Δελτίο Τύπου των ΦΣ Θεσσαλονίκης μετά την κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

 

 

 Σε κινητοποίηση με όλα τα μέτρα προστασίας προχώρησαν σήμερα 12/1 οι ΦΣ Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Αγγλικού, ΤΕΦΑΑ, Γεωλογικού και ο ΣΟΦΕΘ κατά την οποία πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου όπου και συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που γεμίζουν με ανασφάλεια την φοιτητική κοινότητα.

Στην αναφορά των φοιτητών πως τη στιγμή που βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» της εξεταστικής υπάρχουν ακόμη βασικά ζητήματα που δεν έχουν λυθεί, ο Πρύτανης αποδέχθηκε πως τα γνωρίζει και γνωστοποίησε πως η πρόταση της Πρυτανείας είναι να ξεκινήσει η εξεταστική στις 1 Φλεβάρη ενώ διαβεβαίωσε πως όλα τα συγγράμματα θα έχουν διανεμηθεί μέχρι τις 18 του μηνός. Η παράταση αυτή που δίνεται στην εξεταστική τόνισαν οι φοιτητές δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αν δεν υπάρξει μέριμνα για να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών στην εξεταστική τους – με την άμεση διανομή των συγγραμμάτων, με την παροχή εξοπλισμού και δικτύου σε όσους φοιτητές έχουν ανάγκη – , αν δεν εξετάσει κάθε τμήμα ειδικά μέτρα ανάλογα με τα προβλήματα που εντοπίζονται ανά χώρο. Τα αιτήματα των φοιτητών για να υπάρξει πρόβλεψη σε κάθε τμήμα από κάθε καθηγητή ώστε να αναρτάται σταθερά υλικό από τα τμήματα στο e – learning , για να παρθούν μέτρα ώστε οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες ειδικά σε μια περίοδο που οι βιβλιοθήκες των τμημάτων είναι κλειστές, χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Πρύτανη ως « το γνωστό ποίημα» που δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Οι φοιτητές έθιξαν επίσης την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε αρκετά τμήματα με τις πρακτικές που έχουν χαθεί , με τα εργαστήρια και τις κλινικές που γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης με το αποτέλεσμα να είναι σημαντική έκπτωση στο προσφερόμενη γνώση. Η απάντηση από την πλευρά του Πρύτανη σχετικά με τις πρακτικές ήταν η αναγνώριση της αναγκαιότητας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που τόσο καιρό έθεταν οι ΦΣ ενώ κάτι τέτοιο επισήμαναν οι φοιτητές υπαγορεύεται και από την υποχρεωτική μορφή των πρακτικών σε κάποιες σχολές όπως για παράδειγμα στην Φαρμακευτική και το Ψυχολογικό. Η παντελής έλλειψη μέτρων εκ μέρους του Υπουργείου ευθύνεται που όλες οι πρακτικές είναι « στον αέρα» ενώ το ενδεχόμενο να παραταθούν οι σπουδές των φοιτητών είναι ορατό. Όσον αφορά τα εργαστήρια και τις κλινικές , ο Πρύτανης ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόβλεψη να λειτουργήσουν κάποια τμήματα και να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια και οι κλινικές , χωρίς ωστόσο να αναφέρει πως πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν όλα τα αιτήματα που έθεταν από την αρχή της πανδημίας οι ΦΣ , αιτήματα που εξασφαλίζουν το δικαίωμα στην μόρφωση παράλληλα με το δικαίωμα στην υγεία, καταρρίπτοντας την προσπάθεια του Υπουργείου όλο αυτό το διάστημα να τα παρουσιάσει αντιπαραθετικά.

Όσον αφορά τις εξελίξεις με την πανεπιστημιακή αστυνομία και την ένταση της καταστολής, ο Πρύτανης έκανε λόγο πως δεν πρόκειται για κάποιου είδους αστυνόμευση αλλά για «ομάδα ασφαλείας» μέσα στα ΑΕΙ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ανέφερε εκ νέου την δράση περιθωριακών ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα για να δικαιολογήσει αυτό το πλέγμα ρυθμίσεων που ουσιαστικά εντείνουν την καταστολή μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Οι φοιτητές καταδίκασαν αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης, ξεκαθάρισαν πως ο στόχος να κυριαρχήσει η συναίνεση και ο συμβιβασμός μέσα στις σχολές δεν θα εκπληρωθεί και πως θα είναι οι ίδιοι οι φοιτητές που με την δράση τους θα συνεχίσουν να διεκδικούν απέναντι στην πολιτική που τους τσακίζει τα δικαιώματα.

Η ένταση της καταστολής τόνισαν οι φοιτητές δεν είναι τυχαία. Όπως η κατάργηση του ασύλου συνοδεύτηκε από τον νόμο της Κεραμέως έτσι και οι εξελίξεις αυτές είναι άμεσα συνυφασμένες με το νέο νομοσχέδιο που σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρύτανη είναι « στα σκαριά » και σχετίζεται με τις διαγραφές φοιτητών, με τις βάσεις εισαγωγής , με μέτρα που υποβαθμίζουν ακόμη παραπάνω το πτυχίο και τις σπουδές τους. Για τις διαγραφές φοιτητών ο Πρύτανης πρότεινε έναν θεσμό αναστολής των σπουδών σε όποιον φοιτητή το ζητήσει ώστε να αποφεύγεται η διαγραφή του ενώ για τις βάσεις εισαγωγής ανέφερε πως κινούνται στην σωστή κατεύθυνση παρά τις αναφορές των φοιτητών πως ενισχύονται ακόμη παραπάνω οι ταξικοί φραγμοί, πως ωθούνται πολλά παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τέλος, ο κ Πρύτανης ανέφερε πως « είμαστε σε πόλεμο » επικαλούμενος τις ιδιαίτερες συνθήκες που ομολογουμένως διαμορφώνει η πανδημία. Σε μια τέτοια όμως κατάσταση είναι που πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα, ανέφεραν οι φοιτητές. Γιατί αυτή τη στιγμή έχουν μείνει άοπλοι και όχι μόνο η κυβέρνηση δεν έχει λύσει τεράστια ζητήματα που αφορούν την μόρφωση των φοιτητών, αλλά προκρίνει σε μια περίοδο που τα ιδρύματα είναι κλειστά νέα μέτρα και νομοσχέδια που υποβαθμίζουν ακόμη παραπάνω τις σπουδές των φοιτητών. Η κυβέρνηση και οι Πρυτανικές αρχές είχαν όλο τον χρόνο ώστε να προετοιμάσουν την κατάσταση , είχαν σχεδόν ένα χρόνο να προσαρμοστούν πάνω σε αυτές τις συνθήκες αντιθέτως δεν έλαβαν για  τα Πανεπιστήμια κανένα μέτρο στήριξης.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ξεκαθάρισαν πως δεν αναστέλλουν την δράση τους , αλλά θα συνεχίσουν την πλούσια δραστηριότητα που όλο αυτό το διάστημα έχουν αναπτύξει διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η εξεταστική και η συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας με όλους τους κατάλληλους όρους , να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες εξαγγελίες περί αστυνόμευσης και παρουσίας δυνάμεων καταστολής μέσα στα Ιδρύματα , τέλος να μείνει στα χαρτιά το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.                                                                                                                  

Comments are closed.