Την αγωνία και οργή χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών της χώρας για τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση κατακαλόκαιρο για τα πανεπιστήμια, την μαζική κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για τις διαγραφές φοιτητών και την ένταση της καταστολής, εξέφρασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας μαζί με εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια.
«Η κυβέρνηση ακόμα μια φορά επιλέγει να φέρει ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τις σχολές κλειστές για να αποφύγει την μαζική εναντίωση και κατακραυγή. Και αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το νομοσχέδιο στρέφεται ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών και για αυτό τους στερεί τη δυνατότητα να τοποθετηθούν. Την καλούμε να το πάρει πίσω.
Όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται απέναντί της», σημείωσε ο Πάνος Σπηλιόπουλος, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
«Το κύμα αντιδράσεων και οι διεκδικήσεις των περισσότερων από 140 Φοιτητικών Συλλόγων είναι δίκαιες και απαιτούν το αυτονόητο: Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητάμε στήριξη, όχι καταστολή και διαγραφές!», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά της διαγραφές ξεκαθαρίστηκε πως: «Δεν είμαστε “τεμπέληδες” όπως μας παρουσιάζει η κυβέρνηση.
Είμαστε όμως αβοήθητοι στην προσπάθειά μας να πάρουμε το πτυχίο μας», αναδεικνύοντας πώς με την διαχρονική κυρίαρχη πολιτική για την ανώτατη εκπαίδευση έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο γεμάτο εμπόδια που φορτώνονται στους φοιτητές και απαριθμώντάς τα. Αναδείχτηκε πως «η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην αντιμετώπιση της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σπουδών μας.
Αν ήθελε αυτό θα έπαιρνε τα μέτρα ουσιαστικής μέριμνας και στήριξης που διεκδικούμε με τους φοιτητικούς μας συλλόγους. Είναι εξάλλου χαρακτηριστική πρόσφατη έρευνα ελληνικού πανεπιστημίου που χαρακτηρίζει το ζήτημα ως πολυπαραγοντικό.
Ξεχωρίζουν οι κοινωνικές – οικονομικές δυσκολίες πολλών φοιτητών και η έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας και στήριξής από τα πρώτα κιόλας έτη σπουδών, που είναι βασικοί παράγοντες που ευθύνεται για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης σπουδών. Πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο “φόβος της διαγραφής” συμβάλει στην έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών αντιθέτως μάλιστα προσθέτει έξτρα άγχος και εμπόδια και αποτελεί παράγοντα παραίτησης από την προσπάθεια». Σε ότι αφορά ισχυρισμό της κυβέρνηση ότι θέλει «εκκαθάριση» των καταλόγων των πανεπιστημίων από όσους εισήχθησαν προηγούμενες δεκαετίες, η απάντηση των φοιτητών είναι πως για ένα τέτοιο τυπικό ξεσκαρτάρισμα θα αρκούσε μια οδηγία.
«Οι διαγραφές απειλούν ενεργούς φοιτητές, φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ή και μετά μέσα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας και είναι 23 και 24 χρονών» τονίστηκε.
Σχολιάζοντας τους όρους που τίθενται στο νομοσχέδιο για κατ’ εξαίρεση παράταση των σπουδών, από τους φοιτητές τονίστηκε πως με την προϋπόθεση του να έχει περάσει ένας φοιτητής το 75% των πιστωτικών μονάδων (και όχι γενικά των μαθημάτων του) και την παράταση δύο εξαμήνων, αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες ενεργούς φοιτητές και δεν αντιμετωπίζονται οι βασικοί παράγοντες καθυστέρησης των σπουδών.
- Στιγμιότυπα από την ομιλία της Νίκης Χρονοπούλου: https://youtu.be/dkezsyY2Szc?si=daUS0OM4he028efU
- Στιγμιότυπα από την ομιλία του Παναγιώτη Σπηλιοπούλου: https://youtu.be/KiDsbf-LLgc?si=7d5phsUy7TxXUFat
Παρακάτω φωτογραφίες από τη δράση:



