ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!!

Το τελευταίο διάστημα οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, των γειτονιών αλλά και πανελλαδικά, έχουν γεμίσει από τις διαδηλώσεις των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, την κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού αλλά και για την υπεράσπιση της υγείας του λαού! Θέλουμε να επιστρέψουμε στις σχολές μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε! Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη δε θα εφαρμοστεί! Η ενιαία δράση των Φοιτητικών μας Συλλόγων μαζί με όλη την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα είναι η δύναμη μας!

Η επίκληση της προστασίας της υγείας μας από την πανδημία εκ μέρους της κυβέρνησης είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο! Σε αυτή τη φάση η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρότατο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ειδικά στην Αττική και τη διαλογή των ασθενών να έχει ήδη αρχίσει, δεκάδες ασθενείς να διασωληνώνονται σε διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η προστασία της υγείας των φοιτητών θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των υγειονομικών, θα εξασφάλιζε πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για τις σχολές και τις εστίες, διενέργεια τακτικών δωρεάν τεστ σε εστίες και Πανεπιστήμια κ.α. Αντί αυτού στοχοποιεί όσους διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, κατηγορώντας τους διαδηλωτές και τη νεολαία για τη διασπορά του ιού. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ, κινούνται με γνώμονα τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αναγκών μας! Αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έδωσε εκατομμύρια στους κλινικάρχες. Ταυτόχρονα κόβει 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, ενώ δίνει εκατομμύρια στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Είναι πλέον προφανές: η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει τις σχολές μας κλειστές, να μη δίνει ούτε ένα ευρώ και να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα και την ίδια στιγμή περνάει νομοσχέδια ενάντια στις ανάγκες μας! Δεν αντέχουμε άλλο την κοροϊδία! Εμείς οι φοιτητές είμαστε 1 χρόνο μακριά από τις σχολές μας και η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του τουρισμού, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Την ίδια στιγμή απορρίπτουν ακόμα και τη συζήτηση για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων εντός του εξαμήνου.

Η όξυνση της καταστολής και η αστυνομοκρατία που επιστρατεύει η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας τους φοβίζει! Πάντα στο στόχαστρο από όλες τις κυβερνήσεις ήταν η διεκδίκηση και οι αγώνες μας. Χθες ήταν τα μαθητοδικεία, η καταστολή σε αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, η απαγόρευση των απεργιών, σήμερα είναι η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το ξύλο σε οικογένειες στη Νέα Σμύρνη, οι καταγγελίες για βασανισμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, φακελώματα από την αστυνομία. Η τρομοκρατία δεν περνάει! Επιβεβαιώνεται ότι η καταστολή πάει πάντα χέρι-χέρι με την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής! Αυτή είναι η πρακτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Για αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το χτύπημα στην απεργία που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας παράλληλα το απαράδεκτο νομοσχέδιο που καθιερώνει τον εργασιακό μεσαίωνα της10ωρης δουλειάς! Για αυτό η κυβέρνηση πέρασε πρώτα το νόμο για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και τώρα ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θέλει να ψηφίσει μέσα στο Πάσχα.

 Σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την κατηγοριοποίηση των Τμημάτων μετά την αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων – εγκαινιάζοντας προγράμματα τριετούς φοίτησης, συμπιέζοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Δρομολογούν την ενίσχυση της αξιολόγησης των Τμημάτων και τη σύνδεση της με τη χρηματοδότηση τους, με ορίζοντα να οδηγήσουν Τμήματα στο κλείσιμο. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την παράδοση της απαξιωμένης φοιτητικής μέριμνας στους εργολάβους με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της. Σχεδιάζουν τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές για να χτυπήσουν τη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση! Ειδικά το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την υποκατάσταση των συλλογικών διαδικασιών από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους. Πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αφού αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Μόνο ο δικός μας αγώνας μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους μπορεί να βάλει εμπόδια στην πολιτική τους και να μπλοκάρει το νόμο!

Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει την αστυνομία στις σχολές μας μέχρι τέλος Απρίλη, δηλαδή με τις σχολές κλειστές! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Η κυβέρνηση ζητά ήδη από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας. Την ίδια στιγμή θέλουν πειθαρχικά συμβούλια που θα κληθούν να διαγράφουν οριστικά φοιτητές ή να ορίζουν ποινές 3 χρόνων φυλάκισης σε φοιτητές που τελούν πράξεις “ παραβατικές ” στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών. Ταυτόχρονα προχωράει η υλοποίηση όλων των πτυχών του νόμου, απαιτώντας από τις Συγκλήτους να ορίσουν βάση εισαγωγής που πετά έξω χιλιάδες μαθητές και να υλοποιήσουν τις διαγραφές φοιτητών, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στις λαϊκές ειδικά οικογένειες. Απαιτούμε από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων μας να πάρουν θέση, να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται να εφαρμόσουν σε κανένα επίπεδο το νόμο. Οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του θα μπλοκαριστεί στην πράξη από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προωθεί αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ που ενισχύουν το Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί όλο και περισσότερο με τα κριτήρια της αγοράς και με περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικής δράσης και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του. Θέλουν να εξασφαλίσουν θωράκιση αυτού του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης και αμφισβήτησης για αυτό η διαφωνία της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο το που θα υπάγεται το νέο σώμα καταστολής μέσα στις σχολές μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά! Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα νικήσει!

