10 Μάρτη Όλοι στα φοιτητικά συλλαλητήρια

Εκτελεστική Γραμματεία

Το σχέδιο της κυβέρνησης δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση δε θα περάσει!

Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές! Πάρτε μέτρα για να ανοίξουν οι Σχολές!

Την Τετάρτη 10 Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος που τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας παραμένουν κλειστά. Ένας χρόνος που χιλιάδες φοιτητές είμαστε μακριά από τα αμφιθέατρα, τα εργαστήρια, τις κλινικές μας, που βλέπουμε τα εμπόδια στις σπουδές και στη ζωή μας να γιγαντώνονται, ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα εμείς και οι οικογένειές μας.

Εδώ και ένα χρόνο χάνουμε από τη μόρφωση μας, υποβαθμίζεται το πτυχίο μας ,  ο χρόνος σπουδών μας παρατείνεται από την ίδια την κυβέρνηση που μας αποκαλεί «αιώνιους» και απειλεί να μας διαγράψει! Εδώ και ένα χρόνο τα εργαστηριακά μαθήματα στην πλειοψηφία τους δεν έχουν διδαχθεί, έχουν «μετατραπεί» σε θεωρητικά με αποτέλεσμα μηχανικοί, χημικοί, φυσικοί φοιτητές σε όλα τα Τμήματα της χώρας να μην έχουν κάνει όπως πρέπει ούτε μια εργαστηριακή άσκηση εδώ και πολλούς μήνες. Αυτά τα κενά πότε και με ποιο τρόπο θα καλυφθούν στην πορεία των σπουδών μας; Τελειόφοιτοι είναι για δεύτερη χρονιά εγκλωβισμένοι αφού δεν μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση και να πάρουν πτυχίο. Πρωτοετείς δεν έχουν μπει ούτε για μια φορά σε αμφιθέατρο ενώ χιλιάδες σε όλη τη χώρα έχουν ξενοικιάσει τα σπίτια τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εγκατάλειψης των σπουδών τους.

Γιατί την ώρα που γίνεται συζήτηση ώστε να ανοίξουν κανονικά τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, δεν προβλέπεται τίποτα για τη συνέχιση των σπουδών μας; Γιατί ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία ειδοποιούν ήδη εργαζόμενους ότι θα ξεκινήσουν από Πάσχα, δεν ισχύει το ίδιο για το εαρινό μας εξάμηνο;  Ως εδώ με την κοροϊδία της κυβέρνησης! Παίρνουμε πίσω τις σχολές και τις σπουδές μας!!! Ζωντανεύουμε ξανά τους χώρους μας!!!

Η οργή μας μεγαλώνει γιατί κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να κρατάει τις Σχολές κλειστές αδιαφορώντας για τις ανάγκες μας. Τα περί προστασίας από την πανδημία δεν πείθουν κανέναν. Αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η προστασία της υγείας των φοιτητών θα εξασφάλιζε πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για τις Σχολές και τις εστίες, τη διενέργεια τακτικών δωρεάν τεστ σε εστίες και Πανεπιστήμια. Θα διαμόρφωνε τους αναξιοποίητους χώρους που έχουν στην κατοχή τους τα Ιδρύματα και βρίσκονται σε κάθε πόλη για να γίνονται μαθήματα και εργαστήρια με ασφάλεια. Θα έδινε επίδομα στους πρακτικάριους και σε όσους νοικιάζουν σπίτι. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινούνται με γνώμονα την κάλυψη των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αναγκών του λαού και της νεολαίας! Γι’ αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση, αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έδωσε εκατομμύρια στους κλινικάρχες και έκοψε 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία. Γι’ αυτό και προχώρησαν σε τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις επιχειρήσεων, όπως τα 130.000.000 που δόθηκαν στην AEGEAN, ενώ οι εργαζόμενοι φοιτητές παίρνουν 532 ευρώ το μήνα. Για αυτό μείωσαν 8% τον προϋπολογισμό για την Παιδεία και την ίδια ώρα έδωσαν εκατομμύρια στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Όχι μόνο μας κρατάνε μακριά από τις Σχολές αλλά αξιοποιούν το γεγονός αυτό θεωρώντας ότι θα νομοθετούν σε βάρος μας χωρίς αντιδράσεις! Οι επιθέσεις και οι συλλήψεις  σε βάρος των συμφοιτητών μας στο ΑΠΘ είναι η πιο ξεκάθαρη από τις πολλές αποδείξεις ότι η κρατική καταστολή που ενισχύεται με το νέο νόμο έρχεται να χτυπήσει όσους αγωνίζονται. Αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους φοιτητές που θέλουν να ανοίξουν τα επί ένα χρόνο κλειστά Πανεπιστήμια, που διεκδικούν τα δικαιώματα τους στη μόρφωση! Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε φωτογραφίζει ως εγκληματικές τις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και προβλέπει ποινές μέχρι και φυλάκιση.  Παράλληλα, ετοιμάζουν νέα μέτρα παρέμβασης στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων με στόχο να εξασφαλίσουν την ποινικοποίηση των αγώνων, να χτυπήσουν τον προβληματισμό και τη διεκδίκηση που αναπτύσσουν οι φοιτητές μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες ώστε να εξασφαλίζουν ανοχή στην πολιτική τους. Θέλουν να βάλουν στο χέρι τους συλλόγους που για τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους έχουν ευθύνη και λόγο οι φοιτητές όχι τα Υπουργεία και οι κυβερνήσεις. Για αυτό δρομολογούν ακόμη και τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

