ΟΛΟΙ στον αγώνα! Οργάνωση-διεκδίκηση-αλληλεγγύη ενάντια στη βαρβαρότητα!

ΟΛΟΙ στο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών & μαθητών τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη

ΟΛΟΙ στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη και στο φοιτητικό συλλαλητήριο που θα ενωθεί με την απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων, Προπύλαια στις 10:30

  • Δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία
  • Κανένας μόνος του! Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια
  • Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Όλοι εμείς που μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες, αλλά και το ίδιο όνειρο για τις σπουδές και το μέλλον μας, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε! 

Θα «προσαρμοστούμε» στη βαρβαρότητα, στην αντιλαϊκή πολιτική του «όποιος δεν μπορεί πεθαίνει» όπως λέει η κυβέρνηση;

ή θα μπούμε στον αγώνα για να κατακτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει; 

            Δεν «προσαρμοζόμαστε», αγωνιζόμαστε για όσα έχουμε ανάγκη!

Η ακρίβεια σε βασικά είδη, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στη θέρμανση έχει φτάσει στο απροχώρητο.Πολλοί φοιτητές δεν ξέρουν αν θα μπορούν να σπουδάζουν, αναγκάζονται να δουλέψουν με μισθό-χαρτζιλίκι, οι οικογένειές μας ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα. Με επιδόματα και pass δεν πάμε πουθενά! Όχι μόνο δεν αρκούν αλλά τα πληρώνουμε από την άλλη τσέπη, από τη φοροληστεία! Στις σχολές η υποχρηματοδότηση, οι «κόφτες» δαπανών προμηνύουν πολικό ψύχος σε αμφιθέατρα και εστίες τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις στις τιμές των κυλικείων, η περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, των δικαιούχων στη σίτιση, συμπληρώνουν την εικόνα του «δύσκολου χειμώνα». 

Δύσκολος χειμώνας; Όχι για όλους!14δις € επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ρεκόρ κερδών στις εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο. +465% τα κέρδη της MotorOil. 6,5 δις για τη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Οι τιμές των ενοικίων ζαλίζουν!Όσοι σπουδάζουμε σε άλλη πόλη βλέπουμε “με το κιάλι” την πιθανότητα να πάρουμε δωμάτιο στις ελάχιστες εστίες, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ελάχιστες νέες εστίες με ΣΔΙΤ πέρα από “σταγόνα στον ωκεανό”, θα έχουν και νοίκι! Ταυτόχρονα, τα προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες εστίες έχουν “χτυπήσει κόκκινο”!! Χιλιάδες οικότροφοι σε όλη τη χώρα ζουν σε εστίες ετοιμόρροπες, χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, σίτιση άθλιας ποιότητας, χωρίς ακόμα και πόσιμο νερό σε πολλές από αυτές.

Δεν αποδεχόμαστε τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που αποφασίζονται για εμάς χωρίς εμάς!

Δε θα περάσει ο νέος νόμος-πλαίσιο, που η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει παρά την απόρριψή του από τους φοιτητές, τους καθηγητές, και τους εργαζόμενους των Ιδρυμάτων. Σαν να μην έφταναν οι ήδη μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, σε σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες. 

Δε θα περάσει η πλήρης αποσύνδεση πτυχίων από το επάγγελμα, η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, οι συγχωνεύσεις τμημάτων, η εξίσωση των πτυχίων με αυτά των 3ετών κολεγίων, η διεύρυνση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η κατάργηση των πανεπιστημιακών λεσχών.  Δε θα ανεχτούμε το νέο επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ με μάνατζερ και συμβούλια διοίκησης, με τις διορισμένες διοικήσεις.

Δεν αποδεχόμαστε την πανεπιστημιακή αστυνομία και το χτύπημα στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Με τη δράση των Συλλόγων μας το προηγούμενο διάστημα, οι φοιτητές εμποδίζουμε στην πράξη την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οδηγώντας την από αναβολή σε αναβολή!Αυτή είναι η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε αντίθεση με τις πρυτανικές αρχές που αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες συναινώντας στην καταστολή. Η κυβέρνηση προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τους φοιτητές βάζοντας στα κρυφά, εν μέσω εξεταστικής περιόδου, την πανεπιστημιακή αστυνομία, έφαγε όμως τα μούτρα της! 

