ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 18/3

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΩΣ ΕΔΩ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ !!

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !

Το τελευταίο διάστημα οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, των γειτονιών αλλά και πανελλαδικά, έχουν γεμίσει από τις διαδηλώσεις των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, την κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού αλλά και για την υπεράσπιση της υγείας του λαού! Στις 10 Μάρτη το μήνυμα μας ήταν εκκωφαντικό! Θέλουμε να επιστρέψουμε στις σχολές μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε! Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη δε θα εφαρμοστεί!

Η επίκληση της προστασίας της υγείας μας από την πανδημία εκ μέρους της κυβέρνησης είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο! Σε αυτή τη φάση η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρότατο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ειδικά στην Αττική και τη διαλογή των ασθενών να έχει ήδη αρχίσει, ενώ ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η προστασία της υγείας των φοιτητών θα εξασφάλιζε πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για τις σχολές και τις εστίες, διενέργεια τακτικών δωρεάν τεστ σε εστίες και Πανεπιστήμια κ.α. Αντί αυτού στοχοποιεί όσους διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, κατηγορώντας τους διαδηλωτές και τη νεολαία για τη διασπορά του ιού. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ, κινούνται με γνώμονα τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αναγκών μας! Αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έδωσε εκατομμύρια στους κλινικάρχες. Ταυτόχρονα κόβει 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, ενώ δίνει εκατομμύρια στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Είναι πλέον προφανές: η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει τις σχολές μας κλειστές, να μη δίνει ούτε ένα ευρώ και να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα και την ίδια στιγμή περνάει νομοσχέδια ενάντια στις ανάγκες μας! Δεν αντέχουμε άλλο την κοροϊδία! Εμείς είμαστε 1 χρόνο μακριά από τις σχολές μας και η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του τουρισμού, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Την ίδια στιγμή απορρίπτουν ακόμα και τη συζήτηση για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων εντός του εξαμήνου.

Η όξυνση της καταστολής και η αστυνομοκρατία που επιστρατεύει η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας τους φοβίζει! Πάντα στο στόχαστρο από όλες τις κυβερνήσεις ήταν η διεκδίκηση και οι αγώνες μας. Χθες ήταν τα μαθητοδικεία, η καταστολή σε αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, η απαγόρευση των απεργιών, σήμερα είναι η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το ξύλο σε οικογένειες στη Νέα Σμύρνη, οι καταγγελίες για βασανισμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, φακελώματα από την αστυνομία. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν να πληρώσουν για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, για την πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζουν και εφαρμόζουν, αλλά και τις αντιδράσεις μπροστά στα περεταίρω αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που προετοιμάζουν. Η τρομοκρατία δεν περνάει. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις πανελλαδικά και στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά η συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη μας γεμίζει κουράγιο και ελπίδα!

Επιβεβαιώνεται ότι η καταστολή πάει πάντα χέρι-χέρι με την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής! Αυτή είναι η πρακτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Για αυτό η κυβέρνηση πέρασε πρώτα το νόμο για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και τώρα ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θέλει να ψηφίσει μέσα στο Πάσχα. Σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την κατηγοριοποίηση των Τμημάτων-μετά την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων-εγκαινιάζοντας προγράμματα τριετούς φοίτησης, συμπιέζοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Δρομολογούν την ενίσχυση της αξιολόγησης των Τμημάτων και τη σύνδεση της με τη χρηματοδότηση τους, με ορίζοντα να οδηγήσουν Τμήματα στο κλείσιμο. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την παράδοση της απαξιωμένης φοιτητικής μέριμνας στους εργολάβους με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της. Σχεδιάζουν τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές για να χτυπήσουν τη

συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση! Ειδικά το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την υποκατάσταση των συλλογικών διαδικασιών από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους. Πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αφού αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές. Αυτά έρχεται να υπερασπίσει η Πανεπιστημιακή αστυνομία.

Μόνο ο δικός μας αγώνας μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους μπορεί να βάλει εμπόδια στην πολιτική τους και να μπλοκάρει το νόμο!

Λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, η κυβέρνηση ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο τι θα σημάνει η εφαρμογή του. Οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν σε κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων, όχι μία αλλά δύο φορές, ώστε να παγιωθεί η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ. Δε θα επιτρέψουμε οι εικόνες από το ΑΠΘ κατειλημμένο από ΜΑΤ, με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές να παλεύουν για την αποχώρηση τους, να επαναληφθούν. Καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση και τον πρύτανη του ΑΠΘ, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στη Θεσσαλονίκη και απαιτούμε να μην ξανατολμήσουν να μπουν οι δυνάμεις καταστολής στα Πανεπιστήμια. Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει την αστυνομία στις σχολές μας μέχρι τέλος Απρίλη, δηλαδή με τις σχολές μας κλειστές! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Η κυβέρνηση ζητά ήδη από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας. Την ίδια στιγμή θέλουν πειθαρχικά συμβούλια που θα κληθούν να διαγράφουν οριστικά φοιτητές ή να ορίζουν ποινές 3 χρόνων φυλάκισης σε φοιτητές που τελούν πράξεις “παραβατικές” στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών. Ταυτόχρονα προχωράει η υλοποίηση όλων των πτυχών του νόμου, απαιτώντας από τις Συγκλήτους να ορίσουν βάση εισαγωγής που πετά έξω χιλιάδες μαθητές και να υλοποιήσουν τις διαγραφές φοιτητών. Απαιτούμε από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων μας να πάρουν θέση, να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται να εφαρμόσουν σε κανένα επίπεδο το νόμο. Οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του θα μπλοκαριστεί στην πράξη από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προωθεί αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση που ενισχύουν το Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί όλο και περισσότερο με τα κριτήρια της αγοράς και με περαιτέρω στήριξη της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του. Για αυτό η τωρινή κυβέρνηση πατάει πάνω στις διαχρονικές στοχεύσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη θωράκιση αυτού του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης με διαφωνία για το που θα υπάγεται το νέο σώμα καταστολής μέσα στις σχολές μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά! Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα νικήσει!

Δώσαμε απάντηση στην κυβέρνηση που νόμιζε ότι θα μας έκλεινε το στόμα επιστρατεύοντας ωμή βία, συκοφαντία και προσπάθεια τρομοκράτησης! Η οργή και η αγανάκτηση μας όλο και μεγαλώνει! Όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετεί πίσω από τις πλάτες μας θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη όπως και ο νέος που ετοιμάζουν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί! Απέναντι στην επίθεση στις ζωές και τις σπουδές μας, απέναντι στην τρομοκρατία, την καταστολή και τις απαγορεύσεις απαντάμε με τον οργανωμένο μας αγώνα στο πλευρό όλων των εργαζομένων. Αυτή είναι η πραγματική μας δύναμη!

§ Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη δε θα εφαρμοστεί!!! Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο!

§ Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολών μας. Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να διεξαχθούν τα μαθήματα σε ολιγάριθμα τμήματα. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με ευθύνη Υπουργείου-Ιδρυμάτων-Δήμων και Περιφερειών.

§ Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Έξω η ασφάλεια από τις σχολές!

§ Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

§ Όχι στην εφαρμογή της βάσης εισαγωγής.

§ Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με των πανεπιστημίων.

§ Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.

§ Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων.

§ Να αθωωθούν τώρα όλοι οι συμφοιτητές μας που διώκονται με απαράδεκτες κατηγορίες!

Αποφασίζουμε:

· Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Απρίλη 13:00 Προπύλαια.

· Συγκέντρωση την ώρα της Συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ την Παρασκευή 26 Μάρτη.

· Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης με σκοπό να πιέσουμε τα όργανα των ιδρυμάτων να πάρουν θέση για το άνοιγμα των σχολών και για την μη εφαρμογή του νόμου.

· Στήριξη της αποφασισμένης κινητοποίησης στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 19/3 12:00 με αίτημα την πραγματοποίηση των πρακτικών ασκήσεων, των εργαστηρίων και των κλινικών.

· Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταφορών τη Δευτέρα 12:00 για να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

· Συντονισμός ανά Ίδρυμα των φοιτητικών συλλόγων, με τους συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων, των ΔΕΠ κλπ ενάντια στην εφαρμογή του νόμου.

· Το επόμενο διάστημα μαζικοποιούμε τις Γενικές Συνελεύσεις, ζωντανεύουμε τις σχολές μας και πραγματοποιούμε ξανά σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων το επόμενο διάστημα.

· Στηρίζουμε τη δραστηριότητα των Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.

Comments are closed.