Για τη χτεσινή κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας στο Υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων και τη συνάντηση αντιπροσωπείας εκλεγμένων στα Διοικητικά Συμβούλια με εκπρόσωπο του Υπουργείου επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια διαφορετική πραγματικότητα, να κρύψει κάτω από το χαλάκι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το Υπουργείο αρνήθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό( διδακτικό, διοικητικό) και ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση προς τα Ιδρύματα. Στα συγκεκριμένα προβλήματα που αναφέρθηκαν από τους φοιτητές οι απαντήσεις ήταν ότι στο πνεύμα όσων τελευταία βλέπουμε και ακούμε από στελέχη της κυβέρνησης στα ΜΜΕ: «η κυβέρνηση έχει κάνει ό.τι μπορεί, έχει πάρει μέτρα» πετώντας ξανά «το μπαλάκι» στις διοικήσεις των Σχολών για να εξασφαλίσουν την εξεταστική και την πορεία του εξαμήνου.

Για το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη με αποδοχή της κατάστασης που θέλει κάθε Ίδρυμα, Σχολή και Τμήμα να εξετάζει τους φοιτητές όπως μπορεί και αποφασίζει και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες φοιτητών αλλά και διδασκόντων ότι αδυνατούν με τις δεδομένες συνθήκες και υποδομές να εγγυηθούν για την εαρινή εξεταστική και την υγεία μας. Μπροστά στο αίτημα να καθοριστούν άμεσα τα συγκεκριμένα πλαίσια της εξεταστικής και να παρθούν μέτρα προστασίας για να μην αποκλειστούν για οικονομικούς λόγους ή υγείας, να μην κινδυνεύσουν ή καθυστερήσουν στις σπουδές τους φοιτητές σε όλη τη χώρα η μόνη απάντηση ήταν πως πρόκειται να παραταθεί χρονικά η εξεταστική περίοδος χωρίς καν να γίνεται αυτό συγκεκριμένο.

Ακόμα και οι όποιες «δεσμεύσεις» για τη διανομή υγειονομικού υλικού στα Ιδρύματα, για την πραγματοποίηση των εργαστηρίων των Σχολών δια ζώσης το επόμενο διάστημα αλλά και τη λειτουργία των βιβλιοθηκών αφού διαμορφωθούν τα αντίστοιχα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι ακόμη ασαφείς. Δεν πείθουν κανέναν οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου πως δήθεν δόθηκε προτεραιότητα σε άλλους τομείς γιατί ακριβώς βλέπουμε πως την αντίστοιχη «βοήθεια» περιμένουν ακόμη στα νοσοκομεία, τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι προτεραιότητα της δεν είναι να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες χιλιάδων νέων σε όλη τη χώρα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες φοιτητών. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε όλο το διάστημα της καραντίνας δεν πήρε ούτε ένα σχετικό μέτρο αντίθετα ετοίμασε νέο νομοσχέδιο και φρόντιζε σταθερά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με «πακέτα στήριξης» να ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Δε δίστασαν να παρουσιάσουν το νέο νομοσχέδιο, αντιδραστικές αλλαγές Προγραμμάτων Σπουδών που στοχεύουν στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο και συζητιούνται αυτή την περίοδο στο Τμήμα του Μαθηματικού του ΕΚΠΑ ως λύση στα προβλήματα των αποφοίτων. Χωρίς ίχνος ντροπής και την ώρα που συμπτύσσουν τα Τμήματα των σχολείων ισχυρίστηκαν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πάρα πολλοί για να δουλέψουν, πρέπει να περιοριστούν για αυτό και αφαιρείται την επάρκεια από τα πτυχία.

Δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να χαρίσουμε στην κυβέρνηση τα δικαιώματά μας, την εξεταστική, τις σπουδές μας. Να αναλάβουν τώρα κυβέρνηση Υπουργείο και διοικήσεις τις ευθύνες τους! Τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους τους Συλλόγους Οικοτρόφων για να μην πληρώσουμε ξανά εμείς! Καλούμε σε νέο γύρο κινητοποιήσεων στα Ιδρύματα, σε συσκέψεις συντονισμού προκειμένου οι φοιτητές να βρεθούν από κοντά, να συζητήσουν, να οργανώσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα!

 

· Άμεσα να καθοριστεί ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλους τους φοιτητές! Να πραγματοποιηθεί κανονικά η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη!

· Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων.

· Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων. Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων.

· Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

· Για τις κλινικές των φοιτητών Ιατρικής και αντίστοιχων Τμημάτων να πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας από τον ιό.

· Να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορούμε να δηλώσουμε, να μειωθεί η εξεταστέα ύλη. Να καταργηθούν προϋποθέσεις που αποκλείουν από την εξέταση ή την παρακολούθηση φοιτητές που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας ή δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό( απουσίες κλπ).

· Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις διεκπεραίωσης τους στις νέες συνθήκες. Όπου δεν ολοκληρωθούν οι πρακτικές να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι.

· Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ή μέρος αυτών γίνουν με τηλεματική διαδικασία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές με ευθύνη του Ιδρύματος εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουμε ισότιμα. Η εξέταση να γίνει με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών( πχ εργασίες). Αν για τεχνικούς ή άλλους λόγους φοιτητής χάσει κάποια εξέταση να προβλέπεται επαναληπτική. Να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους εξεταστές.

 

Την Τρίτη 19/5, 13.00 συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην πορεία προς τη Βουλή από κοινού με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τους μαθητές.

Comments are closed.