ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓ ΤΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Εκτελεστική Γραμματεία 

Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός των πρακτικάριων φοιτητών! 

 Άμεσα μέτρα για τη συνέχεια και ολοκλήρωση της άσκησης τους! 

 Με το νέο lockdown η κυβέρνηση ανέστειλε για δέυτερη φορά την πρακτική άσκηση των φοιτητών σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας τις 30/11, χωρίς να λάβει μέχρι και σήμερα ούτε ένα μέτρο προκειμένου να αποζημιωθούν αλλά και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όλοι αυτοί οι φοιτητές για τους οποίους η πρακτική είναι προαπαιτούμενο για τη λήψη πτυχίου, χωρίς να έχουν σήμερα την παραμικρή ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει. Παράλληλα, φτάνουν στους φοιτητές αντιφατικές πληροφορίες από το ότι θα γίνει η πρακτική εξ αποστάσεως μέχρι το ότι η μη πραγματοποίηση της θα αναγράφεται στο πτυχίο.  

Εδώ και τώρα το Υπουργείο να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστούν οι πρακτικές κανονικά! 

 Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Το πρώτο κύμα της πανδημίας μας  ανάγκασε  να καθυστερήσουμε τις σπουδές μας, να περάσουμε μήνες αβεβαιότητας χωρίς να γνωρίζουμε αν θα επαναπροσληφθούμε από την επιχείρηση που κάναμε πρακτική ή αν θα μας δεχτούν για να συνεχίσουμε οι φορείς μετά την άρση των μέτρων ενώ δεν πήραμε ποτέ την παραμικρή αποζημίωση για τις ώρες που εργαστήκαμε. Με την άρση της αναστολής το Μάιο που πέρασε φοιτητές σε όλη τη χώρα έζησαν από κοντά την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, την έλλειψη στοιχειωδών προστατευτικών μέτρων. Οι  Φοιτητές Νοσηλευτικής και ασκούμενοι στα Νοσοκομεία είδαν με τα μάτια τους το «θωρακισμένο» κατά την κυβέρνηση Σύστημα Υγείας, άλλοι διέκοψαν την άσκηση τους αφού οι επιχειρήσεις δεν τους πήραν πίσω ποτέ ξανά, οι φοιτητές των Παιδαγωγικών Σχολών δεν πήγανε ποτέ σε τάξη μετά την πρώτη έξαρση της πανδημίας παρόλο που σύμφωνα με το Υπουργείο όλα «βαίνουν καλώς» στα σχολεία. 

 Δε θα ανεχτούμε άλλο να την πληρώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και τις σπουδές μας! 

Οι περισσότεροι πρακτικάριοι σε όλη τη χώρα παλεύουμε σχεδόν ένα χρόνο με την έναρξη ή ολοκλήρωση της πρακτικής η οποία είναι απαραίτητη για να πάρουμε το πτυχίο μας. Η διακοπή της από το Υπουργείο σε αυτή τη φάση και χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη, ενημέρωση  για το πότε θα συνεχιστεί μπορεί να μας καθυστερήσει ένα ακόμη εξάμηνο!  Υπουργείο και διοικήσεις σχολών σηκώνουν τους ώμους μπροστά στα προβλήματα με τις τελευταίες μάλιστα πολλές φορές να παρουσιάζουν ως μόνη λύση  στους φοιτητές το  να εγκαταλείψουν την πρακτική- αν έχουν τέτοια επιλογή- . Η πρακτική μας άσκηση δεν πραγματοποιείται «παρεμπιπτόντως» και για τους φοιτητές δεν είναι χόμπι, είναι βασική πλευρά των σπουδών.  

 

Είναι προκλητικό να διακόπτεται καθολικά ειδικά από τη στιγμή που η πλειοψηφία των χώρων που ασκούμασταν (επιχειρήσεις δημοτικά σχολεία, φαρμακεία) λειτουργούν. Ούτε βέβαια θα ανεχτούμε μέσα στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας να κινδυνεύσουμε μαζί με τους εργαζόμενους εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα και μέσα προστασίας. Δεν είναι «ατομική μας ευθύνη» να εξασφαλίσουμε ότι δε θα κινδυνεύουμε στους χώρους που κάνουμε πρακτική, ότι η θέση μας θα υπάρχει και μετά την αναστολή, ότι θα αποζημιουθούμε για τις ώρες εργασίας μας. Είναι ευθύνη του Υπουργείου και των Διοικήσεων των Σχολών! 

 

 Το επίδομα της πρακτική άσκησης ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτό είναι πενιχρό- είναι κάτι στο οποίο υπολογίζαμε προκειμένου να καλύψουμε κάποια έξοδα, να πληρώσουμε κάποιο νοίκι, να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ αλλά κινδυνέουμε να χάσουμε και το σύνολο της αποζημίωσης. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που κάλυπτε μέρος των πρακτικών ασκήσων πήρε παράταση μέχρι 30/12 μετά την αναστολή της περασμένης άνοιξης. Ακόμη και αν δοθεί νέα παράταση στο ΕΣΠΑ οι φοιτητές θα καθυστερήσουμε μήνες ολόκληρους να πάρουμε την αποζημίωση. Η κυβερνητική αδιαφορία μάλιστα είναι τέτοια που εκκρεμμούν ακόμη πληρωνές ασκήσεων του 2019-2020.  Βλέποντας αυτά αρκετοί μπαίνουν στο δίλημμα να εγκαταλείψουν την άσκηση για να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους, να μην καθυστερήσουν άλλο το πτυχίο τους, χάνοντας τα χρήματα για τα οποία έχουν δουλέψει. 

 

  • Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρακτικής, τα χρονικά περιθώρια, τα προαπαιτούμενα για τη διεκπεραίωση με ιδιαίτερη βαρύτητα στους τελειόφοιτους φοιτητές. 

  • Να συνεχιστεί η πρακτική διαδικασία όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία πχ σχολεία για τους φοιτητές της προσχολικής αγωγής και των παιδαγωγικών τμημάτων, σε νοσοκομεία ή φαρμακεία για τους φοιτητές των νοσηλευτικών και φαρμακευτικών σχολών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.  

  • Να εξασφαλιστεί πως οι φοιτητές που τώρα θα διακόψουν την πρακτική θα μπορούν να συνεχίσουν μετέπειτα χωρίς να χάσουν τη θέση τους.  

  • Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διακόψουν την πρακτική τους άσκηση λόγω των μέτρων περιορισμού.  

 

 

 


Comments are closed.