Σχόλιο της ΕΓ του ΜΑΣ για την έκπτωση του ενοικίου

Να μην αποκλειστεί καμία οικογένεια από την έκπτωση ενοικίου!!

Ενάμιση χρόνο τώρα τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για νοίκια σε σπίτια τα οποία μένουν κλειστά. Πολλοί ξενοικιάσαμε και επιστρέψαμε στον τόπο καταγωγής μας, ενώ τώρα μας καλούνε να δώσουμε δια ζώσης εξεταστική χωρίς να έχουμε σπίτι να μείνουμε! Το ξέσπασμα της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια και διόγκωσε τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουμε οι φοιτητές λαϊκών οικογενειών στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε, αποκάλυψε την τραγική κατάσταση που προκαλεί η έλλειψη εστιών και συνολικά υποδομών φοιτητικής μέριμνας. Η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, από την αρχή της πανδημίας, το μόνο που έκαναν για να στηρίξουν τους φοιτητές που νοικιάζουν στην πόλη που σπουδάζουν, είναι να πάρουν ως μοναδικό μέτρο την μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών και μάλιστα μόνο όταν τουλάχιστον ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Το τελευταίο διάστημα μαθαίνουμε από δεκάδες καταγγελίες συμφοιτητών μας ότι ούτε αυτό το μέτρο εφαρμόζεται για όσους το δικαιούνται! Συγκεκριμένα όσες οικογένειες έχουν το μισθωτήριο για το σπίτι στο όνομα του παιδιού, δεν δικαιούνται την μείωση του ενοικίου, λες και το νοίκι το πληρώνει ο φοιτητής και όχι η οικογένεια του! 

Η κυβέρνηση να δώσει τώρα λύση στο πρόβλημα!!

Να παρθούν τώρα μέτρα για την στήριξη όλων των φοιτητών! 
● Να μην αποκλειστεί από την έκπτωση του ενοικίου καμία οικογένεια που το έχει ανάγκη.

● Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και πρακτικάριων φοιτητών. 

● Να μην αποκλειστεί από την εξεταστική κανένας φοιτητής που δεν έχει σπίτι στο τόπο σπουδών του. 

● Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.

● Άμεσα μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών. Σταθερή μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. 

● Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών που έχει ξεκινήσει. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων για δημιουργία νέων εστιών χωρίς ιδιώτες και νοίκια.

Comments are closed.