Για τις απαράδεκτες αντιστοιχίσεις των Πανεπιστημιακών Τμημάτων

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τις αντιστοιχίσεις Τμημάτων ΑΕΙ με μια κατάπτυστη υπουργική απόφαση με την οποία θέτει επιπλέον εμπόδια στις μετεγγραφές φοιτητών, κατοχυρώνοντας ακόμη βαθύτερα την κατηγοριοποίηση τμημάτων και αποφοίτων. Ορίζει ότι τα νέα Τμήματα των ΑΕΙ είτε προέρχονται από πρώην ΤΕΙ είτε είναι εξ ολοκλήρου νεοϊδρυθέντα δεν θα αντιστοιχίζονται με τα ομοειδή τους σε αντικείμενο και προϋπάρχοντα Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των νόμων Γαβρόγλου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και όσοι δήθεν τώρα "ανακαλύπτουν" ότι θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών ρίχνουν "κροκοδείλια δάκρυα". Οι φοιτητές από εδώ και στο εξής δε θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν μετεγγραφή σε μια σειρά Τμήματα που παρά το ότι είναι ομοειδή δεν θα έχουν αντιστοίχιση. Το νέο αυτό εμπόδιο έρχεται να προστεθεί στην πολύ πρόσφατη θέσπιση των βαθμολογικών κριτηρίων αλλά και στην συστηματική προσπάθεια όλα τα τελευταία χρόνια χιλιάδες φοιτητές να μένουν εκτός Πανεπιστημίων γιατί η μετεγγραφή τους δεν έγινε δεκτή.

Τα επιχειρήματα περί «δικαιότερου» συστήματος μετεγγραφών καταρρέουν στην πράξη όταν τη χρονιά που διανύουμε οι μισοί από όσους έκαναν αίτηση απορρίφθηκαν, όταν οι εργαζόμενοι γονείς βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται ως αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν για να μείνουν και μετά την πανδημία και με αυτούς τους όρους καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά τους να περάσουν από το νέο σχολείο- εξεταστικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο. Αντίστοιχα, είναι υποκριτικά τα περί στήριξης της φοιτητικής μέριμνας όταν αυτή είναι ανύπαρκτη για την πλειοψηφία των φοιτητών και όσοι σπουδάζουν σε άλλη πόλη δεν έχουν καμία στήριξη στη στέγαση τη μετακίνηση, τη σίτιση, όταν δωμάτιο σε φοιτητική εστία παίρνει ένας στους δέκα φοιτητές ενώ πολλά Ιδρύματα δεν διαθέτουν καν εστία και στις ήδη υπάρχουσες δρομολογείται η επιβολή ενοικίων και τελών.

Ενισχύεται ο διαχωρισμός των Τμημάτων σε α και β κατηγορίας με συνέπειες στην κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, των δικαιωμάτων τους μπαίνουν νέα εμπόδια ανάμεσα στη λήψη πτυχίου και στην εργασία στο επάγγελμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ανακοινώνεται αυτή την περίοδο που οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν μηχανογραφικά αλλά και ότι η κυβέρνηση επικαλείται για αυτό τον αποκλεισμό των Τμημάτων την αξιολόγηση της Εθνικής Αρχής της οποίας το ρόλο αναβάθμισε με προηγούμενο νομοσχέδιο. Με όχημα την αξιολόγηση η κυβέρνηση ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη διαμόρφωση Ιδρυμάτων και Τμημάτων που θα αξιολογούνται θετικά, θα χρηματοδοτούνται θα χορηγούνται από επιχειρηματικούς ομίλους, θα εμπλουτίζονται με νέα προγράμματα επί πληρωμή και Τμημάτων που μέσα από την αξιολόγηση θα υποβαθμίζονται, θα αντιστοιχούν σε πτυχία με λιγότερα δικαιώματα ή τελικά θα κλείνουν. Με άλλα λόγια σε Τμήματα για την ελίτ και σε Τμήματα για τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών!

Είναι τουλάχιστον αστείο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε να ασκήσει κριτική στις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης όταν αυτές πατούν πάνω στο δρόμο που έστρωσε ο ίδιος ως κυβέρνηση. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έμειναν τα νέα Τμήματα χωρίς αντιστοιχίσεις και χιλιάδες φοιτητές ολόκληρου Ιδρύματος, του ΠΑΔΑ αποκλείστηκαν από τις μετεγγραφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε τα δίδακτρα, πρώτος αναγνώρισε τα ιδιωτικά κολέγια, άφησε ξεκρέμαστους αποφοίτους σχολών τινάζοντας στον αέρα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Οι φοιτητές δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Έχουμε πείρα πια από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που έχει στο στόχαστρο τα δικαιώματα μας για να

ικανοποιηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Απέναντι στη νέα επίθεση στα δικαιώματα μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη.

Διεκδικούμε να καταργηθούν όλες οι απαράδεκτες κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Τμήματα και τους αποφοίτους, η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Να υπάρχει ένα πτυχίο ανώτατου πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο. Όλοι οι απόφοιτοι των «παλιών» Τμημάτων, των ΑΤΕΙ να έχουν δικαίωμα εξίσωσης του πτυχίου τους με τα νέα, ομοειδή πανεπιστημιακά Ιδρύματα με την ευθύνη του κράτους, να καταργηθούν οι απαράδεκτες αντιστοιχίσεις.

Παλεύουμε ώστε το πτυχίο μας να εμπεριέχει όλη την απαραίτητη γνώση και να αποτελεί αυτό τη μοναδική προυπόθεση για να δουλέψουμε στο αντικείμενο σπουδών, για να πάψουμε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη σε όλη μας τη ζωή προκειμένου να αποκτήσουμε πανάκριβους «τίτλους»και «προσόντα» ώστε να έχουμε μια ευκαιρία να δουλέψουμε. Τώρα που οι εργαζόμενοι γονείς μας αλλά και εμείς ως εργαζόμενοι παράλληλα με τις σπουδές μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα νέα βάρη που μας φορτώνει η κυβέρνηση την «επόμενη μέρα» της πανδημίας, τώρα που οι γονείς με που οι γονείς με πρόσθετες δυσκολίες στήριξαν τα παιδιά τους για να περάσουν στο Πανεπιστήμιο είναι ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης των οικογενειών μας. Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα κριτήρια των μετεγγραφών και αντίθετα να γίνουν δεκτές οι μετεγγραφές για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη με ευθύνη του Υπουργείου.

Μέσα στις συνθήκες που τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών παραμένουν στα ύψη και δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης, η κυβέρνηση άμεσα να εξασφαλίσει δωρεάν στέγαση των φοιτητών που το έχουν ανάγκη. Να προχωρήσει η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους φοιτητές χωρίς καμία σκέψη για την επιβολή ενοικίου ή τελών στις εστίες. Σίτιση και μετακίνηση δωρεάν για όλους τους φοιτητές.

Comments are closed.