1η Μάη 2022 – ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ !

“Κάποτε, αλλάζουν οι καιροί. Και ελπίδες των λαών ξεσπάνε….” – Μπ. Μπρέχτ

ΟΛΟΙ στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10:30

Τιμάμε τους αγώνες και τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών, από το Σικάγο το 1886, τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη και τους 200 της Καισαριανής το 1944. Σήμερα η νεολαία, οι φοιτητές και φοιτήτριες, στο πλάι των εργαζομένων, δυναμώνουμε τον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα μας, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους!!

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών!

Σήμερα, στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, όπου ο λαός βιώνει το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό τον πόλεμο, καθώς η Ελλάδα έχει γίνει πολεμικό ορμητήριο, “φιλοξενώντας” δεκάδες νατοϊκέςβάσεις! Οι φοιτητές δυναμώνουμε τη φωνή μας γιααλληλεγγύη στους λαούς! Για να κλείσουν τώρα οι βάσεις, για να σταματήσει τώρα η εμπλοκή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο!

Σήμερα, που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι φοιτητές και οι οικογένειες μας βιώνουμε την ακρίβεια, πληρώνουμε πανάκριβα τα ενοίκια, το ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Οι φοιτητές εκτός των άλλων, πληρώνουμε και την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μας με τις τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, σε υποδομές. Τώρα κινδυνεύουν να καταργηθούν και τα δωρεάν έντυπα συγγράμματα! Χιλιάδες φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα, βιώνοντας τη ζούγκλα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των μισθών-χαρτζιλίκι, την απειλή της απόλυσης.

Σήμερα, που η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο-πλαίσιο και βάζει τα πτυχία μας στο στόχαστρο, αφού ενισχύει την κατεύθυνση για «πτυχία-σούπα» με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση. Εμπλουτίζει το νομοθετικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχει μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες. Ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε δεκάδες Τμήματα και να αυξήσει τις κατηγοριοποιήσεις ιδρύοντας 3ετη «ΤΕΙ». 

Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στα σχέδια συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων! Ήδη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο ΔΙΠΑΕ, στα τμήματα των Ξενογλώσσων, των Δασκάλων και Νηπιαγωγών, πραγματοποιούν μαζικές γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις και κλιμακώνουν τον αγώνα τους με μεγάλο συλλαλητήριο στο Υπουργείο Παιδείας στις 5 Μάη, ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις μετακινήσεις φοιτητών σε άλλες πόλεις!

Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, με ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών, με προσλήψεις καθηγητών, με πτυχία που θα έχουν αντίκρισμα! 

Ξέρουν ότι η νέα γενιά δε θα αποδεχτεί το μέλλον που της ετοιμάζουν! Για αυτό εντείνουν την καταστολή που πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική! Η πανεπιστημιακή αστυνομία, η ολοένα και συχνότερη είσοδος των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους έρχεται να διασφαλίσει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου και τη φίμωση των διεκδικήσεων των φοιτητών. 

Οι φοιτητές οργανώνουμε το δικό μας αγώνα στο πλάι των εργαζομένων!

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες!

Διδασκόμαστε από του ηρωικούς αγώνες των εργαζόμενων, πως τα δικαιώματά μας δεν μας τα χάρισε ποτέ κανείς. Κατακτήθηκαν με σκληρή πάλη κόντρα στις κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους που σήμερα τα ξαναπαίρνουν πίσω ένα προς ένα.

Αντλούμε δύναμη από την ιστορία του εργατικού κινήματος! Ο φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους έχουμε τη δύναμη να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας, να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Μαζικοποιούμε τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, κόντρα σε κυβερνήσεις, κεφάλαιο, ΕΕ! 

Την 1η Μάη βουλιάζουμε το Σύνταγμα  για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα των φοιτητών!

➔ Για να καταδικάσουμε τον πόλεμο, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς! Δε θέλουμε καμία συμμετοχή στο βρώμικο πόλεμο, δε θα διαλέξουμε στρατόπεδο ληστή.

• Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

• Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές! 
➔ Για να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας!

• Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με τα ΜΜΜ, με τα ΚΤΕΛ, τα πλοία, τα τρένα, δωρεάν σίτιση και internet.

• Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για τους φοιτητές από επαρχία που νοικιάζουν.

 • Μείωσης της τιμής του ρεύματος & φυσικού αερίου κατά 50%.Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

 • Αξιοποίηση  της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ για τις ανάγκες των φοιτητών.

➔ Για να διεκδικήσουμε πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα! 
• ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών!!

• Ο νέος νόμος-πλαίσιο να μην κατατεθεί! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας.

 • Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. 

• Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 
• Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολεγίων.

Comments are closed.