Ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ για την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου

Ο νόμος-πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για σύγχρονες σπουδές – πτυχία με αξία – δουλειά με δικαιώματα!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις την Πέμπτη 14/7, ενάντια στηνψήφιση του νέου νόμου-πλαίσιο! Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο με σιγή νεκροταφείου μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν πέρασε!

Η συζήτηση που εκτυλίχθηκε μέσα στη Βουλή και η ονομαστική ψηφοφορία απέδειξε τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης που τελικά είτε υπερψήφισαν πλειάδα άρθρων του νομοσχεδίου είτε αποχώρησαν για να μην εκτεθούν υπερψηφίζοντας μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων.Όμως ο νόμος-έκτρωμα έχει καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζόμενων και πανεπιστημιακών δασκάλων που θα φροντίσουν να μείνει στα χαρτιά! 

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ακυρώνουν στην πράξη ακόμα και ψηφισμένους νόμους! Έτσι αναβάλαμε την είσοδο της πανεπιστημιακή αστυνομίας. Ακυρώσαμε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας που είχε επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Μπλοκάραμε την επιβολή διδάκτρων σε δεκάδες προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Βάλαμε εμπόδια στα σχέδια για συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων το προηγούμενο διάστημα. Εδώ και μια δεκαετία δεν εφαρμόστηκε η διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου για ενιαία ψηφοδέλτια στην εκλογή φοιτητών στα όργανα διοίκησης. 

Τώρα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η πάλη σε κάθε τμήμα και έτος, ο κοινός αγώνας των φοιτητών μαζί με τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς για να αποτρέψουμε:

• την πλήρη αποσύνδεση πτυχίων από το επάγγελμα, την απόσπαση της παιδαγωγικήςεπάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, την εξίσωσή των πτυχίων με αυτά των 3ετών κολεγίων.

 • την επιβολή ενοικίων στις εστίες και εισοδηματικών κριτηρίων στη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων. Τις περικοπές στη δωρεάν σίτιση και στις υποτροφίες για οικονομικούς-κοινωνικούς λόγους. Τις διαγραφές φοιτητών.

 • τη διεύρυνση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία

• την εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ιδρυμάτων σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς σκοπούς και τις ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας

• την κατάργηση – συγχώνευση Τμημάτων και τη μετατροπή άλλων σε υποβαθμισμένα 3ετή ΤΕΙ (τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών)

• το ξεπούλημα των πανεπιστημιακών δασών και το κλείσιμο των πανεπιστημιακών λεσχών όπως προβλέπει το κατάπτυστο άρθρο 296

• την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, την ποινικοποίηση των αγώνων και τις πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές για συνδικαλιστικούς λόγους

• την ωμή κρατική παρέμβαση στα συλλογικά όργανα των φοιτητών, με διαβλητές “εκλογές” φοιτητικών “εκπροσώπων” ελεγχόμενες από τις διοικήσεις και με ενιαία ψηφοδέλτια που ενισχύουν τις πελατειακές σχέσεις. Οι φοιτητές εκλέγουν δημοκρατικά τους εκπροσώπους τους στους φοιτητικούς συλλόγους που λογοδοτούν στους φοιτητές και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους παντού, όπως και στα όργανα διοίκηση των ΑΕΙ. 

Οι φοιτητές θα πούμε την τελευταία λέξη!

Με την οργανωμένη, συλλογική διεκδίκηση, την οργάνωση στους φοιτητικούς συλλόγους μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος – πλαίσιο. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

• Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Πρόσληψη καθηγητών. Αναβάθμιση υποδομών, βιβλιοθηκών & εργαστηρίων.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300€ για όσους νοικιάζουν. Ούτε σκέψη για δίδακτρα, για νοίκια στις εστίες.

• Όλη η αναγκαία γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος στο πτυχίο. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Comments are closed.