Υγεία αγαθό στην οποία θα έχουμε πρόσβαση όλοι και όχι εμπόρευμα. Για άμεση ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό στο ύψος των αναγκών και κατάλληλο εξοπλισμό, για μαζική δωρεάν διεξαγωγή του τεστ.

· Για αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και αναβάθμιση εξοπλισμού ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Σχολών, να μη χαθεί το εξάμηνο και η εξεταστική για κανέναν φοιτητή.

· Για να μαθαίνουμε το αντικείμενο που σπουδάζουμε ολοκληρωμένα με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι πετσοκομμένα για να χωράει στους κρατικούς προϋπολογισμούς που δίνουν για το ΝΑΤΟ αλλά όχι για τα Πανεπιστήμια. Για να συμβάλουμε με την επιστήμη μας στην κάλυψη των αναγκών του λαού και όχι να γίνεται αυτή μέσο για την εξασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων. Για να είναι το πτυχίο μας η μοναδική προϋπόθεση ώστε να δουλέψουμε με πλήρη δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών μας και όχι να κυνηγάμε «προσόντα» επί πληρωμή, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια ανάμεσα στο πτυχίο και στο δουλειά στο αντικείμενο σπουδών, να αξιολογούμαστε με βάση τα κριτήρια των επιχειρηματικών ομίλων.

· Η κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της. Να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Υγειονομικών, των Σωματείων τους να καταργήσει όλα τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, τους νόμους περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και να αποσύρει το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Να στηρίξει το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Έχουμε ωραίες και δύσκολες μάχες μπροστά μας για μια ζωή όπως μας αξίζει!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν για την κατοχύρωση του οκταώρου, τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς το 1924, του Μάη του 36, τους 200 της Καισαριανής. Μελετάμε και μαθαίνουμε από πρώτο χέρι την ιστορία και τους ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης κόντρα σε όσους μας θέλουν συμβιβασμένους. Διδασκόμαστε ότι ακόμα και όταν φαίνεται ότι «τίποτα δεν αλλάζει», έχουμε τη δύναμη να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας μέσα από τη συλλογική πάλη. Τίποτα δεν χαρίστηκε όλα κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Παλεύουμε να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, με υγεία, μόρφωση δουλειά με δικαιώματα.

Φέτος τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά στηρίζοντας τις συμβολικές εκδηλώσεις από κοινού με τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Comments are closed.