Για τα προβλήματα στις αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Με την ολοκλήρωση της προθεσμίας των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα δημοσιεύματα και φοιτητές κάνουν λόγο για προβλήματα και δυσλειτουργίες στη διαδικασία των αιτήσεων.

Από την μια πλευρά είναι χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους που έρχονται αντιμέτωποι με σειρά από εισοδηματικά αλλά και δήθεν «ακαδημαϊκά» κριτήρια -κόφτες για να παραμένει χαμηλός ο αριθμός των δικαιούχων. Θα περίμενε κανείς πως με την εκρηκτική κατάσταση στην εύρεση φοιτητικής στέγης και με αύξηση των ενοικίων, οι δικαιούχοι θα διευρυνόντουσαν, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Δυστυχώς φοιτητές βλέπουν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται λόγω των παραπάνω άδικων κριτηρίων.

Ταυτόχρονα σε αυτό το μαραθώνιο προστίθενται επιπλέον δυσκολίες και εμπόδια από τον δυσλειτουργικό τρόπο κατάθεσης των αιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα για την «μη απόρριψη της αίτησης» απαιτείται από την οικογένεια η υποβολή φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2022 ενώ δεν έχει ακόμα παρέλθει η προθεσμία υποβολής των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να μην μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση, πρόβλημα που σημειώνουν και οι φοροτεχνικοί με ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους. Δηλαδή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα οικογένειες που το δικαιούνται λόγω λάθος σχεδιασμού του Υπουργείου!

Παράλληλα αυτή η κατάσταση δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος για την πορεία των αιτήσεων και εγκρίσεων με την διαδικασία να παραμένει σύνθετη με πολλά διαφορετικά στάδια για την απόδοση του επιδόματος στους δικαιούχους.

Απαιτούμε:

  • Να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος!
  • Να ανοίξουν ξανά οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα, να δοθεί η αναγκαία παράταση ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλες οικογένειες να καταθέσουν έγκυρη αίτηση.
  • Να παρθούν μέτρα για την απλούστευση της διαδικασίας υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων καθώς και της έγκαιρης απόδοσης του επιδόματος στους δικαιούχους.

Comments are closed.