Ψήφισμα των ΦΣ σχετικά με τα συγγράμματα

Ψήφισμα στο ΔΣ 

Η ποιότητα του μαθήματος σε όλα τα πανεπιστήμια έχει ήδη υποβαθμιστεί λόγω της τηλεκπαίδευσης, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν και σε αυτό το εξάμηνο διδακτικά κενά και ελλείψεις σε καθηγητές από το προηγούμενο εξάμηνο. Η κυβέρνηση εν μέσω καραντίνας ανακοινώνει πως η παράδοση των συγγραμμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στον Γενάρη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι πιθανό ακόμα και το σενάριο ένας φοιτητής να πάρει στα χέρια του το σύγγραμμα λίγες μέρες πριν δώσει το αντίστοιχο μάθημα όπως ακριβώς έγινε και στην προηγούμενη εξεταστική.  

Η κυβέρνηση με την συναίνεση των Διοικήσεων μας αφήνει ξεκρέμαστους για ακόμη ένα εξάμηνο, να προσπαθούμε να παρακολουθούμε τηλεμαθήματα χωρίς να έχουμε στα χέρια μας τα βιβλία, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ισότιμη και σταθερή πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη με την ύλη, να λύσουμε απορίες μέσω email και η μελέτη έχει καταλήξει σε ένα ατελείωτο σκρολάρισμα διαφανειών στην ηλεκτρονική τάξη όπου αυτές υπάρχουν. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες τις και να πάρει μέτρα ώστε τα συγγράμματα να φτάσουν στο σπίτια μας έγκαιρα.  

Το γεγονός ότι η παράδοση θα γίνεται κατ΄ οίκον δεν αποτελεί δικαιολογία για την τεράστια καθυστέρηση που οι ίδιοι δηλώνουν πως θα υπάρξει. Είναι κάτι που μπορούσαν να έχουν προβλέψει και λύσει ήδη, με βάση την πείρα και του εαρινού εξαμήνου! Αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να μιλά συνεχώς για την ατομική ευθύνη και την ανεύθυνη νεολαία χωρίς ποτέ να κάνει λόγο για τις δικές τις ευθύνες, που όλο αυτό τον καιρό δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, κανένα μέτρο για να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω η Παιδεία, δεν παίρνει ούτε τώρα μέτρα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων. Ήξερε όμως μέσα σε μία μέρα να βρει λεφτά για "πανεπιστημιακή αστυνομία", με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για προσλήψεις μέχρι και 2000 αστυνομικών!  

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων δεν δικαιούνται καν συγγράμματα με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να τα αγοράζουν ή να αρκούνται στο να τα δανείζονται από τις βιβλιοθήκες. Τώρα μέσα στις συνθήκες πανδημίας και καραντίνας αυτοί οι φοιτητές δεν έχουν άλλη επιλογή ή θα πληρώσουν για τα συγγράμματα ή δεν θα έχουν καθόλου. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσθέτει εμπόδια, να ετοιμάζει νομοσχέδια που θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τις σπουδές μας και να βρίσκει λεφτά για οτιδήποτε άλλο πέρα από τις ανάγκες των φοιτητών, να δώσει τώρα λύσεις! 

Εδώ και τώρα κυβέρνηση και διοικήσεις να πάρουν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηρίξουν τις σπουδές μας! 

Απαιτούμε: 

  • Άμεση και δωρεάν αποστολή των συγγραμμάτων στην διεύθυνση που δηλώνει ο κάθε φοιτητής. 

  • Να αναρτηθούν τα συγγράμματα στο e-class εφόσον υπάρχουν ηλεκτρονικές εκδόσεις. 

  • Να αναρτηθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό στις αντίστοιχες διαδικτυακές πλατφόρμες. 

  • Δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε ηλεκτρονικά περιοδικά και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες δεδομένου ότι οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων είναι κλειστές. 

  • Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα συγγράμματα των ξενόγλωσσων τμημάτων.  

 


Comments are closed.