Σχόλιο της ΕΓ του ΜΑΣ για τη χτεσινή εισβολή της αστυνομίας στην Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ

Εκτελεστική Γραμματεία 

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καταγγέλλει τα γεγονότα που συνέβησαν το πρωί της Τετάρτης 30/12 στη Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ. Στα πλαίσια  επιχείρησης των υπεράριθμων αστυνομικών δυνάμεων αυτές προχώρησαν σε βανδαλισμούς στο Κτήριο της Α ΦΕΠΑ, σε χώρους που καμία σχέση δεν είχαν με την έρευνα. Παραβίασαν μέχρι και   τον χώρο των πολιτιστικών ομάδων του συλλόγου, έσπασαν τζαμαρίες , ενώ παράλληλα απαγόρευσαν σε εστιακούς φοιτητές  είτε την είσοδο είτε την έξοδο από τα δωμάτια τους.   

Είναι προκλητικό να ακούμε για αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών. Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει την διακίνηση των ναρκωτικών και άλλα φαινόμενα που εκθέτουν των φοιτητές των εστιών  θα άκουγε εδώ και πολύ καιρό,  τις επανηλλειμένες καταγγελίες οικότροφων, Φοιτητικών συλλόγων για το συγκεκριμένο θέμα.  Τι έκανε αλήθεια η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα; Mήπως εξασφάλισε το φωτισμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της ΦΕΠΑ; Ή μήπως προσέλαβε το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης; H απάντηση είναι προφανής. Η εστία του ΕΚΠΑ όπως και οι υπόλοιπες της χώρας με ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων αφήνονται να ρημάζουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση, λειτουργίες τους ξεπουλιούνται σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι εστιακοί να αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα. Aποκορύφωμα όλων αυτών είναι το τελευταίο διάστημα που οι εστιακοί. 
έμειναν χωρίς ζεστό νερό και φαγητό. Για την κατάσταση αυτή έχουν τεράστιες ευθύνες και η σημερίνη και οιπροηγούμενεςκυβερνήσεις. Άλλωστε, τα ΜΑΤ  στο παρελθόν ήταν αυτά που χτυπούσαν τους εστιακούς και τους συλλόγους τους όταν ζητούσαν τα αυτονόητα. 

Οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά τι λείπει από τις εστίες και αυτό δεν είναι η αστυνομία! 

Η εισβολή στη ΦΕΠΑ πραγματοποιείται την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση προχωράει την Ίδρυση ‘’πανεπιστημιακής αστυνομίας’’ , ετοιμάζει νομοσχέδιο που προβλέοει βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και επαναφέρει τα όρια φοίτησης. Οι εξελίξεις αυτές, δείχνουν ότι πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα μας, για να παρθούν πραγματικά μέτρα για τους εστιακούς φοιτητές, να δώσουμε απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης φοιτητών και εργαζόμενων. Δε θα περάσουν τα νέα μέτρα καταστολής!  Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα να καταδικάσουν τα γεγονότα στη ΦΕΠΑ να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις σχολές και στις εστίες, να καταδικάσουν τα νέα μέτρα καταστολής που δρομολογούνται. 

  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για εστιακούς και εργαζόμενους. 

  • Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, συντήρησης, φύλαξης  με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τακτικές απολυμάνσεις και καθαριότητα όλων των κτιρίων. 

  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή και τους εργαζόμενους. 

  • Να ανοίξει τώρα το εστιατόριο της εστίας! Μέχρι τότε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η διανομή του φαγητού από την λέσχη της Φιλοσοφικής. 

  • Να γίνουν δεκτές όλες οι εισδοχές και οι παρατάσεις για τις εστίες. 

  • Να εξασφαλιστεί επαρκής φωτισμός μέσα, έξω και στους γύρω χώρους από την εστία. 

  • Ούτε σκέψη για νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση 

  • Να πάψει κάθε συζήτηση για Πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου και face control στις σχολές. 

 

 

 

 


Comments are closed.