Δε θα περάσει η ένταση της καταστολής! Θέλουν να φιμώσουν τις διεκδικήσεις των φοιτητών, να «θωρακίσουν» το πανεπιστήμιο-επιχείρηση από τους αγώνες μας! Αυτός είναι ο ρόλος που έρχεται να παίξει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Να προστατέψει την πραγματική «ανομία», όπως η διαπλοκή με εταιρίες και εργολάβους, τα πάρτυ εκατομμυρίων στους ΕΛΚΕ, η εξίσωση των πτυχίων με τα 3ετή κολέγια, η δράση εγκληματικών κυκλωμάτων με την ανοχή του κράτους όπως στη φοιτητική εστία Ζωγράφου από τις καταγγελίες των φοιτητών! 

Η καταστολή και η τρομοκρατία είναι η απάντηση απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Έφτασαν στο σημείο να επιτίθενται με τα ΜΑΤ σε οικότροφους φοιτητές που διεκδικούσαν να λυθούν τα προβλήματα στις εστίες, να σέρνουν  στα δικαστήρια αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς, να καταστέλουν διαδηλώσεις και απεργίες. Έτσι αντιμετώπιζαν όλες οι κυβερνήσεις όσους αγωνίζονται για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. 

Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα, την αλληλεγγύη μέσα από το Φοιτητικό μας Σύλλογο!

Τώρα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η πάλη, ο κοινός αγώνας των φοιτητών μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς για τα δικαιώματα μας στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή. Αυτό που πρέπει “να φύγει”, είναι η πολιτική της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θησαυρίζουν πάνω στις δικές μας ανάγκες, που μετατρέπουν όλα τα κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία, στέγη, ρεύμα, θέρμανση, κλπ) σε ακριβά εμπορεύματα. Αυτή την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Για αυτό “τα βρίσκουν” στη Βουλή, ψηφίζοντας από κοινού “και με τα δύο χέρια” δεκάδες αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Ήδη ο Σεπτέμβρης ήταν ένας μήνας αγώνων! Με φοιτητικά συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για μέτρα στήριξης ενάντια στην ακρίβεια, στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, με συγκεντρώσεις οικοτρόφων στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το Υπουργείο Παιδείας, συγκεντρώσεις στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με συσκέψεις συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων! 

Τώρα είναι η ώρα να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αγώνα και διεκδίκησης σε κάθε Τμήμα και έτος. Να συζητήσουμε οι φοιτητές και να διαμορφώσουμε τα αιτήματά μας. Να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις και συνελεύσεις ετών. Να γίνει πράξη η αλληλεγγύη σε όλους όσοι έχουν ανάγκη! Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να δυναμώσει ο αγώνας, μπορούν να συμβάλλουν οι πρωτοετείς συμφοιτητές μας με τη ζωντάνια, τις ιδέες τους, να δώσουν ώθηση στη μαζική δράση των Συλλόγων μας. 

Στις 9 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, οι φοιτητές ενώνουμε τη φωνή μας, με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, σε ένα μεγάλο ορμητικό ποτάμι διεκδίκησης! Μαζί με τους αγωνιζόμενους εργάτες της Cosco, της Μαλαματίνα, των ντελιβεράδων της e-food, τους εργαζόμενους γονείς μας που ματώνουν για να σπουδάσουμε. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις, μπορούν να στείλουν μήνυμα ελπίδας, ανάτασης, να συμβάλλουν στην κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά φτώχεια, πείνα, εκμετάλλευση και πολέμους, που αφήνει το λαό να ξεπαγιάζει για “να ζεσταίνονται τα κέρδη” των επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε :

  • Αύξηση της κρατική χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών, για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, internet. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. 
  • Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα. Πλαφόν στις τιμές των κυλικείων στις σχολές. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος – πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300€ για όσους νοικιάζουν. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες.
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Κατώτερος μισθός 825 ευρώ ως βάση για αυξήσεις. Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

Comments are closed.