ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!

STOP στην ακρίβεια και στην υποβάθμιση των πτυχίων μας!

Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο!  

ΟΛΟΙ στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απρίλη στις 11:00 στο Σύνταγμα

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Όλοι εμείς, οι φοιτητές που…- Δεν μπορούμε να βγάλουμε το μήνα, αφού το χαρτζιλίκι ή ο μισθός μας τελειώνει πριν καν μπει στην τσέπη με τα έξοδα για ρεύμα, ενοίκιο, βενζίνη και super market. Αγανακτούμε με τις προκλητικές επιδοτήσεις ψίχουλα για βενζίνη και ρεύμα. Αναρωτιόμαστε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με την ακρίβεια που ήδη υπήρχε και εκτοξεύθηκε με τον πόλεμο, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουμε. Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε με μισθούς-φιλοδώρημα, ενώ η κυβέρνηση μοιράζει 11 δις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και 4 δις για το ΝΑΤΟ!- Ανησυχούμε με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, εξοργιζόμαστε με τις εικόνες φρίκης και προσφυγιάς, δεν ανεχόμαστε “να σκοτώνονται οι λαοί για τ’αφέντη το φαϊ”, για τους ανταγωνισμούς για τα κέρδη. Η επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται για τους λαούς από τον πόλεμο, οι συνέπειες που θα έχει η εμπλοκή της Ελλάδας με την αποστολή πολεμικού υλικού, με την παραχώρηση των βάσεων, δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο. – Θέλουμε να σπουδάσουμε σε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιομε υποδομές, καθηγητές, συγγράμματα, φοιτητική μέριμνα, με πτυχία που θα έχουν αξία και αντιμετωπίζουμε μια εικόνα πολύ διαφορετική. Με την υποχρηματοδότηση να χτυπά κόκκινο και τις ελλείψεις πλέον να είναι κραυγαλέες.  Ακούμε πως «δεν υπάρχουν λεφτά» για τις σπουδές μας όμως βλέπουμε 50 εκατομμύρια να ξοδεύονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία και 604 εκατομμύρια για την επιχειρηματική δράση των ΑΕΙ! 

Ήρθε η ώρα να πούμε: ΩΣ ΕΔΩ! 

Να πάρουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση των σπουδών και της ζωής μας! 

Δεν είμαστε μόνοι μας! Την Τετάρτη 6 Απρίλη, εκατοντάδες Σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς διοργανώνουν μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε εργαζόμενο, νέο, φοιτητή και φοιτήτρια.

Δε θα χαρίσουμε το μέλλον μας! Σήμερα στον 21ο αιώνα με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. 

Απαιτούμε να μην κατατεθεί ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια! 

Την ώρα που τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα,  η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει νέο νόμο-πλαίσιο! Διατυμπανίζει ότι “όλα αλλάζουν στα πανεπιστήμια” όταν η σημερινή κατάσταση είναι και δικό της δημιούργημα, αποτέλεσμα  της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.  Αν η ΝΔ θέλει κάτι να αλλάξει ας ξεκινήσει με την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδή, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των διαγραφών, ας αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση αντί να την μειώνει! Όμως  ο νέος νόμος:

● Βάζει τα πτυχία μας στο στόχαστρο, αφού ενισχύει την κατεύθυνση για «πτυχία-σούπα» με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση. Πλέον, τα προγράμματα και οι τίτλοι σπουδών, θα ανατρέπονται μέσα σε ένα βράδυ, το επιστημονικό αντικείμενο μπορεί να  τεμαχίζεται σε περισσότερα πτυχία,  μαθήματα θα καταργούνται και θα πωλούνται σε προγράμματα κατάρτισης με απόφαση κάθε Τμήματος!! Ουσιαστικά το πτυχίο γίνεται ακόμα περισσότερο ένα «προσόν», ένας κρίκος στο κυνήγι πιστοποιητικών!

● Μας αναγκάζει να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού ορίζει διευθυντή-manager που θα μειώνει το κόστος για το κράτος και θα το φορτώνει σε εμάς, συγκροτεί Ανώνυμες Εταιρίες για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ. Εκτινάσσει τα δίδακτρα, των οποίων το ύψος πλέον απελευθερώνεται!! 
● Ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε ΑΕΙ για την εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων. Όχι μόνο κόβουν το 20% της κρατικής χρηματοδότησης ανάλογα με την αξιολόγηση με κριτήρια της αγοράς αλλά κάθε πανεπιστήμιο θα υπογράφει «μνημόνιο» (στρατηγικό σχέδιο) και θα ελέγχεται για το αν περικόπτει δαπάνες, αν εφαρμόζει την πολιτική του Υπουργείου, αν λειτουργεί με όρους επιχείρησης

● Επιταχύνει και διευκολύνει την ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων!

Οι φοιτητές τα απορρίπτουμε!! Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, με ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών, με προσλήψεις καθηγητών, με πτυχία που θα έχουν αντίκρυσμα! 

Στις 6 Απρίλη βουλιάζουμε το Σύνταγμα  για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα των φοιτητών

➔ Για να καταδικάσουμε τον πόλεμο, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς! Δε θέλουμε καμία συμμετοχή στο βρώμικο πόλεμο, δε θα διαλέξουμε στρατόπεδο ληστή.

• Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

• Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές! 
➔ Για να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας!

• Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με τα ΜΜΜ, με τα ΚΤΕΛ, τα πλοία, τα τρένα, δωρεάν σίτιση και internet.

• Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για τους φοιτητές από επαρχία που νοικιάζουν.

 • Μείωσης της τιμής του ρεύματος & φυσικού αερίου κατά 50%. Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

 • Αξιοποίηση  της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ για τις ανάγκες των φοιτητών.

➔ Για να διεκδικήσουμε πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα! 
• Ο νέος νόμος-πλαίσιο να μην κατατεθεί! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας.

 • Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

 • Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 
• Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολεγίων.

Comments are closed.