Κάλεσμα του Συλλόγου των Νέων Εστιών του ΕΜΠ στους Συλλόγους Οικοτρόφων Πανελλαδικά(6/4)

Ο αγώνας των εστιακών φοιτητών και των Συλλόγων τους τις τελευταίες εβδομάδες αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρα τρόπο την ανάγκη τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του λαού και της νεολαίας από την πανδημία. Μετά από Συνελεύσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των εστιακών, αλληλεγγύη από τα Σωματεία και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάποιες δεσμεύσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες εστιακών φοιτητών που το δωμάτιο της εστίας είναι η μοναδική τους κατοικία, να προβλέψει για τη μετακίνηση άλλων και στις τελευταίες τις οδηγίες να κάνει λόγο για κατ’εξαίρεση διαμονή ορισμένων στις εστίες.

Κανένας εφησυχασμός μπροστά σε αυτές τις δεσμεύσεις! Οι εργαζόμενοι φοιτητές κινδυνεύουμε να βρεθούμε και πάλι ξεκρέμαστοι σε νέα πιθανή οδηγία για εκκένωση, ενδεχόμενο που μένει ανοιχτό στις μέχρι τώρα οδηγίες. Δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα μας για έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις εστίες ώστε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να αναβαθμιστούν οι υποδομές, να καλυφθούν κενά και ελλείψεις. Τόσο οι φοιτητές που μένουμε στις εστίες όσο και εκείνοι που έχουμε μετακινηθεί βρισκόμαστε εκτεθειμένοι γιατί εξακολουθούν να απουσιάζουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγεία μας( ατομικά είδη, απολυμάνσεις). Τέτοια είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης που συμφοιτήτρια μας από τη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλει ότι στο δωμάτιο ξενοδοχείου που στάλθηκε μετά από τις οδηγίες του Υπουργείου βρέθηκαν κοριοί!!!

Παράλληλα, ακόμη και η σίτιση των εστιακών κινδύνεψε ήδη τις προηγούμενες μέρες με αναστολή και η διατήρηση και η συνέχεια της κατακτήθηκε με παρεμβάσεις των Συλλόγων. Μπορεί, ωστόσο να κινδυνεύσει εκ νέου αφού έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις των εργαζομένων που δουλεύουν με άθλιο εργασιακό καθεστώς, χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες των εστιακών και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αντί να εξασφαλίσει με ευθύνη του κράτους δωρεάν και για όλους τη σίτιση των φοιτητών, να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους που μένουν τώρα ξεκρέμαστοι. Να προσληφθεί τώρα μόνιμο προσωπικό στις εστίες για τη σίτιση, την κσθσριότητα, τη φύλαξη.

Κυβέρνηση- διοικήσεις- ΙΝΝΕΔΙΒΙΜ να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους μπροστά στα προβλήματα και τις εγκληματικές ελλείψεις που καταγγέλλουν οι εστιακοί φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς! Είναι προκλητικά τα περί ατομικής ευθύνης, και οι εκκλήσεις για παραμονή στο σπίτι όταν οι εστιακοί βρίσκονται εκτεθειμένοι ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, όταν απουσιάζουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας και αποφυγής του συνωστισμού στα Νοσοκομεία, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνο αφήνει άοπλους αλλά και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.

Γι αυτό οι Σύλλογοι Οικοτρόφων στηρίζουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα Σωματεία των Υγειονομικών, η ΟΕΝΓΕ στις 7/4 μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία! Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Δε σωπαίνουμε! ΤΩΡΑ να παρθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού! Κανένας οικότροφος μόνος του! Ερχόμαστε σε επαφή με το Σύλλογο μας οργανώνουμε την αλληλεγγύη δυναμώνουμε τη διεκδίκηση!

Απαιτούμε:

  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν και ασφαλή διαμονή όλων των εστιακών που παραμένουν στις εστίες και για τη μετακίνηση αυτών που το επιθυμούν
  • Ούτε σκέψη για διακοπή της σίτισης στις εστίες. Να εξασφαλιστεί η συνέχεια της σίτισης των φοιτητών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας(συσκευασμένο φαγητό) και για την περίοδο του Πάσχα.
  • Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη των εστιών. Να διασφαλισθεί ότι με το άνοιγμα του εστιατορίου οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
  • Να πραγματοποιούνται σταθερά οι αναγκαίες απολυμάνσεις.
  • Εργαζόμενοι και φοιτητές να εφοδιαστούν με τα αναγκαία ατομικά είδη για την προφύλαξη τους(μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).
  • Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των Σωματείων των Υγειονομικών. Άμεσες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία. Να ανοίξουν οι ΜΕΘ.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους Συλλόγους Οικοτρόφων σε όλη τη χώρα να στηρίξουν το ψήφισμα να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα μας!

Comments are closed.