Δελτίο τύπου από την κινητοποίηση ΦΣ Αθήνας στο Υπουργείο Παιδείας 15/9

Δελτίο Τύπου 

 Για την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στο Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 15/9 

14 Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποιήσαμε μαχητική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη, για να καταθέσουμε τα αιτήματά μας και να πάρουμε επιτέλους απαντήσεις. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου όπου θέσαμε τους όρους για να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα το άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα: 

 1. Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής, όλο το αναγκαίο προσωπικό (δεπ, διοικητικό, καθαριότητας) αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός στις Σχολές και στις  φοιτητικές εστίες για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. 

 1. Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις. 

 1. Να λυθούν όλα τα οξυμένα προβλήματα στην στέγαση. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή διαβίωση των οικότροφων φοιτητών στις εστίες, να εξασφαλιστεί πως θα στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές και όσοι έχουν μείνει εκτός εστίας, να δοθούν επιδόματα ενοικίου σε όλους τους φοιτητές, να ανεγερθούν νέες εστίες στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους. 

Στα ζητήματα αυτά δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις παρά μόνο γενικόλογες δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα: 

 1.  Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα που ακόμα και οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων παραδέχονται πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα 50άρια τμήματα έτσι όπως είναι τα πανεπιστήμια, το μέτρο να λειτουργήσουν 30άρια τμήματα στην ευθύνη μεταδιδακτορικών φοιτητών αποδεικνύει ότι δεν έχουν ιδέα και ότι δεν έχουν ασχοληθεί με την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Το υπουργείο ονειρεύεται 30άρια τμήματα χωρίς να ξέρει πόσοι μεταδιδακτορικοί και αν υπάρχουν σε κάθε τμήμα, συνεχίζοντας μάλιστα να μην ανακοινώνει τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού.  

 1.   Για το ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας απέφυγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση πετώντας το μπαλάκι στα ιδρύματα, αφήνοντας στην ευχέρειά τους το αν, πως και με τη χρήμα θα αξιοποιηθούν. Είναι προκλητικό να επικαλούνται τα ιδρύματα την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μαζί με τις διοικήσεις των σχολών έχουν συμφωνήσει το ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων, την ιδιωτική επιχειρηματική δράση σε αυτή.  

 1.     Δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις εστίες ενώ για την ανάγκη στέγασης όλων των φοιτητών και την καταβολή μηνιαίου επιδόματος στέγασης  αρκέστηκαν στο «εάν και εφόσον», κλείνοντας τα μάτια στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την φοιτητική στέγη αφού χιλιάδες είναι οι φοιτητές που σκέφτονται να ξενοικιάσουν και πρωτοετείς φοιτητές που δεν ξέρουν ακόμα που, πως και εάν θα μείνουν στη περιοχή φοίτησής τους.  

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η  κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην γίνουν μαθήματα στα προπτυχιακά αλλά από την άλλη πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσουν κανονικά τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά για τους φοιτητές του εξωτερικού, τα μεταπτυχιακά ότι δηλαδή έχει σχέση με μπίζνες, δίδακτρα και την ιδιωτική κερδοφορία, είναι επιλογή της να αφήνει στο έλεός τους τους εστιακούς φοιτητές δίνοντας τεράστια ποσά στους μεγαλο-εργολάβους, να μην δίνει χρηματοδότηση στα ιδρύματα την ίδια ώρα που δίνει εκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια για να εξασφαλίσει την συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων.  

Εδώ και τώρα απαιτούμε Κυβέρνηση μαζί με τις Διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα 

Διεκδικούμε: 

 • Να ανοίξουν τώρα τα ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

 • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός στις Σχολές αλλά και στις  φοιτητικές εστίες. 

 • Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν( μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης 

 • Δωρεάν Τεστ για όλους. 

 • Να αναβαθμιστούν άμεσα οι υποδομές των Ιδρυμάτων ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν. 

 • Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν με μικρότερα κλιμάκια τα Τμήματα. 

 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των Σχολών και των εστιών. 

 • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις. 

 • Να γίνει πύκνωση τον δρομολογίων που εξυπηρετούν την μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα Ιδρύματα. 

 • Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους. 

 • Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες. 

 • Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. 

 • Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση 

Κανένας φοιτητής να μην μείνει άλλο στην αναμονή! Η κυβέρνηση εάν το επιτρέψουμε θα αφήσει κλειστά τα πανεπιστήμια και θα μας αναγκάσει να παρατήσουμε τις σπουδές μας.  

Τώρα πιο πολλοί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας να κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της πάλης, να συντονίσουμε τον αγώνα μας για να εξασφαλίσουμε τους όρους για το άνοιγμα των πανεπιστημίων.  

Κάθε φοιτητής να στηριχτεί στον σύλλογό του, να συμβάλει στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με την συμμετοχή του στη συζήτηση, τη διαμόρφωση διεκδικήσεων, την λήψη αποφάσεων, την ενεργή στάση στις κινητοποιήσεις και δράσεις των συλλόγων. Μέσα από γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών, με οργάνωση της κουβέντας σε κάθε αμφιθέατρο, με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, με συντονισμό σε επίπεδο κάθε ιδρύματος να αποφασίσουμε πως θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας στις σπουδές, τη μόρφωση και την υγεία.  

Απέναντι στην κοροϊδία απαντάμε με οργανωμένο αγώνα. 

Οι φοιτητές μαζί με τους Συλλόγους μας συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να τους επιβάλουμε τα αιτήματά μας, για να ανοίξουν όλα τα ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! 

 

 

  

   


Comments are closed.