Να πάρουν τώρα μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που έκαναν αίτηση!

Να μη χάσει κανένας φοιτητής το εξάμηνο!

Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των μετεγγραφών. Όμως τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν να αποτυπώσουν το μέγεθος της “σφαγής” που έγινε αφού:

– οι φοιτητές δεκάδων τμημάτων δεν δικαιούνται μετεγγραφή από την στιγμή που το τμήμα τους δεν αντιστοιχίζεται με κάποιο άλλο. Δεκάδες τμήματα που προέκυψαν από τους νόμους Γαβρόγλου δεν αντιστοιχίζονται με τα ομοειδή τμήματα που προϋπήρχαν.

– η επιβολή “ακαδημαϊκού” κριτηρίου (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) στερεί από χιλιάδες φοιτητές τη δυνατότητα να καταθέσουν ακόμη και αίτηση μετεγγραφής! Φέτος έγιναν μόλις 6693 αιτήσεις, ενώ πριν τον “κόφτη” γίνονταν πάνω από 10.000! 

Τελικά από το σύνολο των αιτήσεων “κόπηκαν’ πάνω από 2000 φοιτητές!! Οι χιλιάδες μετεγγραφέντες που είδαν την αίτηση τους να απορρίπτεται δεν χάνουν μόνο το εξάμηνο τους αλλά ουσιαστικά πετιούνται έξω από τις σχολές τους. Γιατί είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, με πολύ χαμηλό εισόδημα και σοβαρά προβλήματα υγείας. Γεγονός που σημαίνει ότι αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους τη στιγμή μάλιστα που οι υπάρχουσες εστίες δεν φτάνουν ούτε για ζήτω!!!

Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι “τυχεροί” των οποίων η αίτηση έγινε δεκτή, ουσιαστικά κινδυνεύουν να χάσουν το πρώτο εξάμηνο! Και αυτό γιατί ενώ πλησιάζουμε αρχές Δεκέμβρη ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις, δεν έχουν λάβει τους κωδικούς τους για τις ακαδημαϊκές υπηρεσίες, για παροχή βιβλίων, για κάρτα σίτισης, δεν μπορούν να κάνουν ούτε δήλωση μαθημάτων ή να γραφτούν στα εργαστήρια!

Κανένας φοιτητής μόνος του! Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας μέσα από τους Συλλόγους, μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών των φοιτητών που διεκδικούν τη μετεγγραφή τους! Κάθε χρόνο η πίεση που ασκεί ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα: εγκρίνονται περισσότερες αιτήσεις και πετυχαίνουμε την ομαλή ένταξη των μετεγγραφέντων φοιτητών στο νέο τους τμήμα!

Διεκδικούμε:

▪ Άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε κάθε Τμήμα, να μη χάσει κανένας φοιτητής/τρια το εξάμηνο! Να παίρνουν άμεσα όλοι οι μετεγγραφέντες κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα. 

▪ Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη! Όχι στα επιπλέον κριτήρια και τους κόφτες.

▪ Απαιτούμε από τα τμήματα να αυξήσουν το ποσοστό των μετεγγραφέντων φοιτητών που δέχονται! 

▪ Να γίνει αναπλήρωση όσων εργαστηρίων έχουν χαθεί και όλοι οι φοιτητές να δώσουν τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου κανονικά!

Comments are closed.