ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΔΑ: Αποφάσισαν πλαίσιο πάλης και αγώνα για το επόμενο διάστημα

Αποφασίζουμε:

 • Τη Δευτέρα 1 Ιούνη στις 11 π.μ. συνέντευξη Τύπου.
 • Την Τρίτη 2 Ιούνη συμβολική κατάληψη των διοικήσεων στις Πανεπιστημιουπόλεις 1 και 2.
 • Την Πέμπτη 4 Ιούνη φτιάχνουμε γιγαντοπανό με τα αιτήματά μας, στο συνεδριακό της Π2.

Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας βγήκαμε μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης (π.χ.: Διοργάνωση αιμοδοσίας μαζί με ΦΣ του ΠΑΔΑ), της διεκδίκησης για όλα τα όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές και τις ζωές μας. Η κυβέρνηση και η διοίκηση αγνοούν επιδεικτικά τα προβλήματα μας και πετούν το μπαλάκι της ευθύνης στους καθηγητές και τους φοιτητές, για όλα τα ζητήματα όπως η διεξαγωγή της εξεταστικής, εργαστηρίων, κλινικών, η καθαριότητα του ιδρύματος.

Στη συνάντηση που είχαμε τη Δευτέρα 25/5 με την αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις στην αγωνία των φοιτητών και από την άλλη μας είπε ευθέως πως είναι δεδομένο πως δε θα γίνουν δια ζώσης μαθήματα ή εξεταστική αφού ο πρύτανης δε θέλει να έρθουν οι φοιτητές στη σχολή. 

Οι ελλείψεις που προϋπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε διδακτικό προσωπικό, καθαριστές κ.ά. τώρα φαίνονται ακόμη πιο έντονα. Η απάντηση μας είναι εδώ και τώρα να καθοριστούν οι όροι διεξαγωγής της εξεταστικής, με όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουν οι οικογένειες μας , όσοι από εμάς μένουν σε άλλη πόλη, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τη μελέτη τους. Να παρθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η μεταφορά των φοιτητών αλλά και ο εξοπλισμός για να μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν – να εξεταστούν εξ αποστάσεως (χωρίς κάμερες), εξασφαλίζοντας τα προσωπικά μας δεδομένα.

Απαιτούμε:

 • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών – εργαζομένων σε σχολές και εστίες.
 • Να γίνουν προσλήψεις σε διδάσκοντες και διοικητικούς με πλήρη δικαιώματα και να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές των ιδρυμάτων, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι χώροι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
 • Να σταματήσει η ταλαιπωρία για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, να υπάρχει ισοτιμία της εξεταστικής με την εξεταστική εξ αποστάσεως (με όλα τα δωρεάν μέσα) και δια ζώσης (με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας).
 • Να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα εργαστήριο ή πρακτικές. Για όλα τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν. Να αξιοποιηθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης, χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών, που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά τους φοιτητές.
 • Να γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές να στηριχθούν για να επιτύχουν στα μαθήματα τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
 • Για την εξέταση τηλεματικά, να δοθεί με ευθύνη των ιδρυμάτων σε όλους ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο, να υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δε μπορούν να εξεταστούν.
 • Να πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται οι κλινικές, με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας φοιτητών και διδασκόντων από τον ιό. Δεν είναι δυνατόν να μας στέλνουν "ξυπόλυτους" στις κλινικές και να αποδίδουν στην ατομική ευθύνη κι επιλογή την ασφάλειά μας στα νοσοκομεία. Να πάρουν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά μας. Να πάρουν τώρα την ευθύνη που τους αναλογεί!
 • Να καταργηθούν οι "αλυσίδες", να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να πάρει ο κάθε φοιτητής.
 • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των ιδρυμάτων. Να μην καταργηθούν οι πρακτικές την περίοδο της καραντίνας. Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικάριοι.
 • Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές που σπουδάσουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για όλους τους μήνες που το ίδρυμα βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.

Οργανώνουμε τη δράση μας για τη ζωή και τις σπουδές που μας αξίζουν!

Δεν αρκούμαστε στα κούφια λόγια που παίρνουμε ως απάντηση! ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ στην πάλη και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Comments are closed.