Ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ για τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολών

Η κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της!! Το άνοιγμα των Πανεπιστημίων να συνδυαστεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να μην ξανακλείσουν!

Οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων έχουμε αναλάβει την ευθύνη μας! Εδώ και 1,5 χρόνο καταθέτουμε ξανά και ξανά προτάσεις και αιτήματα για την ασφαλή επαναλειτουργία των ΑΕΙ.  Μπήκαμε μπροστά στην ενημέρωση, στην τήρηση των μέτρων προστασίας, στον εμβολιασμό, πήραμε πάνω μας μέχρι και την κάλυψη των μορφωτικών κενών με δια ζώσης μαθήματα! 

Αντίθετα η κυβέρνηση, αφού απέρριψε ένα-ένα τα αιτήματα μας, αφού άφησε μήνες ολόκληρους να περάσουν χωρίς καμία προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολών, ανακοίνωσε τώρα τα “Πρωτόκολλα Μετάδοσης του κορονοϊού” για τις σχολές μας δίνοντας κατεύθυνση μέχρι και για 100% πληρότητα των αμφιθεάτρων!! Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει! Δεν θα ρισκάρουμε άλλο ένα χαμένο εξάμηνο! Επικαλούνται την έλλειψη χρημάτων για να καλυφθούν τα πάνω από 3000 κενά σε καθηγητές, τα κενά σε προσωπικό καθαριότητας που δεν επαρκεί ούτε για το σκούπισμα, την ώρα που προσλαμβάνουν security για τον “υγειονομικό έλεγχο” στις σχολές μας, που δίνουν 30 εκατομμύρια για την Πανεπιστημιακή αστυνομία!

Μόλις δύο εβδομάδες πριν το άνοιγμα των σχολών, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για το πρόβλημα της στέγασης που φέτος θα είναι ακόμα πιο οξυμένο!! Δεν θα δεχτούμε να υπάρξει συμφοιτητής μας χωρίς στέγη!! Μας λένε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κτήρια για να λυθεί το πρόβλημα όταν μόνο το ΕΚΠΑ έχει στην ιδιοκτησία του 77 ακίνητα (!!!) στην Αθήνα εκ των οποίων τα 53 διατίθενται προς ενοικίαση στην Εταιρεία Αξιοποίησης της περιουσίας του για σκοπούς άσχετους με τις ανάγκες μας! Μόνο τα 30.000.000 ευρώ της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα έφταναν για να χορηγηθεί μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ σε πάνω από 8000 φοιτητές για όλη τη χρονιά!!

Η κυβέρνηση αξιοποίησε όλη την περίοδο των lockdown, όλο τον 1,5 χρόνο κλειστών σχολών για να εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας!Έσπευσε να περάσει το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη με κλειστές σχολές φοβούμενη τις αντιδράσεις, ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ τώρα ετοιμάζει νέο νόμο-πλαίσιο οδηγώντας στο κλείσιμο ή τη συγχώνευση δεκάδες τμήματα! Αφού άδειασαν τα ταμεία των σχολών μας, τα αμφιθέατρα τους από φοιτητές και μετά τις ίδιες τις σχολές από εισακτέους, τώρα ετοιμάζονται να βάλουν οριστικά “λουκέτο” σε δεκάδες από αυτές!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Στην “πανδημία μέτρων” που επιβάλλει η κυβέρνηση, μόνο “φάρμακο” είναι η συλλογική διεκδίκηση και οργάνωση!

Διεκδικούμε:● Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων  rapidtest μέσα στα πανεπιστήμιαΔωρεάν rapid test και μέσα ατομικής προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές με κρατική ευθύνη. Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία.● Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καμπάνια ενημέρωσης για τον covidστις σχολές από εξειδικευμένους επιστήμονες. ● Να υπάρξει άμεσα σχέδιο για την κάλυψη των μεγάλων γνωστικών κενών της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης. Να υπάρξει κάθε διευκόλυνση ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας. ● Στελέχωση των ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιατρική καθοδήγηση και την παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή● Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικόγια να φτιαχτούν ολιγομελής εργαστηριακές ομάδες και περισσότερα τμήματα στις θεωρίες. Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.● Τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων. Να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές, αίθουσες, αναλώσιμα, καθηγητές. Αξιοποίηση επιπλέον χώρων, αμφιθεάτρων, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών χώρων, υποδομών της εκκλησίας για την αραίωση των φοιτητών. ● Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων.● Καμία σκέψη για είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές μας!! Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη να μείνει στα χαρτιά στο σύνολο του!● Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!● Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.● Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.● Μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ, με πύκνωση δρομολογίων από και προς τις σχολές και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.● Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών από και προς τον τόπο σπουδών τους.

Comments are closed.