ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΠΑΚ-ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΠΑΚ-ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Υπουργός Παιδείας, στις πρόσφατες εξαγγελίες στο Ρέθυμνο για το νέο Νόμο-Πλαίσιο, είπε πως «δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια» για να βαθύνει στην ουσία ακόμα περισσότερο ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να προσαρμοστεί οργανικότερα στις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου. ΔΗΠΑΚ και Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απαντάμε: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ για τη λαϊκή οικογένεια, τη νεολαία, που στενάζουν κάτω από τη λαίλαπα των ανεργατικών μέτρων στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στα ζητήματα Υγείας και Παιδείας. Η αντεπίθεση είναι ο μόνος δρόμος στο νέο αντιλαϊκό σφυροκόπημα που ετοιμάζουν το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΝΔ-ΛΑΟΣ-κεφαλαίου και των διάφορων αναχωμάτων τους.

Μετά το «νέο Σχολείο», τη Διά Βίου Μάθηση-εκμετάλλευση, με το νέο Νόμο-Πλαίσιο που ετοιμάζουν, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στις επιχειρήσεις για να βάλουν στο χέρι ό,τι απέμεινε από τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Βάζουν τους επιχειρηματίες να διοικούν, να διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών, να «αξιολογούν» τα ιδρύματα με τους νόμους της αγοράς, να επιλέγουν ακόμα ποια ακαδημαϊκά ιδρύματα ανταποκρίνονται στις στοχεύσεις του κεφαλαίου και ποια όχι.

Η «οικονομική» αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων στην ουσία σημαίνει την «ανταμοιβή» των ιδρυμάτων εκείνων που βρίσκουν χορηγούς, που υποτάσσουν απόλυτα τη λειτουργία, τα προγράμματα, την έρευνα στις επιδιώξεις των επιχειρήσεων, που γίνονται τα ίδια «Ανώνυμες Εταιρίες». Με την κάρτα του φοιτητή και τα φοιτητικά δάνεια, οι φοιτητές και σπουδαστές υποθηκεύουν όλη τους τη ζωή ήδη από τα φοιτητικά χρόνια στις τράπεζες, για να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών, που ήδη και σήμερα είναι βαρύ φορτίο για τη λαϊκή οικογένεια. Τα επιστημονικά αντικείμενα γίνονται λάστιχο για να χωράνε στην κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Καθιερώνονται ακόμα και μονοετή και διετή προγράμματα σπουδών, βαθαίνοντας το ταξικό ξεσκαρτάρισμα της νεολαίας, δημιουργώντας αποφοίτους πολλών ταχυτήτων στην κατεύθυνση των πολλών και διαφοροποιημένων σχέσεων εργασίας, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων που απαιτεί το κεφάλαιο. Θέλουν την πλειοψηφία των νέων, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να είναι καταρτισμένα, να βρίσκουν μισές δουλειές για μισή ζωή, να περνούν στην ανεργία και να επανακαρτίζονται διαρκώς, για να ζητιανεύουν μια θέση στον ήλιο. Θέλουν αποφοίτους που θα είναι φτηνοί εργαζόμενοι, περιφερόμενοι σε κλάδους και τόπους, όπου το κεφάλαιο αναζητά κάθε φορά τα νέα πεδία κερδοφορίας του.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, χτυπάει τη μονιμότητα. Οι εκπαιδευτικοί των κατώτερων βαθμίδων μετατρέπονται σε «ευέλικτα δόκιμο» προσωπικό, όμηρο συμβάσεων και μεγαλοκαθηγητάδων. Οι Λέκτορες υποβιβάζονται σε 407, οι Επίκουροι υπό διαρκή δοκιμασία για να περάσουν στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και τη μονιμότητα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υπόσχεται θέσεις και διακρίσεις στους μεγαλοκαθηγητές που συμπράττουν και θα συμπράξουν με τις επιχειρήσεις ποικιλοτρόπως, που γίνονται εργολάβοι του διδακτικού και ερευνητικού τους έργου.

Την αντιλαϊκή επίθεση και στην Ανώτατη Εκπαίδευση την έχουν προδιαγράψει τα επιτελεία της Ε.Ε. και τη δρομολόγησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από καιρό. Βρήκαν συμπαραστάτες τις πρυτανικές αρχές, τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, μια μερίδα μεγαλοκαθηγητών που διαπλέκονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις παρατάξεις τους στο φοιτητικό κίνημα. Κάθισαν μαζί τους στα τραπέζια των στημένων «διαλόγων». Καλλιέργησαν τον εκφυλισμό και την ενσωμάτωση στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα μαζί με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, έσπειραν την απογοήτευση θέλοντας η σπουδάζουσα νεολαία να μην ξανασηκώσει κεφάλι, να παίξει μάλιστα και αντιδραστικό ρόλο στήριξης της αντιλαϊκής επέλασης.

 

Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η επιστήμη μέσο και εργαλείο ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, κεντρικά σχεδιασμένη, που θα υπηρετεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για τους ανθρώπους του μόχθου και όχι τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τραπεζίτες.

Το ΜΑΣ και η ΔΗΠΑΚ καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ, τους εργαζόμενους να οργανώσουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές. Να μη νομιμοποιήσουμε το στημένο θέατρο των δήθεν «διαβουλεύσεων», να απαιτήσουμε να μην περάσουν οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Να παλέψουμε για την Παιδεία που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία και όχι τα μονοπώλια. Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία.

 

Διεκδικούμε:

 

                            Να μην περάσει ο νέος Νόμος-Πλαίσιο, να μην ισχύσουν οι νόμοι για το «νέο Σχολείο» και για τη «Διά Βίου Μάθηση»

                            Έξω οι επιχειρήσεις από τις Σχολές, την έρευνα, καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

                            Όχι στο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων. Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

                            Ούτε ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για σίτιση-στέγαση-μεταφορές-αναλώσιμα. Μηνιαίο επίδομα 600 ευρώ για όσους φοιτητές δεν τα βγάζουν πέρα. Διευκολύνσεις και στήριξη στους εργαζόμενους φοιτητές.

                            Σταθερή και μόνιμη, αποκλειστική απασχόληση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά του διοικητικού και λοιπού προσωπικού, μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων

                            Ενιαία προγράμματα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Όχι στην αξιολόγηση και πιστοποίηση Τμημάτων, προγραμμάτων σπουδών και πτυχίων

                            Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μετά το πέρας του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου. Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές με το 12χρονο σχολείο.

 

 

Comments are closed.