Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο Φοιτητικό Σύλλογο της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ

Οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στον Φοιτητικό Σύλλογο της Φιλοσοφικής σε συνέχεια της κινητοποίησης τη Δευτέρα 11-5 στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ καλούμε τους Φοιτητές της Φιλοσοφικής την Παρασκευή 15 Μάη στις 11.00 σε νέα μαχητική και μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους! Να ανακοινωθεί επίσημα και εξ ολοκλήρου ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλους τους φοιτητές ! Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή! Να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους μας!

Για την οργάνωση της κινητοποίησης καταθέσαμε ψήφισμα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ, ωστόσο, καταψήφισαν την κινητοποίηση και την χαρακτήρισαν ΑΣΤΟΧΗ καθώς όπως είπανε ευθύνη για την εξεταστική και τα όσα διεκδικούμε έχουν οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων και όχι το Υπουργείο!!!! Πέρα από τη ΔΑΠ που είναι γνωστός ο ρόλος της να προστατεύει κυβέρνηση και Υπουργείο φαίνεται αναλαμβάνουν να βοηθήσουν και οι εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ -πολύ σχολαστικά-

Η εξεταστική που όπως λένε θέλουν να γίνει δια ζώσης πως ακριβώς θα γίνει με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές και τους διδάσκοντες αν δεν δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου; Ή μήπως δεν είναι αναγκαίο για τους συναδέλφους των ΕΑΑΚ να γίνουν προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα, συντήρηση και φύλαξη σχολών και εστιών; Για να δώσουμε όλοι οι φοιτητές την εαρινή εξεταστική χωρίς να αποκλειστεί κανείς, να κινδυνεύσουμε ή να επιβαρυνθούμε ακόμη περισσότερο πρέπει ή όχι να αξιοποιηθούν κτηριακές υποδομές, να εξασφαλίσουν τα Ιδρύματα για φοιτητές και εργαζόμενους δωρεάν τα ατομικά μέτρα προστασίας, να εξασφαλιστεί εξοπλισμός για τα Ιδρύματα αλλά και για φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ώστε να εξεταστούν τηλεματικά;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα για μας είναι αυτονόητη για αυτό πρωτοστατούμε όλο το προηγούμενο διάστημα να αναλάβουν οι διοικήσεις, το Υπουργείο και η κυβέρνηση τις ευθύνες τους! Να μη γινόμαστε πια μπαλάκι ανάμεσα τους αλλά και να μην πληρώσουμε άλλο ούτε από την τσέπη μας ούτε επιβαρύνοντας τις σπουδές μας τόσο στο τρέχον εξάμηνο όσο και στα επόμενα!

Για τους συναδέλφους μάλλον δεν είναι καθόλου αναγκαία όλα τα παραπάνω. Έχουν άλλωστε, πρόσφατα τοποθετηθεί ότι η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων δεν είναι βασικό ζήτημα. Πάντως και το Υπουργείο όπως και οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι πετάει το μπαλάκι στις διοικήσεις των Σχολών και μάλιστα νομοθέτησε σε αυτή την κατεύθυνση ενισχύοντας «το αυτοδιοίκητο» των Ιδρυμάτων με πρόσφατο νομοσχέδιο. Μήπως συμφωνούν και με αυτό; Τέλος αν όπως λένε είναι στην ευχέρεια των διοικήσεων να αποφασίσουν για το κάθε Τμήμα και σχολή ίσως φοιτητές με προβλήματα υγείας ή εργαζόμενοι θα χάσουν τη δυνατότητα να εξεταστούν, πιθανά θα εξεταζόμαστε καθήμενοι ο ένας δίπλα στον άλλο ή με κάμερα πάνω από το κεφάλι μας ή χωρίς ακόμη να έχουμε παραλάβει τα συγγράμματα μας…. αν έτσι αποφασίσουν οι διοικήσεις!

Ένα αποδεικνύεται ξεκάθαρα: δε θέλουν και δεν μπορούν να παλέψουν για όσα έχουμε ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε! Επειδή όμως κι εμείς ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να πληρώσουμε ξανά μπορούμε πια να βγάλουμε συμπεράσματα…

Απαιτούμε:

· Να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλα τα Τμήματα.

• Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων.

• Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.

• Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα).

• Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

• Στα μαθήματα που δε διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα μας επιβαρύνει οικονομικά.

• Να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορούμε να δηλώσουμε, να μειωθεί η εξεταστέα ύλη. Να καταργηθούν προϋποθέσεις που αποκλείουν από την εξέταση ή την παρακολούθηση φοιτητές που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας ή δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό( απουσίες κλπ).

• Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις διεκπεραίωσης τους στις νέες συνθήκες.

• Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ή μέρος αυτών γίνουν με τηλεματική διαδικασία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές με ευθύνη του Ιδρύματος εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουμε ισότιμα. Η εξέταση να γίνει με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών( πχ εργασίες). Αν για τεχνικούς ή άλλους λόγους φοιτητής χάσει κάποια εξέταση να προβλέπεται επαναληπτική. Να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους εξεταστές.

Comments are closed.