Πανεπιστήμια ανοιχτά & ασφαλή! Δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία!

21/10 Πανελλαδική Μέρα Δράσης των Φοιτητικών Συλλόγων

4/11 19:00 στο Σύνταγμα συλλαλητήριο Σωματείων και Φοιτητικών Συλλόγων

Μετά από 1,5 χρόνο οι φοιτητές επιστρέφουμε ξανά στα αμφιθέατρα με το κεφάλι ψηλά, γιατί με τους αγώνες μας συμβάλλαμε να ανοίξουν οι σχολές μας, να γίνουμε φοιτητές ξανά

Μαζί μας έχουμε τους πρωτοετείς και δευτεροετείς συναδέλφους μας που μπαίνουν για πρώτη φορά σε αμφιθέατρο! Με τη γνώμη και τη συμμετοχή τους μπορούμε να μαζικοποιήσουμε τους συλλόγους μας που είναι η δύναμη μαςγια να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας! 

Παλεύουμε για πανεπιστήμια ανοιχτά & ασφαλή! Είναι στο χέρι μας!

1,5 χρόνο μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολών η κυβέρνηση δεν άκουσε ούτε ένα από τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, ούτε ένα από τα αιτήματα των υγειονομικών.

 • Δεν αύξησε ούτε 1 ευρώ τη χρηματοδότηση, δεν προσέλαβε καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα, ούτε προσωπικό καθαριότητας. 
• Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των μεγάλων διδακτικών κενών της τηλεκπαίδευσης, ιδίως για τα εργαστήρια.

• Δεν διαμόρφωσε κατάλληλα τις υποδομές ώστε να μην στοιβάζονται οι φοιτητές. Επιμένει να κρατά αμφιθέατρα και εργαστήρια κλειστά για τους φοιτητές και ανοιχτά μόνο για επιχειρηματικά συνέδρια, χορηγούς και προς ενοικίαση από ιδιώτες.  

• Αντί να φέρει κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν rapid test για όλους, ενημέρωση και επιτάχυνση του εμβολιασμού επέβαλε αποκλεισμούς, χαράτσια και ατελείωτες ουρές ταλαιπωρίας στα ΜΜΜ, στις πύλες, στα εστιατόρια. 
• Τα εξ αποστάσεως μαθήματα συνεχίζονται από ορισμένους καθηγητές χωρίς επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία.

 • Εκατοντάδες φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν λόγω έλλειψης εστιών, πανάκριβων ενοικίων ή κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο περιμένοντας τη μετεγγραφή τους.

 • Οι πρωτοετείς ακόμα περιμένουν το πάσο και πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο για να παστώνονται σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ-υγειονομικές βόμβες.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν την κύρια ευθύνη! Λεφτά είχαν αλλά τα ξόδεψαν για ΝΑΤΟϊκούςεξοπλισμούς (6,6δις), για πανεπιστημιακή αστυνομία (30 εκατ). Χρόνο είχαν αλλά τον ξόδεψαν ψηφίζοντας αντιδραστικά νομοσχέδια όπως το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την καταστολή και τις διαγραφές φοιτητών.  Τώρα ετοιμάζονται να φέρουν νέο νόμο-πλαίσιο που θα οδηγήσει:

– στο κλείσιμο ή τη συγχώνευση δεκάδες τμήματα που δεν συμβαδίζουν με τα «θέλω» της αγοράς παρότι καλύπτουν σημαντικές κοινωνικές ανάγκες όπως τμήματα δασοπονίας, ξένων γλωσσών, μαθηματικών, γεωπονικών, ΣΕΦΑΑ κ.α.

– στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας με την ανάθεση της διοίκησης των ΑΕΙ σε συμβούλια manager– στο βάθεμα της κατηγοριοποίησης των τμημάτων και των αποφοίτων με την ίδρυση νέων 3ετών ή 4ετών σχολών τεχνολογικού χαρακτήρα. 

Διεκδικούμε πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Η ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, δίνει άλλο ένα γερό χτύπημα στα πτυχία μας! Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής χιλιάδες μαθητές κρίνονται «ακατάλληλοι» να σπουδάσουν εκτός αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα πτυχίο κολεγίου, ισότιμο με του ΑΕΙ! 

Κερδισμένη είναι η μεγαλοεργοδοσία που θα συμπιέζει τα δικαιώματα όλων μας προς τα κάτω αξιοποιώντας το νόμο Χατζηδάκη και το νομοθετικό οπλοστάσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις! Οι απλήρωτες υπερωρίες, τα ωράρια-λάστιχο, οι ατομικές συμβάσεις χωρίς δικαιώματα, τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων διαμορφώνουν μια εργασιακή ζούγκλα για τους νέους εργαζόμενους και τους χιλιάδες φοιτητές που δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές. 

Μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία μπορούμε να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους δουλειάς. Μας εμπνέει ο αγώνας των εργαζομένων της E-food που έδειξε τη δύναμη των εργαζομένων όταν οργανώνονται στα σωματεία, απεργούν και παλεύουν! 

Η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι το όπλο μας!

Οι φοιτητές να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Ζωντανεύουμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους με τη γνώμη και τη δράση μας, προσπερνώντας  όποιον βάζει εμπόδια! Οργανώνουμε τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας με ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητών στη συζήτηση και υλοποίηση των αποφάσεων. Καλούμε τους πρωτοετείς και δευτεροετείς συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο τους, να συγκροτήσουν επιτροπές στα έτη τους, όπως είχαν το 5μελές στο τμήμα τους, για να ενημερώνονται και να συντονίζουν τη δράση τους. 

Έχουμε δύναμη! Είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μπήκε «στον πάγο» και είναι στο δικό μας χέρι η είσοδος της στα Πανεπιστήμια να ανασταλεί μόνιμα, να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη στο σύνολο του! 

Ο αγώνας μας ενοχλεί! Για αυτό τον συκοφαντούν, αμόλυσαντα φασιστοειδή για να επιτεθούν σε αγωνιστές φοιτητές, αξιοποιούν ενέργειες και ομάδες, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους συλλόγους μας, για να δικαιολογήσουν την ένταση της καταστολής! 

Διεκδικούμε:

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, βιβλία, αναλώσιμα. Μειωμένο εισιτήριο για τους Α’ετείς μέχρι να πάρουν πάσο.

 • Μέτρα προστασίας της υγείας στις σχολές και στα ΜΜΜ. Δωρεάν test για όλους. Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία.

• Να καλυφθούν τα γνωστικά κενά της τηλεκπαίδευσης.

 • Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη στο σύνολό του.

• Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων.

• Καμία εξίσωση των πτυχίων μας με τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων. Το πτυχίο μας να εξασφαλίζει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. 
• Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και οι αντεργατικοί νόμοι. Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.

 • Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία μετεγγραφής για όλους για να μην χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνο.

21 ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Comments are closed.