Ψηφισμα για την καταστολή σε βάρος φοιτητών και εργαζομένων στα Ιωάννινα

 Ψήφισμα του φοιτητικού συλλόγου…

Την ώρα που μετράμε εκατόμβες νεκρών από τις εγκληματικές ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το σχέδιο τρομοκράτησης και καταστολής της πάλης των εργαζομένων και της νεολαίας. 

Αντί να κόψει πρόστιμα και να επιβάλει ελέγχους και μέτρα προστασίας της υγείας στους μεγάλους χώρους εργασίας που μετατράπηκαν σε εστίες υπερμεταδοσης, αντί να επιτάξει τις δομές του ιδιωτικού τομέα Υγείας, να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, αντί να πάρει μέτρα προστασίας στα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς, απλόχερα επέβαλε πρόστιμα, προσαγωγές και συλλήψεις σε εργαζόμενους και φοιτητές στην πόλη μας και σε όλη τη χώρα. 

Έριξαν πρόστιμα, όταν σε όλη τη χώρα τα μέτρα προστασίας των διαδηλωτών ήταν πολύ περισσότερα (μάσκες, αποστάσεις κλπ.), από την απόφαση της κυβέρνησης να στοιβάξει 1000άδες αστυνομικούς για να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις και 100άδες προσαχθέντες σε κλούβες και κελιά. 

Ο μηχανισμός καταστολής αφού χτύπησε τους εργαζόμενους, ξυλοφόρτωσε τους εστιακούς φοιτητές (τους πιο αδύναμους οικονομικά, που οι γονείς τους στενάζουν να τους σπουδάσουν), δεν αρκέστηκε που έστειλε εργάτες και φοιτητές στα νοσοκομεία, τους επέβαλε και πρόστιμα. 

Ανήμερα στις 17 Νοέμβρη, επέτειο του Πολυτεχνείου, στα Γιάννενα τα ΜΑΤ διέλυσαν χωρίς προειδοποίηση και εντελώς αναίτια τη συγκέντρωση των συλλόγων Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Σχολής Καλών Τεχνών (ΠΤΕΤ). Παρά το γεγονός ότι όλα τα υγειονομικά μέτρα τηρούνταν (μάσκες, αποστάσεις, κ.α.), η αστυνομία επιτέθηκε με μανία με τα γκλομπ, τραυματίζοντας σοβαρά τρεις φοιτητές, δυο στο κεφάλι και έναν στα πλευρά, ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν έξι στο νοσοκομείο με θλαστικά τραύματα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερο μένος είχαν οι πάνοπλοι αστυνομικοί απέναντι σε κοπέλες που είχαν πέσει ανυπεράσπιστες στο έδαφος, αλλά εκείνοι συνέχιζαν να τις χτυπάνε με τα γκλομπ! Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, εκ των οποίων οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με χαλκευμένες κατηγορίες. Η αστυνομία δεν δίστασε να τους φορτώσει και με πρόστιμο 900ευρώ, επειδή υποτίθεται «δεν φορούσαν μάσκα» και επίσης κάνει λόγο για 60 άτομα με κράνη (!), ενώ δεν είχαν κανένας απολύτως (αυτό μαρτυρείται και από το γεγονός ότι αρκετοί φοιτητές πήγαν στο νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια και κακώσεις, από τα μανιασμένα χτυπήματα των αστυνομικών).  Η αντιμετώπιση που έτυχαν οι συλληφθέντες από την αστυνομία ήταν άκρως εγκληματική και επικίνδυνη. Δεν τους ανέφεραν τον λόγο προσαγωγής τους και τους κρατούσαν παράνομα στο τμήμα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες για πάνω από 10 ώρες! Σχεδόν σε όλη την διάρκεια της παραμονής τους, τούς αρνήθηκαν την παρουσία δικηγόρων. Πολλοί συνάδελφοι λόγω των άγριων ξυλοδαρμών χρειάζονταν άμεση ιατρική βοήθεια, που δεν τους παρασχέθηκε ποτέ από την αστυνομία, η οποία παίζοντας με την υγεία τους, τους έλεγαν χαρακτηριστικά: «Διαλέξτε εσείς ποιοι θα πάνε νοσοκομείο, μέχρι δύο» (!)  Ταυτόχρονα, καμία προσοχή και μέριμνα δεν υπήρξε από την πλευρά της αστυνομίας για τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, που με «ζήλο» προασπίζεται. Αυτοί ήταν που δεν φορούσαν μάσκα, ενώ είχαν στριμώξει πάνω από 24 άτομα μέσα σε ένα κελί . 

 

Καταδικάζουμε και την απαράδεκτη προσαγωγή, στις 18/11/2020 -για υποτιθέμενη εξακρίβωση στοιχείων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων- φοιτητή του τμήματος μηχανικών Η/Υ που είναι και εκλεγμένος συνδικαλιστής του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ιωαννίνων και αφού ο παραπάνω επέδειξε αστυνομική ταυτότητα και το απαραίτητο μήνυμα μετακίνησης. Η προσαγωγή έγινε από δυνάμεις των ΜΑΤ που ειδικεύονται στην καταστολή. 

Ο συνδικαλιστής και συμφοιτητής μας απειλήθηκε κατά την προσαγωγή από τα όργανα της αστυνομίας, λέγοντάς του ''ξέρουμε ποιος είσαι και τι κάνεις… είσαι τυχερός που δεν σε πιάσαμε χθες… την επόμενη φορά δεν θα είναι έτσι, θα σε βρούμε…'', με στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκράτησή του. Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής είχε δεχτεί την αναίτια και βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής, την προηγούμενη μέρα, στην εκδήλωση της 17ης Νοέμβρη και προσήχθη την επόμενη, προφανώς μετά από παρακολούθηση. 

Ο αυταρχικός κατήφορος έρχεται μια μέρα μετά το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και των φοιτητικών συλλόγων της πόλης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Υπήρξε μάλιστα και αστυνομικός που δήλωνε Χρυσαυγίτης κι επιτέθηκε με απαράδεκτους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς σε διαδηλωτή. 

Αυτό που τους ενοχλεί και τους φοβίζει είναι η οργανωμένη απάντηση του λαού, που έσπασε στην πράξη την απαγόρευση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου. 

Η προσπάθεια να μπουν οι λαϊκοί αγώνες στο ''γύψο'', για υγεία, ζωή, μόρφωση , δουλειά με δικαιώματα, δεν θα περάσει. Θα φάνε τα μούτρα τους για ακόμη μια φορά. 

 

Κάθε προσπάθεια εκφοβισμού, τρομοκράτησης, αυταρχισμού θα πέσει στο κενό! 

 

Διεκδικούμε τώρα : 

 

  • Να σταματήσει το όργιο καταστολής και τρομοκράτησης, η στοχοποίηση και οι προσαγωγές εργαζομένων και φοιτητών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου. 

  • Να γίνεται σεβαστό το αναφαίρετο δικαίωμα επικοινωνίας των προσαγομένων στην Αστυνομία με δικηγόρο. 

  • Απόσυρση των κατηγοριών και των τιμωρητικών προστίμων στους συλληφθέντες φοιτητές. 

  • Διερεύνηση της βίαιης και ρατσιστικής συμπεριφοράς του καθ’ ομολογίαν χρυσαυγίτη αστυνομικού σε βάρος διαδηλωτή . 

 

 

Καλούμε τους φοιτητές του τμήματος σε διαδικτυακό κάλεσμα υπογραφών ! 

 


Comments are closed.