Aνακοίνωση για το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και τα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση που παρουσιάστηκαν εκεί

Εκτελεστική Γραμματεία  

 Να παρθούν πίσω εδώ και τώρα οι προτάσεις για όρια φοιτήσης, νέο τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας! 

Στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ξεδιπλώθηκαν τα νέα απαράδεκτα μέτρα για τα Πανεπιστήμια που η κυβέρνηση δρομολογεί με περίσσια «βιασύνη». Ετοιμάζονται να θεσπίσουν όριο φοίτησης το οποίο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα ορίζεται ως Ν+1/2Ν, αποκλείουν από την Ανώτατη Εκπαίδευση χιλιάδες αλλάζοντας φέτος στα μισά της χρονιάς τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στήνουν άρον- άρον την Πανεπιστημιακή Αστυνομία για να σταματήσουν τον  αγώνα μας!

Δε θα περάσει! 

 

 

Τα επιχειρήματα περί στήριξης «της έγκαιρη αποφοίτησης» μέσα από αυτά τα μέτρα προκειμένου να «ενίσχυθεί το κύρος των ΑΕΙ» είναι ξεκάθαρη πρόκληση για: 

 

 • Τους φοιτητές σε όλη τη χώρα που δεν μπορούμε να σπουδάσουμε με τους απαραίτητους όρους και να αποφοιτήσουμε έγκαιρα εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που έχει αφήσει τα Ιδρύματα εδώ και ένα χρόνο στο έλεος της πανδημίας, χωρίς υποδομές, προσωπικό και κατάλληλους χώρους. 

 • τους πρωτοετείς που παλεύουν να βάλουν τις βάσεις για το αντικείμενο τους μέσα από τηλεκπαίδευση μετ- εμποδίων και χωρίς καμία στήριξη. 

 •  τους χιλιάδες που με ευθύνη της κυβερνησης και των μέτρων της δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή ή δεν πήραν τη μετεγγραφή τους και εγκαταλείπουν τα όνειρα για σπουδές αφού δεν μπορούν να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. 

 • τους πρακτικά ασκούμενους που βρίσκονται αντιμέτωποι με δεύτερη αναστολή της άσκησης μέσα σε λίγους μήνες 

 • τους χιλιάδες που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές για να πληρώσουν τα πανάκριβα μεταπτυχιακά, το ενοίκιο του φοιτητικού σπιτιού ή να στηρίξουν την οικογένεια τους που πληρώνει και αυτή τα σπασμένα της πανδημίας. 

 

 

«Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση»δεν είναι να πετιούνται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης, ούτε να λέιπουν από τα ΑΕΙ ακόμη και οι στοιχειώδεις προυποθέσεις για τη λειτουργία τους μέσα στις νέες συνθήκες. Αυτό το ξέρει καλά η κυβέρνηση για αυτό θέλει να κλείσει το στόμα σε όσους διεκδικούν μέσα στα Πανεπιστήμια. Γι αυτό δίνει τα 30 εκατομμύρια στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας την ώρα που οι φοιτητές ακούμε διαρκώς ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις καθηγητών». 

 Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφοιτούμε έγκαιρα να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα με όλους τους αναγκαίους όρους, να δώσει σταθερό μηνιαίο επίδομα σε όσους νοικιάζουν σπίτι, να αποζημιώσει τους πρακτικάριους, να κάνει δεκτους τους μετεγγραφέντες, να καταργήσει τα δίδακτρα. Αντί για αυτό φέτος που οι μαθητές της Γ λυκείου παλεύουν να φτάσουν στις πανελλήνιες μέσα από τα εμπόδια της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά, Υπουργείο και διοικήσεις αποφάσισαν να αφήσουν χιλιάδες εκτός σπουδών.Αλλάζουν τον τρόπο εισαγωγής με τέτοιο τρόπο που ο μέσος όρος των επιδόσεων θα μπορεί να συμπαρασύρει την προσπάθεια των υποψηφίων, περιορίζουν ακόμη και τις επιλογές στο μηχανογραφικό των υποψηφίων. 

 Τώρα είναι η ώρα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων οι Επιτροπές Αγώνα να κάνουν υπόθεση τους να μην προχωρήσουν παραπέρα αυτά τα μέτρα! Δε θα χαρίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας!  

Εδώ και τώρα να παρθούν πίσω τα νέα μέτρα καταστολής, η απαράδεκτη πρότασξ για όρια φοίτησης και ο τρόπος εισαγωγής! 

 • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού(προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, φύλαξης. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων).  

 • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.  

 • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές.   

 • Ούτε σκέψη για όρια φοίτησης. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Φοιτητές των πρώην ΤΕΙ να πάρουν πτυχίο από το αντίστοιχο πανεπιστημιακό Τμήμα χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να αναγνωριστούν και να αντιστοιχηθούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει.  

 • Ένα πτυχίο ανώτατου επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο.   

 • Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα.  


Comments are closed.