Ο αγώνας μας έχει ήδη αποτελέσματα τόσο στην Αθήνα όσο και Πανελλαδικά! Η πολύμορφη δραστηριότητα των Συλλόγων μας με δια ζώσης Συνελεύσεις και εκδηλώσεις, πραγματοποίηση δια ζώσης μαθημάτων και άλλων πρωτοβουλιών πρέπει να συνεχιστεί! Σε αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιήσουμε και τις όποιες θετικές τοποθετήσεις όπως της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ που κάτω από την πίεση των Συλλόγων μας, ζητά την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία. Ειδικά στα Τμήματα του ΕΚΠΑ που υπάρχει πληθώρα εργαστηριακών μαθημάτων η κατάσταση δεν πάει άλλο! Από την άλλη βέβαια η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ αποκλείει με το έτσι θέλω τους Φοιτητικούς Συλλόγους από τις συνεδριάσεις που αυτή επιλέγει, αφήνοντας τους φοιτητές ανενημέρωτους για αυτά που συζητιούνται, στερώντας τους το δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους την ίδια στιγμή που συζητούνται πτυχές υλοποίησης του νόμου όπως ορισμός συντελεστή και ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), συγκρότηση επιτροπής ασφαλείας. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την θέσπιση της ΕΒΕ, η στάση του ιδρύματος δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η ξεκάθαρη εναντίωση και καταγγελία, συμμεριζόμενοι την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Δεν θα επιτρέψουμε να αποκλειστούν άλλη φορά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. Απαιτούμε  σταθερή πρόσβαση στην Σύγκλητο, στις συνελεύσεις κοσμητειών και τμημάτων.

Δώσαμε απάντηση στην κυβέρνηση που νόμιζε ότι θα μας έκλεινε το στόμα επιστρατεύοντας ωμή βία, συκοφαντία και προσπάθεια τρομοκράτησης! Η οργή και η αγανάκτηση μας όλο και μεγαλώνει! Όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετεί πίσω από τις πλάτες μας θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι μαζί και με τους συλλόγους μας θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εφαρμοστεί. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας βάλουν στο χέρι! Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη όπως και ο νέος που ετοιμάζουν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί! Η αστυνομία δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι της στις σχολές μας!

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές, σε κάθε εργαζόμενο, διοικητικό, στους ίδιους τους καθηγητές μας αλλά και στους συλλόγους τους για να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα ενάντια στην καταστολή και για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, για να μπορέσουν τα ιδρύματά μας να επαναλειτουργήσουν με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας.

  • Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη δε θα εφαρμοστεί!!! Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο!
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολών μας. Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να διεξαχθούν τα μαθήματα σε ολιγάριθμα τμήματα. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με ευθύνη Υπουργείου-Ιδρυμάτων-Δήμων και Περιφερειών.
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Έξω η ασφάλεια από τις σχολές!
  • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • Όχι στην εφαρμογή της βάσης εισαγωγής.
  • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με των πανεπιστημίων.
  • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
  • Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων.
  • Να αθωωθούν τώρα όλοι οι συμφοιτητές μας που διώκονται με απαράδεκτες κατηγορίες!

Αποφασίζουμε:

  • Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Απρίλη  στη 13:00 Προπύλαια.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 9/4 13:00 στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ.
  • Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης με σκοπό να πιέσουμε τα όργανα των ιδρυμάτων να πάρουν θέση για το άνοιγμα των σχολών και για την μη εφαρμογή του νόμου.
  • Το επόμενο διάστημα μαζικοποιούμε τις Γενικές Συνελεύσεις, ζωντανεύουμε τις σχολές μας, πραγματοποιούμε δια ζώσης μαθήματα.
  • Νέος συντονισμός των Φορέων του ΕΚΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
  • Στήριξη της εκδήλωσης των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ στο κάτω Πολυτεχνείο
  • Άμεση κινητοποίηση σε οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής των ΜΑΤ – Περιφρούρηση του Ασύλου με μαζικές κινητοποιήσεις.
  • Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προχωράμε σε πολύμορφη δραστηριότητα (ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, διαλέξεις, graffiti event κλπ) των Φ.Σ στους χώρους των Πανεπιστημίων την Τρίτη 13 Απρίλη. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνουμε μουσική διαμαρτυρία των Φ.Σ του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη την Τρίτη 13/4 16:00.
  • Διοργάνωση Αγώνα Δρόμου των Φ.Σ στην Πανεπιστημιούπολη την Κυριακή 18/4
  • Στηρίζουμε τις πολύμορφες δράσεις των φοιτητικών συλλόγων!

Comments are closed.