Πρόταση πάλης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τον ταξικό εορτασμό του Πολυτεχνείου

 

Πρόταση πάλης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

 για τον ταξικό εορτασμό του Πολυτεχνείου


Πολυτεχνείο 1973-2010

 

37 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, από τις μέρες που χιλιάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας συγκρούστηκαν με την πολιτική του κεφαλαίου, που τότε εξέφραζε η χούντα των συνταγματαρχών, η ανάγκη για αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η εξέγερση του Νοέμβρη ήταν από τις κορυφαίες στιγμές της αντιδικτατορικής πάλης, της πάλης κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί συνειδητή προεργασία, η πολύχρονη αντίσταση, η πολύχρονη παράνομη δουλειά, πολλές θυσίες από αγωνιστές που δε δείλιασαν μπροστά σε δυσκολίες και βασανιστήρια.

Τα διδάγματα του τότε είναι επίκαιρα σήμερα. Η επικαιροποίησή τους είναι αυτή που δε βάζει το Πολυτεχνείο σε μουσείο.

Και σήμερα βρισκόμαστε στη δίνη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και επιβεβαιώνεται ότι δυο δρόμοι υπάρχουν για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία που προέρχεται απ’ αυτά: ή με τα μονοπώλια, με τα κέρδη τους και με όλα τα βάρη της κρίσης να πέφτουν στους εργαζόμενους ή με το λαό, τις πραγματικές μας ανάγκες, χωρίς να δίνουμε δεκάρα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, σε σύγκρουση με την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Και τότε και σήμερα ισχύει ότι ο αγώνας έχει απαιτήσεις, ανηφοριές και χρειάζεται να καλλιεργείται η αντοχή στις δυσκολίες. Αντοχή που καλλιεργείται από την πίστη στο δίκιο του εργαζόμενου λαού, που είναι και ο παραγωγός του πλούτου.

Και σήμερα επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει ανάγκη το κίνημα να δίνει οργανωμένη και μαζική απάντηση στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Τότε, στα χρόνια της δικτατορίας, που η χούντα είχε διορίσει το ΚΣ της ΕΦΕΕ, συγκροτήθηκε στα πανεπιστήμια η αντι-ΕΦΕΕ.

Σήμερα, που ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-κεφάλαιο έχουν επιλέξει τη διάλυση, την υποταγή και τον εκφυλισμό για το φοιτητικό κίνημα συγκροτήθηκε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Το ΜΑΣ θα είναι μπροστά

στην οργάνωση και τη πολιτικοποίηση της πάλης

στον ξεσηκωμό των φοιτητών και σπουδαστών.

 

Κάθε φοιτητής και σπουδαστής, ιδιαίτερα εκείνα τα παιδιά που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τους καλούμε να πάρουν την θέση τους στην πάλη με το ΜΑΣ.

 

·                    Ενάντια στην πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ, ενάντια στην πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και το λαό. Ο εκβιασμός του πρωθυπουργού, «ή ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία», μαρτύρησε ότι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι ξέρουν ότι η δυσαρέσκεια και η οργή του λαού, συσσωρεύονται και αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθούν ενάντια στην πολιτική τους. Για αυτό προσπαθούν να την ενσωματώσουν, όπως φάνηκε με τους εκατοντάδες δήθεν ανεξάρτητους υποψήφιους που κατέβασαν μόλις πριν λίγες μέρες στις εκλογές. Φτιάχνουν ένα νέο εφιαλτικό μέλλον για εμάς και τις οικογένειες μας και παίρνουν τα μέτρα τους για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην κυβέρνηση πλαισιωμένα από αριστερές ή δεξιές «τσόντες».

·                    Ενάντια στο μνημόνιο διαρκείας που έχουν επιβάλει. Με η χωρίς μνημόνιο αυτά τα μέτρα θα εφαρμόζονταν ήταν στα πολιτικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Οι ομάδες ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΟΕ που μιλάνε για δήθεν ανεξαρτησία και χούντα του ΔΝΤ απλά θέλουν να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

·                    Ενάντια στον νέο νόμο πλαίσιο που γκρεμίζει ότι έχει απομείνει από την δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Ιδιωτικοποιεί Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, διαλύει οποιαδήποτε έννοια επιστημονικού αντικειμένου και μετατρέπει τα προγράμματα σπουδών σε μενού,  φέρνει δίδακτρα, καταργεί την δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Τα ΤΕΙ γίνονται ΙΕΚ.

·                    Στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, με το ΠΑΜΕ, με τους εργαζόμενους γονείς μας. Και το Νοέμβρη του ’73 αυτό που έδωσε χαρακτηριστικά εξέγερσης ήταν η συμμετοχή και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ταξικού εργατικού κινήματος και όχι οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και του Παναγόπουλου που υποστηρίζονται από ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

·                    Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ, Ε.Ε, ΟΑΣΕ κτλ. Παλεύουμε για την πλήρη αποδέσμευση της χώρας μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς.

 
 

Βαδίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη λέγοντας

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

 

Κρατάμε το Πολυτεχνείο ζωντανό παλεύοντας:

·                    Μαζί με το τμήμα των καθηγητών που δε συμβιβάζεται με τη σημερινή κατάσταση, μαζί με τους εργαζόμενους στα ιδρύματα. Που θα παλεύει για κατάργηση της ομηρίας των συμβασιούχων εργαζομένων.

·                    Μαζί με το Π.Α.ΜΕ. Το βασικό μας σύμμαχο στους σημερινούς και αυριανούς μας αγώνες. Είναι εχθρική προς εμάς οποιαδήποτε λογική που θέλει να διασπάσει τον βασικό δεσμό του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα.

·                    Μαζί με τους μαθητές και το οργανωμένο κίνημα τους, τα συντονιστικά και τα συμβούλιά τους.

 

Αντεπίθεση με κίνημα μαζικό, οργανωμένο, περιφρουρημένο,

ενάντια στην καταστολή που πάει χέρι-χέρι με την προβοκάτσια.

 

Απαιτούμε

·         Κανένας διάλογος με κυβέρνηση-πλουτοκρατία

·         Όχι στο νέο νόμο πλαίσιο που μετατρέπει τα ΑΕΙ σε Α.Ε. με δίδακτρα και τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ.

·         Δωρεάν σίτιση-στέγαση- μετακίνηση-σύγχρονες υποδομές

·         Κανείς σπουδαστής των ΤΕΙ από μεταγραφή να μην χάσει το εξάμηνο του.

·         Εκπαιδευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

·         Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης

·         Ενιαία Ανωτάτη Εκπαίδευση μετά από ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν

Καλούμε σε:

 

o   Συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου 15-17 Νοεμβρίου

o   Αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία

Comments are closed.