Ανακοίνωση ΕΓ ΜΑΣ για της μετεγγραφές 2020

 

Εκτελεστική Γραμματεία 

Να πάρουν άμεσα μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη! 

Η ανακοίνωση των κριτηρίων μετεγγραφής των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσθέτει εμπόδια στους φοιτητές, αδιαφορώντας για τις πραγματικές τους ανάγκες.  

Φέτος -εν μέσω πανδημίας- προβλέπει ο αριθμός των φοιτητών που θα πάρουν μετεγγραφή να είναι ακόμα μικρότερος σε σχέση με αυτούς που τη δικαιούνται! Δηλαδή, ακόμη περισσότεροι φοιτητές να μείνουν εκτός, συγκριτικά με τους χιλιάδες που πετσοκόβουν τα περιβόητα «κριτήρια» κάθε χρόνο. Το ποσοστό του 15% των εισακτέων που κάνει δεκτό κάθε τμήμα, σημαίνει φέτος ακόμα λιγότερες θέσεις, αφού στην πλειοψηφία των τμημάτων οι εισακτέοι μειώθηκαν. Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης,  τα βάρη της οικονομικής κρίσης που φορτώνει στις οικογένειες μας, μετατρέπουν σε «άφταστο όνειρο» τις σπουδές σε άλλη πόλη για πολύ περισσότερους φοιτητές. 

Η κυβέρνηση βάζει έναν ακόμα φραγμό, την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής», που νομοθέτησε πέρσι. Η βάση αυτή προσδιορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής.  

Το επιχείρημα ότι έτσι διασφαλίζεται «η ποιότητα των σπουδών» μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει, από μία κυβέρνηση που στο όνομα της πανδημίας φέρει μια χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των σπουδών μας.  Είναι προκλητικό αυτοί που έχουν κάνει το σχολείο εξεταστική αρένα, που έφεραν εμάς και τις οικογένειές μας σε οριακή οικονομική κατάσταση, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τη φοιτητική μέριμνα αλλά εκτοξεύουν το κόστος σπουδών, να μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί δήθεν δεν είμαστε αρκετά καλοί για τις σχολές που θέλουμε!  

Η «αριστεία» τους είναι αριστεία στους στόχους του πανεπιστημίου- επιχείρηση. Γι’ αυτό εξάλλου η κυβέρνηση το πήγε ένα βήμα παραπέρα με τις αντιστοιχίσεις των τμημάτων μεταξύ των οποίων είναι δυνατή μετεγγραφή, παίρνοντας πάσα από τις περιβόητες πανεπιστημιοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα δεν αντιστοιχίζονται παλιά με νέα τμήματα ακόμη και με το ίδιο αντικείμενο, αφήνοντας χιλιάδες φοιτητές «στον αέρα», χωρίς δικαίωμα μετεγγραφής και χωρίς να προχωρά τη διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Στόχος τους είναι, μέσω της μη αντιστοίχισης και της βάσης μετεγγραφής, να βαθύνουν ακόμα περισσότερο την κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων, αποφοίτων. Διαμορφώνοντας μια κατηγορία πανεπιστημίων που θα είναι πιο ανταγωνιστικά στην κούρσα της επιχειρηματικότητας, θα προσελκύουν το ενδιαφέρον επιχειρήσεων, θα κάνουν καλύτερο τζίρο στην αγορά πτυχίων, πιστοποιητικών, κύκλων σπουδών κλπ.  

Δεν θα επιτρέψουμε κανένας φοιτητής να μείνει εκτός πανεπιστημίου! 

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής» ! 

 Όλοι οι φοιτητές που δικαιούνται να παίρνουν μετεγγραφή χωρίς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις. 

Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές : 

· με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί 

· των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών 

· που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω 

· που τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο 

· που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους. 

Ένα τμήμα για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Η κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα τις αντιστοιχίσεις ομοειδών τμημάτων, αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο σπουδών. Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές των πρώην ΤΕΙ στα ομοειδή Τμήματα. 

Άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής, να μη χαθεί για κανέναν το εξάμηνο! Να παίρνουν άμεσα όλοι κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα. 

 

 

 


Comments are closed.