ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ Φ.Σ ΑΘΗΝΑΣ 14/05

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!!

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, των γειτονιών, αλλά και Πανελλαδικά, έχουν γεμίσει από τις διαδηλώσεις των φοιτητών, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, για το άνοιγμα των σχολών, ενάντια στην κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής, στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο αλλά και για την υπεράσπιση της υγείας του λαού. Η ενιαία δράση των Φοιτητικών μας Συλλόγων μαζί με όλη την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα είναι η δύναμη μας!

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει! Πλέον όλα ανοίγουν και το μόνο που μένει κλειστό είναι οι σχολές μας. Οι τουρίστες μπορούν να έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου και να κόβουν βόλτες σε όλη τη χώρα αλλά εμείς δεν μπορούμε να πάμε μέχρι τη σχολή μας για να σπουδάσουμε! Το μόνο που παραμένει σε καραντίνα είναι οι σπουδές μας! Είναι πλέον προφανές ακόμα και για τον πιο καλόπιστο: η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατά τις σχολές μας κλειστές γιατί φοβάται ότι αν αυτές ανοίξουν θα βρει ακόμα περισσότερους φοιτητές απέναντι της. Οι φοιτητές, μέσα από τους Συλλόγους μας, έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Η κοροϊδία έχει εκτοξευτεί και πρέπει να πάρει απάντηση! Μέχρι και για το περιορισμένο άνοιγμα πρακτικών, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων, το μοναδικό μέτρο που παίρνει το Υπουργείο είναι η αυτοδιάγνωση μέσω self test, χωρίς να δίνει ούτε 1 ευρώ για να επιστρέψουμε στις σχολές μας!!! Χιλιάδες φοιτητές περιμένουμε εδώ και 1,5 χρόνο να ολοκληρώσουμε την πρακτική μας για να πάρουμε πτυχίο, να μπούμε στην κλινική ή στο εργαστήριο  και βλέπουμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας να μας κοροϊδεύει κατάμουτρα!! Μάλιστα η κυβέρνηση τιμωρεί τους εργαζόμενους φοιτητές, αφού διαρρέει ότι μπορεί να υπάρξει παράταση εξαμήνου σε διάφορες σχολές μέχρι τέλος Ιούλη!! Τα χάλια της τηλεκπαίδευσης θα κληθούμε να πληρώσουμε και πάλι οι φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα δεν ακούγεται κουβέντα για το πώς θα γίνει η εαρινή εξεταστική.

Ο αγώνας για να ανοίξουν οι σχολές μας δεν μπορεί να περιμένει! Δε θα ανεχτούμε άλλο εξάμηνο τηλεκπαίδευσης! Να παρθούν τώρα τα μέτρα για να επιστρέψουμε στις σχολές μας! Η κυβέρνηση να υλοποιήσει τώρα τα δίκαια αιτήματα μας!

Η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι θα σημάνει η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοσχοϊδη. Στην πραγματικότητα, οι εικόνες ξυλοδαρμών, βασανισμών και βιαιότητας στις οποίες γίναμε μάρτυρες είτε στο ΑΠΘ είτε στις γειτονιές της Αθήνας, αναδεικνύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τι σημαίνει αστυνόμευση των σχολών. Ήθελε μάλιστα η ΝΔ να φέρει στις σχολές την αστυνομία ήδη από τις 15 Απρίλη, ώστε όσο πιο γρήγορα μπορεί εκμεταλλευόμενη την πανδημία να εφαρμόσει το νόμο και να βάλει μπροστά με τον πιο επιθετικό τρόπο την καταστολή των φοιτητικών διεκδικήσεων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε σύμπλευση με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, βγήκαν μπροστά καταφέρνοντας να κάνουν θρύψαλα τα σχέδια της κυβέρνησης και να πετύχουν κυβερνητική αναδίπλωση.

Κρίσιμη σημασία για την εφαρμογή του νόμου έχει και η ίδια η στάση των διοικήσεων. Οι πρυτανείες που συναινούν και προωθούν τις πτυχές του νόμου δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά την προώθηση της κυβερνητικής ατζέντας με ενδεικτικά παραδείγματα στο ΕΜΠ και το ΑΠΘ. Τέτοιες κινήσεις θα βρίσκουν απέναντι σύσσωμους του συλλογικού φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας που παλεύουν για να μην υπάρξει αστυνομική εισβολή σε χώρο πανεπιστημίου.

