ΨΉΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΘ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 12/9

 

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ! 

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να συναντηθούμε για να οργανώσουμε την απάντησή μας από κοινού με τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε ζωή, όχι επιβίωση. Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία ξανά την κρίση τους. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ όλο το διάστημα της πανδημίας ταΐζουν με δισεκατομμύρια βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και για τους εργαζόμενους έχουν φιλοδωρήματα, άθλια επιδόματα που και αυτά τα δίνουν μετά από μήνες, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. 

Η επίθεση του κεφαλαίου προετοιμάζει ένα νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας και το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές, την παιδεία. Συγκεκριμένα για την ανώτατη εκπαίδευση, το ξεκίνημα της νέας χρονιάς συνεπάγεται με πλήρη απουσία μέτρων για να είναι εφικτή η κανονική επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Τα ιδρύματα  ρημάζουν λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης εδώ και χρόνια. Ειδικά τώρα, υπό συνθήκες πανδημίας, πρέπει άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι, , να προσληφθεί μόνιμο καθηγητικό προσωπικό, προσωπικό για την καθαριότητα, να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εργαστηριακός εξοπλισμός, να εξασφαλιστούν τακτικές απολυμάνσεις και χώροι όπως αμφιθέατρα, αίθουσες τελετών που δεν χρησιμοποιούνται, συνεδριακοί χώροι που θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις διαλέξεις. Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο, αφήνει τους φοιτητές στον αέρα και μάλιστα τους κουνάει το δάχτυλο για την έξαρση της πανδημίας ενώ η ίδια απέκρυπτε μέχρι και κρούσματα για χάρη των μεγαλοξενοδόχων αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό και τη νεολαία.  

Επιπλέον μέσα στην κρίση οι ιμπεριαλιστές συμπεριφέρονται ως λύκοι πάνω από την λεία. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται και το έδαφος για επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να ξαναμοιράζουν τα σύνορα, τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα, τους δρόμους ενέργειας και εμπορευμάτων με το αίμα των λαών. Επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά τα υποτάσσει στα επικίνδυνα σχέδια για όφελος των πετρελαϊκών και άλλων πολυεθνικών.  

Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός και η νεολαία είναι να δυναμώσει η πάλη του ενάντια στις αμερικανονατοικές στρατιωτικές βάσεις για απεμπλοκή της χώρας από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ 

Δυναμώνουμε τους συλλόγους μας, ισχυροποιούμε την πάλη μας. Ενώνουμε τις διεκδικήσεις μας με το ταξικό εργατικό κίνημα, τα σωματεία και τα συνδικάτα. Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στους χώρους δουλειάς θα τα αντιμετωπίζουμε και εμείς αύριο με το πέρας των σπουδών μας! Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

  • Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μετρά για να ανοίξει το πανεπιστήμιο με προστασία της υγείας μας. 

  • Να διαμορφωθούν αίθουσες τελετών, συνεδριακοί χώροι για να μη συνωστίζονται οι φοιτητές στις διαλέξεις. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου καθηγητικού προσωπικού για να μπορούν τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εργαστηριακός εξοπλισμός.  

  • Άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια. Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες!  

  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, να παγιωθούν τακτικές απολυμάνσεις, να εξασφαλιστούν ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) για όλους τους φοιτητές. 

  • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους. 

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική. 

  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. 

  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη αλλά και η ομαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη. 

  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους. 

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ. ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΑ: ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ. 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ  ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ  ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Comments are closed.