Το πανεπιστήμιο που χτίζουν είναι αυτό που χρειάζεται αστυνομία να το περιφρουρεί από το δικό μας αγώνα για σπουδές με δικαιώματα. Ο τσακωμός της τωρινής με την προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή για τα μάτια του κόσμου, δε μας ξεγελά: μαζί έχτισαν το Πανεπιστήμιο-Επιχείρηση και μετέτρεψαν τους φοιτητές σε πελάτες μέσα σε αυτό! Για αυτό συμφωνούν στη θωράκιση του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης και τσακώνονται για το ποιος θα διευθύνει το νέο σώμα καταστολής μέσα στις σχολές μας. Θέλουν να βρούμε το Πανεπιστήμιο μας χειρότερο από ότι το αφήσαμε και κουμάντο να κάνουν εξ ολοκλήρου οι επιχειρήσεις. Είδαμε, άλλωστε και τα πρότυπα τους από το εξωτερικό: τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και το δυναμικό τους αντί να συνεργάζονται για την παραγωγή του εμβολίου, το αντιμετωπίζουν σαν προϊόν και τώρα πασχίζουν να το πουλήσουν, αφού το έχουν ήδη “πατεντάρει” οι φαρμακοβιομήχανοι.

Ούτε σκέψη για νέο νομοσχέδιο! Η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι διαγραφές φοιτητών, η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια και τα υπόλοιπα μέτρα του πρόσφατου νομοσχεδίου είναι μέρος του σχεδίου που υλοποιούν εδώ και χρόνια η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις. Γι αυτό πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι του αίσχους που ψήφισαν ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο- σκούπα.  Δρομολογούν την ενίσχυση της αξιολόγησης των Τμημάτων και τη σύνδεση αυτής με τη χρηματοδότηση τους με ορίζοντα να οδηγήσουν Τμήματα στο κλείσιμο. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την παράδοση της απαξιωμένης φοιτητικής μέριμνας στους εργολάβους με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της. Σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την κατηγοριοποίηση των Τμημάτων-μετά την αναγνώριση των ιδιωτικών  κολεγίων – εγκαινιάζοντας προγράμματα τριετούς φοίτησης. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα νομοθετούν σε βάρος μας χωρίς αντιδράσεις αξιοποιώντας τις κλειστές σχολές! Δε θα τους περάσει!

Το νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη δε θα εφαρμοστεί! Γιατί το Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους εμάς και τις ανάγκες μας και όχι στην Αστυνομία και το Υπουργείο! Μπορεί η κυβέρνηση να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή όμως χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, μαζί με εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις σε συνθήκες πανδημίας, απαγορεύσεων και καταστολής απέδειξαν ότι δεν τρομοκρατούνται και δεν υποχωρούν! Σύγκλητοι και Συνελεύσεις Τμημάτων- Σχολών να ακούσουν τη φωνή των φοιτητών όλης της χώρας και να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης! Η αστυνόμευση, οι πειθαρχικές ποινές, οι διαγραφές, όλα τα νέα μέτρα που υπονομεύουν τις σπουδές μας να μείνουν στα χαρτιά!

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΡΤΗ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Comments are closed.