Ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Όχι στο σύγχρονο Μεσαίωνα! Όχι στην απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ! 

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών υψώνει τη φωνή του, στο πλευρό συλλόγων και σωματείων και καταγγέλλει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανατρέπει τη συνταγματική απόφαση Roe εναντίον Wade που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση  σε εθνικό ομοσπονδιακό επίπεδο. Καταδικάζουμε κάθε σκοταδιστική φωνή και αντίληψη που μας γυρνάει πίσω στο Μεσαίωνα, κάθε πολιτική που στερεί από τις γυναίκες το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα  στην άμβλωση, με την απαραίτητη στήριξη από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αυτονόητο δικαίωμα κάθε γυναίκας στην αναπαραγωγική υγεία. 

​Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή περιορισμών και απαγορεύσεων στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, που ήδη προχωράει στις μισές Πολιτείες. Έρχεται να προστεθεί στα εμπόδια που συναντούν χρόνια τώρα εκατομμύρια γυναίκες της βιοπάλης στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου και οι αμβλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές. 

​Οι επιπτώσεις της απόφασης είναι διπλά πιο βαριές για όλες τις γυναίκες που δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις και να ταξιδέψουν σε μια άλλη Πολιτεία, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο. Στο έδαφος αυτό, γυναίκες από τα εργατικά, λαϊκά στρώματα ήδη αναγκάζονται να καταφύγουν σε πρακτικές που εκθέτουν την υγεία, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

​Αυτή η εξέλιξη έχει τη σφραγίδα όλων των πολιτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, που χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια και δωρεάν άμβλωση, που αντιμετωπίζουν συνολικά την υγεία ως εμπόρευμα. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους δεν πείθουν κανέναν. 

Δυναμώνουμε την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά των γυναικών στην αναπαραγωγική υγεία, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Δυναμώνουμε τον αγώνα για στήριξη των γυναικών μέσω οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής αγωγής, για ασφαλή αντισύλληψη για όλες, όπως και το δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση, καθώς και στον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό για κάθε νέα φοιτήτρια και γυναίκα.

​Κόντρα στην αντιδραστικοποίηση και την οπισθοδρόμηση που απειλούν τη ζωή μας, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις που έχουν τη σφραγίδα των εργατικών και γυναικείων κοινωνικών αγώνων, δυναμώνουμε την πάλη για την ισοτιμία και τη  χειραφέτηση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29/6/2022 στις 19.00, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)

Comments are closed.