Κανένας φοιτητής να μην μείνει χωρίς στέγη!!

Πριν ακόμα αρχίσει η χρονιά ξεκίνησε ο μαραθώνιος για όλους εμάς που αναζητούμε στέγη στον τόπο σπουδών μας!! Τα νοίκια στις περιοχές κοντά στις σχολές μας έχουν εκτοξευτεί, ενώ πλέον το να καταφέρεις να πάρεις δωμάτιο σε εστία αποτελεί άθλο, αφού τα διαθέσιμα δωμάτια είναι ελάχιστα! Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση σε μεγάλα Ιδρύματα όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ή το Πανεπιστήμιο Πειραιά που δεν διαθέτουν ακόμα δικιά τους εστία, ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης και των Διοικήσεων αρκετές εστίες παραμένουν σε απαράδεκτη κατάσταση λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, απουσίας συντήρησης και καθυστερήσεων σε ανακαινίσεις. 

Ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει ειδικά φέτος που οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες αφού σπίτι αναζητούν όχι μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές αλλά και δευτεροετείς που δεν πάτησαν ποτέ στη σχολή τους και όσοι αναγκάστηκαν να ξενοικιάσουν! Δεν θα δεχτούμε η κυβέρνηση να δίνει 30 εκατομμύρια για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και να μη δίνει “δεκάρα τσακιστή” για να καλυφθούν οι ανάγκες μας!!

Στο πλάι μας έχουμε τους συμφοιτητές μας, το Φοιτητικό μας Σύλλογο!! Όλοι αυτοί θα είναι εκεί, στην προσπάθεια μας να βρούμε ένα σπίτι, να πάρουμε δωμάτιο στην εστία, ακόμα και για να οργανώσουν την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία αν χρειαστεί!! Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κανένας φοιτητής να μην πετάξει στα σκουπίδια τα όνειρα και τους κόπους πολλών χρόνων!! Άλλωστε υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα φοιτητών που μέσα από τέτοιους αγώνες, με επιμονή και πείσμα, κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν στο να βρουν ένα σπίτι! Όπως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που η πίεση που ασκήθηκε, οδήγησε τη Διοίκηση της Σχολής να νοικιάσει δωμάτια σε ξενοδοχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες! 

Διεκδικούμε:

• Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. Επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στις τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη.

• Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!

• Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες. 

• Ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, των δήμων και περιφερειών για την κατασκευή νέων εστιών. • Δωρεάν ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. 

• Αποζημίωση στέγασης για τα ενοίκια που πλήρωσαν οι φοιτητές όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. • Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες,να οργανώσουν τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη!

Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη οργανώνουμε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για τη στέγαση!

Comments are closed.