ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των πανεπιστημίων είναι προκλητικές, αφού δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι ανάγκες των φοιτητών δεν λαμβάνονται υπόψη. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, ενώ η ίδια απέκρυπτε μέχρι και κρούσματα για χάρη των μεγαλοξενοδόχων, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό και τη νεολαία. Λίγες μέρες πριν την εξεταστική του Σεπτέμβρη και τη νέα χρονιά, οι φοιτητές βρισκόμαστε στον αέρα. Πληρώνουμε νοίκια και ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα γίνουν τα μαθήματά μας.

Η πρυτανεία από την πλευρά της βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με το υπουργείο, για αυτό μας καλεί να δεχτούμε ότι δεν υπάρχουν λύσεις, ότι πρέπει να δεχτούμε την κατάσταση που επιβαρύνει εμάς και τις οικογένειές μας. Ευθυγραμμίστηκε σε αυτή την πολιτική και επιπλέον απέκλεισε τους φοιτητικούς συλλόγους από τις Συγκλήτους, δεν επέτρεψε στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να παρέμβουν, να εκφράσουν τα αιτήματα των φοιτητών, να ασκήσουν πιέσεις, να πάρουν απαντήσεις και αγνοούσε τις διεκδικήσεις των φοιτητών, δεν έκανε κουβέντα για πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, προσωπικού για την καθαριότητα, για τη λήψη μέτρων τέτοιων που να εξασφαλίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να προστατεύουν την υγεία φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων!

  • Απορρίπτουμε το σχέδιο της κυβέρνησης να φορτώσει τα χρόνια προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, των ελλείψεων στις πλάτες μας!
  • Εδώ και τώρα η πρυτανεία να απαιτήσει έκτακτο κονδύλι! Να διατεθούν χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες!
  • Απαιτούμε δια ζώσης διδασκαλία με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής!

Τα ιδρύματα χρειάζονται τώρα γενναία χρηματοδότηση για να καλυφθούν αυτές οι πάγιες ανάγκες. Ειδικά τώρα, υπό συνθήκες πανδημίας, πρέπει άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι να εξασφαλιστούν τακτικές απολυμάνσεις και χώροι όπως αμφιθέατρα, αίθουσες τελετών που δεν χρησιμοποιούνται, συνεδριακοί χώροι, περίπτερα της ΔΕΘ, που θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις διαλέξεις. Είναι απαραίτητο τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι, να προσληφθεί μόνιμο καθηγητικό προσωπικό, προσωπικό για την καθαριότητα, να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εργαστηριακός εξοπλισμός. (…)

Τα παραμύθια ότι η τηλεκπαίδευση και τηλε-εξέταση μπορεί να εξασφαλίσει την εκπαιδευτική διαδικασία, καταρρέουν από την ίδια την πραγματικότητα που ζήσαμε οι φοιτητές όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη και για τα μαθήματα που παρακολουθήσαμε και εξεταστήκαμε άφησαν κενά στην ύλη, εργαστήρια που η φύση τους απαιτεί τη δια ζώσης διδασκαλία πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω βίντεο, τα συγγράμματα του προηγούμενου εξαμήνου έφτασαν στο "παρά πέντε" των εξετάσεων εκατοντάδες που αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα αποκλείστηκαν από την εξέταση

Comments are closed.