Η κυβέρνηση ζήτησε ήδη από τις Συγκλήτους να συγκροτήσουν Επιτροπές Ασφάλειας των Ιδρυμάτων προετοιμάζοντας το νέο σπουδαστικό της ασφάλειας. Το φοιτητικό κίνημα δεν πρόκειται να επιτρέψει την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας,οποιαδήποτε προσπάθεια να συγκροτηθούν επιτροπές ασφαλείας αλλά και να εφαρμοστούν τα μέτρα επιτήρησης θα μπλοκαριστεί στην πράξη από τους φοιτητικούς συλλόγους. Την ίδια στιγμή θέλουν πειθαρχικά συμβούλια που θα κληθούν να διαγράφουν οριστικά φοιτητές ή να ορίζουν ποινές 3 χρόνων φυλάκισης σε φοιτητές που τελούν πράξεις “παραβατικές” στοχοποιώντας τις διαχρονικές πρακτικές διεκδίκησης των φοιτητών. Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του ΕΜΠ που έπαιξε “πρωτοπόρο” ρόλο διορίζοντας πραξικοπηματικά υπεύθυνο ασφαλείας.

Ταυτόχρονα προχωράει η υλοποίηση όλων των πτυχών του νόμου, με τις Συγκλήτους να εγκρίνουν τους συντελεστές για  την ΕΒΕ ήδη για τους υποψηφίους της φετινής χρονιάς και να προχωρά από τα τμήματα η συζήτηση για τους συντελεστές βαρύτητας. Στρώνουν το δρόμο για την αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών, έως και 30.000 προοδευτικά, επιφέροντας βαρύ πλήγμα κυρίως στις λαΪκές οικογένειες. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των Τμημάτων έχουν απόλυτη ευθύνη για αυτό τον αποκλεισμό.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει στην πράξη τις διαγραφές και μάλιστα πολύ αυστηρά. ΟΙ πρώτες διαγραφές φοιτητών προγραμματίζονται εντός τεσσάρων χρόνων. Το μέτρο αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα για χιλιάδες φοιτητές και τους κόπους χρόνων και για το ίδιο το μέλλον τους. Την ίδια στιγμή θα αλλάξει άρδην την καθημερινότητας μας, ενώ θα αποβεί καταστροφικό και ανεφάρμοστο, αφού ήδη τα περισσότερα τμήματα και σχολές έχουν ΜΟ αποφοίτησης που ξεπερνά το όριο του υπουργείου.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την κατηγοριοποίηση των Τμημάτων -μετά την αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων- εγκαινιάζοντας προγράμματα τριετούς φοίτησης, συμπιέζοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα προς τα κάτω. Δρομολογούν την ενίσχυση της αξιολόγησής των Τμημάτων και τη σύνδεση της με τη χρηματοδότηση τους, με ορίζοντας να οδηγήσουν Τμήματα στο κλείσιμο. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την παράδοση της απαξιωμένης φοιτητικής μέριμνας στους εργολάβους με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της, γίνεται επανασύσταση των Συμβουλίων Ιδρύματος.

Μέσα από το δυνάμωμα των διαδικασιών των Φοιτητικών Συλλόγων δίνουμε απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για χτύπημα του φοιτητικού κινήματος μέσα από τη θέσπιση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και ενιαίων φηφοδελτίων. Αυτό αποτελεί ευθεία παρέμβαση του κράτους στους φοιτητικούς συλλόγους και στοχεύει στην πλήρη αποπολιτικοποίηση τους. Δίνουμε απάντηση στην προσπάθεια αξιοποίησης ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα και καταγγέλουμε την επίθεση σε αγωνιζόμενους φοιτητές στο ΕΜΠ, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των διατάξεων του νόμου, τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και το χτύπημα στο άσυλο. Οι περιθωριακές πρακτικές και τα χαρακτηριστικά αυτών των ομάδων είναι απόλυτα εχθρικές προς το φοιτητικό κίνημα.

Παλεύουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα! 10 ώρες στη δουλειά είναι σύγχρονη σκλαβιά!

Μετά τα απανωτά μέτρα που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και μας έκαναν γενιά των 400 ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή με νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση καταργώντας το 8ωρο και θεσμοθετώντας το 10ωρο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, 135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο! Ταυτόχρονα επεκτείνουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και νομιμοποιούν τις απλήρωτες υπερωρίες. Προχωρούν σε χτύπημα των σωματείων μέσα από τη θέσπιση ηλεκτρονικού φακελώματος και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών αλλά και ακυρώνοντας τη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας. Θέλουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών! Αυτές οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια εμάς, τη νέα γενιά εργαζομένων! Δε θα δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!! Οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου χιλιάδες φοιτητές και δεκάδες σύλλογοι βρεθήκαμε στο πλάι των απεργών, είναι σημαντικός σταθμός στον αγώνα μας.

Η κοροϊδία του υπουργού εργασίας Χατζηδάκη που υποστηρίζει χωρίς ίχνος ντροπής ότι το νέο νομοσχέδιο, θα διευκολύνει τους εργαζόμενους φοιτητές να δουλεύουν 4ημερο-10ωρο για να δώσουν μάθημα στην εξεταστική, μας εξοργίζει! Αν νοιάζονται για τους εργαζόμενους φοιτητές να θεσπίσουν ειδικές άδειες χωρίς καμία περικοπή μισθού ή επιπλέον ώρες εργασίας, να πάρουν συνολικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων φοιτητών! 

