Για τη νέα Υπουργική Απόφαση που αφορά τα Πανεπιστήμια.

Η νέα Υπουργική Απόφαση που αφορά τα Πανεπιστήμια εμπαίζει του χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους σε όλη τη χώρα που αγωνιούν για την εαρινή εξεταστική τους όρους ολοκλήρωσης του εξαμήνου. Δεν περιλαμβάνει παρά γενικές οδηγίες και "ευχολόγια" για τους πιθανούς τρόπους εξέτασης των μαθημάτων περιγράφοντας όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τα Ιδρύματα για εξεταστική τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λαμβάνει κανένα από τα αναγκαία μέτρα για την επαναλειτουργία των Ιδρυμάτων και αντί για αυτά και με τη νέα οδηγία επιρρίπτει την ευθύνη στις διοικήσεις Σχολών και τελικά στους διδάσκοντες να ολοκληρώσουν με «μπαλώματα» τη διδασκαλία των μαθημάτων και την εξέταση και να αποφασίσουν οι ίδιοι.

Οι προτροπές για τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας στα Ιδρύματα κατά την δια ζώσης διδασκαλία και εξεταστική δεν λύνουν τα οξυμμένα προβλήματα αν δεν εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση ο απαραίτητος εξοπλισμός για να ληφθούν τα μέτρα, αν δεν προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο προσωπικό. Ακόμη και το υποτυπώδες μέτρο τήρησης της απόστασης δεν μπορεί να είναι στην «ατομική ευθύνη» καθηγητών και διδασκόντων αν δεν διαμορφωθούν κατάλληλα οι αναγκαίοι χώροι στα εργαστήρια, στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης.

Οι κατευθύνσεις για παράταση του εξαμήνου και του χρόνου της εξεταστικής δεν συνιστά πρόβλεψη για τους φοιτητές, τελειόφοιτους και μη που ο οικογενειακός και οικονομικός τους προγραμματισμός ανατράπηκε ριζικά αυτή την περίοδο και δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα επιστρέψουν στις πόλεις σπουδών τους, πως να οργανώσουν τη μελέτη τους ή και τη συμμετοχή τους στα μαθήματα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα από τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρωθεί για όλους τους φοιτητές το εαρινό εξάμηνο χωρίς να επιβαρυνθούν άλλο οι φοιτητές αλλά τους φορτώνει και νέα εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόβλεψη στις νέες οδηγίες για τους πρακτικά ασκούμενους που αναφέρει ότι δεν θα αναγνωριστεί το διάστημα πραγματοποίησης άσκησης μέσα στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Σαν να μη φτάνει που βρίσκονται στον αέρα όλοι οι πρακτικάριοι χωρίς να γνωρίζουν πως θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν την άσκηση για να πάρουν πτυχίο, πότε και αν θα αποζημιωθούν η νέα πρόβλεψη πετάει στα σκουπίδια ακόμη και τις ώρες που εργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η πραγματοποίηση εξεταστικής ή μέρος αυτής εξ αποστάσεως που παρουσιάζεται ως λύση για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή όλων των φοιτητών, την πορεία των σπουδών τους. Οι γενικές αναφορές για αδιάβλητη διαδικασία δεν εξασφαλίζουν τη μη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών. Να απαντήσει το Υπουργείο πως θα συμμετάσχουν φοιτητές που δεν έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και σύνδεση σε δίκτυο, τι μέτρα θα παρθούν για να μην αποκλειστεί κανείς για τεχνικούς ή άλλους λόγους από την εξέταση.

Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους! Την ίδια ώρα που για εμάς και τις οικογένειές μας δε δίνει καμία συγκεκριμένη απάντηση, δεν παίρνει κανένα από τα απαραίτητα μέτρα για να συμμετάσχουμε ισότιμα και με ασφάλεια όλοι οι φοιτητές στα μαθήματα και την εαρινή εξεταστική για τους επιχειρηματικούς ομίλους παίρνει ταχύτατα όλα τα μέτρα και τις διευκολύνσεις προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφορία τους!

  • Να καθοριστεί ο χρόνος και ο τρόπος της εξεταστικής συγκεκριμένα για όλους τους φοιτητές, με αυξημένη στήριξη στους τελειόφοιτους! Να οριστεί διπλή εξεταστική για το Σεπτέμβρη!
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις, εξοπλισμό υποδομές ώστε να γίνουν δια ζώσης εργαστήρια, κλινικές ασκήσεις και η εξεταστική.
  • Να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης για τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να παρθούν αντίστοιχα μέτρα για τους διδάσκοντες και επιτηρητές.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην εξεταστέα ύλη και να δοθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες για όλους τους φοιτητές.
  • Να δοθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός με ευθύνη του Υπουργείου και των διοικήσεων στους φοιτητές και να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας από την τηλεματική εξέταση.
  • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις με πλήρη δικαιώματα, να αποζημιωθούν άμεσα οι φοιτητές και να αναγνωριστούν οι ώρες άσκησης της περιόδου των περιοριστικών μέτρων.

Ο αγώνας που τώρα δίνουμε είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μην επιβαρυνθούμε άλλο εμείς και οι οικογένειές μας, να ολοκληρωθεί το εξάμηνο αλλά και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας! Δεν θα πληρώσουμε ξανά εμείς! Τώρα οργανώνουμε τη συνέχεια του αγώνα μας, συζητάμε, διαμορφώνουμε τις διεκδικήσεις μας, συντονίζουμε τη δράση μας! Προχωράμε σε συνελεύσεις, συσκέψεις κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και πολύμορφες δραστηριότητες για να συζητήσουμε από κοντά, για να μη μείνει κανένας φοιτητής μόνος του μπροστά στις νέες δυσκολίες!

Comments are closed.