ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Μετά τη σημερινή( 11- 5) κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ πετύχαμε δέσμευση από τον Πρύτανη ότι άμεσα θα βγει ανακοίνωση με την οποία η Σύγκλητος του Ιδρύματος θα ζητά να πραγματοποιηθεί η εξεταστική δια ζώσης. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι ο αγώνας που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα εν μέσω της πανδημίας τώρα πρέπει να δυναμώσει γιατί κυβέρνηση και Υπουργείο βάζουν τα δικαιώματα μας, την υγεία και τις σπουδές μας σε κίνδυνο.

Δεν αρκούν οι «προθέσεις» από την πλευρά της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ για την ολοκλήρωση του εξαμήνου, τη στιγμή που δεν καθορίζονται συγκεκριμένα με μέτρα για να συμβεί αυτό, όταν οι ίδιοι ομολογούν ότι χωρίς τα μέτρα προστασίας ο κίνδυνος είναι τεράστιος για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες και παράλληλα αντιμετωπίζουν τις προσλήψεις σε αναγκαίο προσωπικό, τις υποδομές και το υλικό ατομικής προστασίας ως «πολυτέλεια» που δεν πρόκειται να υπάρξει.

Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους !Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή! Να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους μας,

· Να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλα τα Τμήματα.

· Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων.

· Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.

· Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα).

· Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

· Στα μαθήματα που δε διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα μας επιβαρύνει οικονομικά.

· Για τις κλινικές των φοιτητών Ιατρικής και αντίστοιχων Τμημάτων να πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας από τον ιό.

· Να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορούμε να δηλώσουμε, να μειωθεί η εξεταστέα ύλη. Να καταργηθούν προϋποθέσεις που αποκλείουν από την εξέταση ή την παρακολούθηση φοιτητές που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας ή δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό( απουσίες κλπ).

· Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις διεκπεραίωσης τους στις νέες συνθήκες. Όπου δεν ολοκληρωθούν οι πρακτικές να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι.

· Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ή μέρος αυτών γίνουν με τηλεματική διαδικασία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές με ευθύνη του Ιδρύματος εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουμε ισότιμα. Η εξέταση να γίνει με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών( πχ εργασίες). Αν για τεχνικούς ή άλλους λόγους φοιτητής χάσει κάποια εξέταση να προβλέπεται επαναληπτική. Να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους εξεταστές.

 

Καλούμε την Παρασκευή 15/5 στις 11πμ στο Υπουργείο Παιδείας σε νέα κινητοποίηση.

Comments are closed.