Οι αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια «ταιριάζουν γάντι» με τις ανατροπές «του αιώνα» στα εργασιακά! Το χτύπημα στα πτυχία και τα εργασιακά μας δικαιώματα στοχεύει στη διαμόρφωση των αυριανών ευέλικτων εργαζομένων με βάση τα “θέλω” της αγοράς! Από την στιγμή που το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα και κάθε απόφοιτος κυνηγά μόνος του πιστοποιήσεις και επιπλέον καταρτίσεις, από την στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο δεν καλύπτονται από την ίδια συλλογική σύμβαση εργασίας, ο καθένας μας είναι ξεμοναχιασμένος, εύκολο θύμα στις ορέξεις των αφεντικών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναβαθμίζει την επίθεση παίρνοντας  τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλες τις προηγούμενες και προωθεί αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ που ενισχύουν το Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί όλο και περισσότερο με τα κριτήρια της αγοράς και με περαιτέρω στήριξη της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του.

Συνεχίζουμε δυναμικά! Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα νικήσει!

Η δύναμή μας βρίσκεται στη συντονισμένη δράση των Φοιτητικών μας Συλλόγων, στο δυνάμωμα των Γενικών Συνελεύσεων, της πολύμορφης δραστηριότητας για να ζωντανέψουν οι σχολές μας! Η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται στον αγώνα μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μαζί με όλο το λαό και τους εργάτεςΑποδείχθηκε ότι έχουμε δύναμη και η κυβέρνηση φοβάται τον οργανωμένο αγώνα μας!! Θα επιβάλλουμε  ότι αντεργατικό νομοσχέδιο δε θα περάσει.  Η αστυνομία δε θα πατήσει το πόδι της στις σχολές μας, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη θα ανατραπεί! Θα επιβάλλουμε το άνοιγμα των σχολών μας με όλα τα μέτρα προστασίας! Η καταστολή και η τρομοκρατία, το σχέδιο της κυβέρνησης να χτυπήσει τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους, δε θα περάσουν! 

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές, σε κάθε εργαζόμενο, διοικητικό, στους ίδιους τους καθηγητές μας αλλά και στους συλλόγους τους για να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα ενάντια στην καταστολή και για να μην περάσουν τα περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, για να μπορέσουν τα ιδρύματα μας να επαναλειτουργήσουν με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας.

● Να ανοίξουν τώρα οι σχολές μας για δια ζώσης διδασκαλία στο σύνολο των μαθημάτων, των εργαστηρίων, κλινικών, πρακτικών και ασκήσεων υπαίθρου για όλα τα έτη σπουδώνμε όλα τα μέτρα προστασίας (πρόσληψη καθηγητικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας, άμεσο εμβολιασμό φοιτητών, τακτικά διαγνωστικά τεστ, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας, αύξηση δρομολογίων των ΜΜΜ).

● Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη δε θα εφαρμοστεί!!! Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο!

● Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που φέρνει τις εργασιακές “ανατροπές του αιώνα”. Να ανατραπεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που διαμορφώνει τη σύγχρονη “εργασιακή ζούγκλα”.

● Άμεσα μέτρα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας

● Να καθοριστεί άμεσα το πρόγραμμα διεξαγωγής της δια ζώσης εξεταστικής για το εαρινό εξάμηνο με εναλλακτικούς τρόπους για όσους το επιθυμούν και για ευπαθείς ομάδες. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας από την εξεταστική. 
● Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και πρακτικάριων φοιτητών. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.

● Άμεσα μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών. Επίδομα ενοικίου για όλους τους φοιτητές. Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών όπου έχει ξεκινήσει. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και για δημιουργία νέων εστιών χωρίς ιδιώτες και νοίκια. 
● Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Έξω η ασφάλεια από τις σχολές!

● Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών, στην εφαρμογή της βάσης εισαγωγής.

● Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.

 ● Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων. Να αθωωθούν τώρα όλοι οι συμφοιτητές μας που διώκονται με απαράδεκτες κατηγορίες!

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

● Στήριξη της μεγάλης συγκέντρωσης στο Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 17/5 12:00

● Προετοιμάζουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 27 Μάη στα Προπύλαια 13:00

● Στήριξη των κινητοποιήσεων για αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

● Πραγματοποίηση συντονισμών συλλογικών φορέων ανά Ίδρυμα το επόμενο διάστημα

● Κινητοποιήσεις στις Πρυτανείες των Ιδρυμάτων την επόμενη εβδομάδα. Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΕΜΠ την Πέμπτη 20/5.

● Ετοιμότητα για συμμετοχή σε νέα απεργιακή συγκέντρωση και τις κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων

● Άμεση κινητοποίηση σε οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής των ΜΑΤ – Περιφρούρηση του Ασύλου με μαζικές κινητοποιήσεις.

● Προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Συλλόγους, ζωντανεύουμε τις σχολές μας, πραγματοποιούμε δια ζώσης μαθήματα. 

Comments are closed.