ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑNΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/3

Την Παρασκευή 22/3 φοιτητές από Σχολές της Αθήνας πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας το άνοιγμα των Σχολών μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τη συνέχεια των πρακτικών και κλινικών ασκήσεων, των εργαστηρίων. Κατά την κινητοποίηση αντιπροσωπεία φοιτητών κατέθεσε τα αιτήματα που έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές από φοιτητές στο Υπουργείο Παιδείας και στον Υφυπουργό Α. Συρίγο.

Χρειάστηκε να βγούμε στον δρόμο χιλιάδες φοιτητές, να πάμε δεκάδες φορές μέχρι την πόρτα του Υπουργείου για να αποσπάσουμε έστω μια απάντηση για το πότε θα συνεχιστούν οι πρακτικές, οι πτυχιακές και τα εργαστήρια μας που εδώ και ένα χρόνο έχουν μπει στον πάγο. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συνεχιστούν οι κλινικές των φοιτητών των Σχολών Υγείας και οι πρακτικές ασκήσεις, ότι θα γίνουν δια ζώσης μετά το Πάσχα μόνο τα εργαστηριακά μαθήματα και η εαρινή εξεταστική.Το Υπουργείο επιμένει ότι οι διαλέξεις μπορούν να συνεχιστούν με τηλεκπαίδευση(!!) αγνοώντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χιλάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα.

Είναι υποκριτικό να απαντάει η κυβέρνηση ότι «δεν είναι αρμόδια» να καθορίσει το άνοιγμα των Σχολών, ότι «όλα είναι στο χέρι των ειδικών». Πως γίνεται εδώ και ένα χρόνο τα Πανεπιστήμια να έχουν «σβηστεί από το χάρτη» και την ίδια ώρα για να εξυπηρετηθούν μεγάλες επιχειρήσεις η κυβέρνηση έχει ήδη καθορίσει το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός μέχρι τελείας; Ένα χρόνο τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά και παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα για να διαμορφώσει σχέδιο ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια για εμάς τους φοιτητές.

Μπροστά στα αιτήματά μας για αύξηση της χρηματοδότησης για πρόσληψη προσωπικού με στόχο να γίνουν κλιμάκια λιγότερων φοιτητών, για αξιοποίηση υποδομών για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, για σχέδιο αξιοποίησης περισσότερων φορέων για τη δυνατότητα διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης και στις πόλεις που βρίσκονται οι φοιτητές ο Υφυπουργός σήκωσε τα χέρια ψηλά!! Για να κρύψουν τα τεράστια κενά και τη δική τους ευθύνη στην έλλειψη σχεδίου πετάνε το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη» των φοιτητών-όταν πρόκειται για παράδειγμα για την εξασφάλιση της πρακτικής τους- και στα ίδια τα Τμήματα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Επικαλούνται το «αυτοδιοίκητο» των Ιδρυμάτων για να μας πουν ότι δε σκοπεύουν να πάρουν το παραμικρό μέτρο για να γίνουν και να ολοκληρωθούν τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές με ασφάλεια για όλους και χωρίς να συσσωρεύσουμε άλλα κενά στα επόμενα εξάμηνα των σπουδών μας.

Δε θα σταματήσουμε! Με τον αγώνα που δίνουμε χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα εδώ και καιρό αποσπάσαμε τις όποιες δεσμεύσεις! Ξέρουμε πολύ καλά ότι πασχίζουν να βρούμε τις Σχολές μας πολύ χειρότερες από ότι τις αφήσαμε. Θέλουν την αστυνομία μέσα στις Σχολές και εμάς στα σπίτια μας. Ο Υφυπουργός, άλλωστε δε δίστασε να παραδεχτεί ότι το απαράδεκτο νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε θα μπει άμεσα σε εφαρμογή με αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια άμεσα. Μόνο για την ένταση της καταστολής δηλαδή και για το πως θα επιτεθούν σε όσους αγωνίζονται έχουν διαμορφωμένο σχέδιο, για τις ανάγκες μας ούτε κουβέντα!

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι Σχολές μας! Να ξεκινήσουν άμεσα με ασφάλεια για διδάσκοντες, καθηγητές και εργαζόμενους οι κλινικές και πρακτικές ασκήσεις, τα εργαστήρια και οι διαλέξεις. Πρόσληψη προσωπικού, αξιοποίηση υποδομών μέτρα προστασίας και σχέδιο ώστε να μην υποβαθμιστούν άλλο οι σπουδές μας, να αντιμετωπιστούν τα κενά που συσσωρεύτηκαν, να απεγκλωβιστούν οι τελειόφοιτοι που προσπαθούν να πάρουν πτυχίο.

Comments are closed.